Керамичните съдове за цветя – перлите на градината

Използвани в комбинация или поединично керамичните изработки ще превърнат двора в кътче от приказките.
15.04.2016
Румяна БОНЕВА
16
керамика, градина, двор, кашпи, вази
Подходящи за градината и дома. Комплект с подложка. Ръчна декорация.
Източник: Калиниа, www.kalinia.com

Керамичните съдове за цветя са отличен декоративен елемент за класическата или модерна градина, а разнообразието от форми и цветове добавя луксозен и тематичен завършек за една запомняща се атмосфера. Неведнъж сме виждали неповторимо красиви кашпи, гордо изправени на входовете на домове или сандъчета и делви по веранди и в цветни градини. А красотата на керамичните фруктиери и вази върху градинската маса никога не остава незабелязана от гостите. Използвани в комбинация или поединично керамичните изработки ще превърнат двора в кътче от приказките, предизвиквайки възхищение и очарование у посетителите.

От какво да се ръководим при избора си
На първо място трябва да знаем, че саксиите имат дренажни отвори за оттичане на водата, докато кашпите не. Саксията се поставя в кашпата и служи като нейна ефектна премяна. Контейнерите пък имат стабилно дъно, като позволяват засаждането на няколко растения или поставянето на няколко саксии.

Размерът на съда също е от важно значение. Добре е пресаждането на растението в по-голям съд да става съобразно растежа му. Със сигурност голямото растение няма да се чувства удобно в малка и тясна саксия, недостатъчна за развитието на корените. Ако пък използваме прекалено голяма саксия рискуваме задържането на влага повече от необходимото.

Използваните материали при изработката са сред водещите фактори, като е препоръчително да залагаме на естествени материали като теракота, керамика, глина и други подобни.

Изкусните форми на керамиката
Градинската керамика се предлага в голямо разнообразие от форми – кръгли, овални, квадратни, триъгълълни, конусовидни, а също така разчупени и нестандартни. Цветовата гама може да задоволи желанията и на най-взискателните и ще открием голямо разнообразие – като започнем от неангажиращи пастелни тонове, през ярките акцентиращи цветове и стигнем до старинни ефекти и антично излъчване. Когато избираме подходящ съд е редно да знаем, че сложните нестандартни форми и богатата украса на съда предполагат по-опростена композиция на растенията. По този начин декоративният ефект от пищната украса ще изпъква. И обратно – изчистените линии на съда позволяват по-смело комбиниране на цветове и форми за да се подчертае красотата на растението. Много често в тревните площи на двора са разположени пъстри керамични фигурки на животни или старинни делви и амфори, които в този случай служат като декоративен придатък и в засаждането на растения в тях не е предвидено.

Защо да изберем керамични съдове ?
Предлаганият асортимент изобилства от модели на кашпи и саксии и сандъчета, изработени от най-различни материали. Пластмасовите са може би най-евтиния вариант, но за сметка на това не са толкова надеждни. В големите горещини материалът се нагрява прекомерно и водата се изпарява много бързо от почвата, а през зимата пластмасата ще замръзне и неминуемо ще се счупи при последваща употреба. Глинените съдове абсорбират влагата и почвената смес изсъхва бързо. Много често се образува мухъл на повърхността им, а почистването е досадно и трудоемко. Дървените саксии се нуждаят от регулярно третиране с препарати против гъбички и изгниване. Каменните изработки са най-издържливи на атмосферните условия, но пък са прекалено тежки за преместване, а и цената на естественият камък е висока.

Керамичните съдове могат да ни послужат за всякакви видове цветя, като е много важно да бъдат добре изпечени. Когато са негланцирани, улесняват проникването на въздуха до почвата и спомагат за дишането на корените. Гланцираните съдове задържат влагата в почвата и възпрепятстват бързото й изпаряване. Гланцираната керамика изглежда изящно и лесно се почиства, благодарение на финалния гланц, който предпазва от измръзване и саксията може да бъде оставена навън дори и през зимата.

Специфичните свойства и приложение на керамичните съдове със сигурност ги определят като една дългосрочна инвестиция в проектирането на екстериора:

По отношение на дизайна: 


  • Изкрящият отблясък подчертава и откроява цветовите комбинации и допринася за оформянето на изискана атмосфера.
  • Съобразно формата и големината керамичните съдове и аксесоари отлично се вписват и в неформална обстановка. 
  • Технологиите при изработка способстват за многообразие от видове – от необичайни форми с ефектна и пищна декорация до семпъл и пасторален дизайн.
  • Цветовете са защитени от избледняване и увреждане под въздействието на силните слънчеви лъчи или проливните дъждове.
  • Подходящите кашпи, амфори или делви без усилие ще преобразят облика на градината от класически в модерен, ексцентричен или античен.
  • Керамичните изработки притежават солидно излъчване, а целесъобразнатата им употреба в оформлението на ландшафта подсказва преднамерено търсен визуален ефект.


По отношение на поддръжката:


  • Гланцираните съдове ще красят градината с години, поради факта, че така обработената повърхност е трудно податлива на замръзване.
  • Почистването става лесно и бързо с помощта на мека четка и навлажнена кърпа, като е достатъчно това да се извършва два-три пъти в годината.
  • Керамичните съдове са чупливи и трябва да внимаваме, когато ги местим от едно място на друго. Евентуални пукнатини може да се окажат фатални, тъй като през тях водата прониква под гланца и съдът рано или късно ще продължи да се напуква и няма да е годен за употреба.
  • Когато поливаме растенията не бива да забравяме, че водата не се абсорбира и изпарява както това става през глинените съдове. Ето защо е нужно внимателно да дозираме количеството вода. Хубавото в случая е, че не се налага често поливане.


Използването на керамични изделия може да се окаже липсващия финален почерк при оформлението на градинското пространство и луксозен акцент в проектирането на екстериора.


 

+4
Автор: Румяна БОНЕВА
Закони Нормативна база Коментари