Керамичните покриви - ефективна защита

Керамична Къща Стралджа е наследник на керамичния завод „Стралджа керамика”, който е създаден през 1985 г.
08.07.2010
Митко Митев - продуктов мениджър на Керамична Къща Стралджа
5
покрив, керемида, глина, хидроизолации
Керамичните покриви - ефективна защита
Източник: Митко Митев

Керамична Къща Стралджа е наследник на керамичния завод „Стралджа керамика”, който е създаден през 1985 г. Заводът произвежда 30 милиона броя керемиди годишно и е лидер на пазара за керамични керемиди.
Керемидите на Керамична Къща Стралджа са изработени изцяло от глина, добивана от находища с уникален състав - без примеси на варовици, с висока пластичност и чистота от вредни примеси и високо съдържание на желязо. Именно това придава меките и топли червени тонове на керамичните керемиди от Керамична Къща Стралджа. Естествените компоненти, съставляващи керамичните строителни материали - земя, вода, въздух и огън, ги правят екологично чисти и с несравнимо дълъг живот - над 100 години. Тъй като няма добавяне на синтетични оцветители, на практика цветът на керемидите не се променя през целия им живот. Не се използват и допълнителни добавки като пълнители - отпадъчни материали, с които се намалява себестойността на масата, опостнители - регулиращи пластичността на масата, топители - спомагащи за по-доброто спичане и уплътняване на черепа, пластификатори - осигуряващи формовъчната способност. Глината се форматира механично чрез преси. Получените изделия се изсушават и се подлагат на печене при температури от около 900° С. Така се придобива устойчивост на механични, химични и атмосферни въздействия.
Основните предимства на керемиди и капаци от глина - най-стария строителен материал, са неоспорими, защото те са издържали проверката на вековете. Достатъчно е да се разходим из старите квартали на Велико Търново, Копривщица, Жеравна, Котел и да видим с какво са покрити къщите на нашите деди. По-добра препоръка едва ли е необходима. Всички други материали са прекалено “млади” и тепърва им предстои неравната битка с времето. Високата киселинна и алкална устойчивост, постоянният цвят при въздействието на UV лъчите, перфектното поведение при влажен морски климат, механичната якост при натоварвания от сняг и градушки, устойчивост на огън са само част от преимуществата, които накланят везните при избор на покритие към керамичните керемиди. Керамичните покриви са високо устойчиви на циклите на замразяване и размразяване, защото керамиката поема влага и я отдава много бързо. Тя е и много добър топлоизолатор в горещите летни дни. Всички тези достойнства в съчетание с модерните технологии и съвременните методики за изграждане на покривни системи ни прави лидер на пазара.
ПОКРИВНА СИСТЕМА СТРАЛДЖА е изцяло пригодена за сух монтаж. Системата е приложима за двата модела произвеждани керемиди “Фландрия” и “Европа”. Тя включва познатите до момента керемиди и капаци.
Керамичните аксесоари са онези необходими допълнения, които придават не само завършеност, но и спомагат за решението на конкретни задачи – проветрение, закрепване на антени, гръмоотводи, соларни колектори и др., завършване на скатовете и проветрение. Специалните двойна, крайна лява и дясна керемида и челен капак са завършващи елементи за странично оформяне на ската, които защитават ефикасно краищата на покрива. Началният капак и трипътен връх са керамични аксесоари за окончателното завършване на покривните линии.
Подкапачната керемида, керамичната двойна керемида и вентилационната керамична керемида са също част от големия набор аксесоари, които предлагаме. Подкапачната керемида се използва при сух монтаж на покривното било. Тя затваря големия отвор при керемида “Европа” и предпазва от проникването на птици и гризачи, като осигурява нормална вентилация на билото.
Вентилационната керемида спомага за формирането на на въздушно течение от капчука към билото. Това улеснява изпарението на евентуален конденз или проникнала влага от долната страна на керемидите. По този начин се щади подпокривната конструкция от загниване и последващо компрометиране на покрива. Потокът въздух изравнява температурата от двете страни на керемидата. Това е важно условие за дълъг живот на покривната система.
Снегозадържащата керемида възпрепятства лавинообразното свличане на натрупания сняг. Едно такова свличане може да доведе до нараняване на преминаващи хора, събаряне на олуците, увличане на керемиди. Покривът, оборудван със снегозадържащи керемиди, е предпазен и от прекомерни натоварвания в отделни зони. Снежната покривка се топи равномерно и товарът й е разпределен по целия покрив.
Некерамичните детайли са други много съществени компоненти, без които покривната система не би могла да бъде изпълнена. Те са различават според мястото и начина им на приложение.
Подпокривното фолио (мембрана) е от т. нар. дишащ тип. То служи за предпазване на по-долните слоеве (напр. топлоизолация) и цялата конструкция от случайно проникнала вода при авария на покривното покритие, навявания от сняг, като същевременно пропуска безпрепятствено напускащата пара от жилищното пространство. Защитава от прах и намалява чувствително шума от вятъра.
Алуминиевата скоба за капак го закрепва здраво за билната летва и няма нужда от подмазване с вар. Използват се решетки и мрежи против птици, гризачи и насекоми. Държачите за билна летва, скобата за рязани керемиди, ветроупорният пирон са допълнителни детайли, които дават здравина, устойчивост и надеждна работа през годините.
Изборът на модел керемиди зависи единствено от предпочитанията на всеки за визията на покрива, от конкретните изисквания, свързани с атмосферни влияния, вид на покрив и т.н. От всички изброени елементи има такива, които са задължителни, и такива, които са с пожелателен характер. Всеки потребител сам решава докъде се простират възможностите му и колко ще надгражда, за да изпълни своя покрив. Инвестицията в една солидно изградена покривна система се отблагодарява през годините. Проникнала влага съсипва покривната конструкция и оттам течовете рушат цялата сграда надолу. Препоръчваме на всички, които са на етап строеж на покрив или дори само на етап ремонт, внимателно да подбират материалите, за да си осигурят комфорт през годините напред.
По отношение на продуктовите линии всеки сам избира визията на своя покрив. Моделът “Фландрия” е по-изчистен. Покривът е с по-гладка повърхност. “Европа” е по-средиземноморски тип, но добре се съчетава и със старинни покриви. Това се вижда много добре на Бачковския манастир, където част от постройките са с керемиди “Европа”, а другите са със старите едноолучни керемиди, а хармонията между двата покрива е запазена.
Често задавани са въпросите, свързани с необходимостта за поставянето на допълнителни изолационни материали под керамичните керемиди - хидроизолация, топлоизолация... За момента топлоизолацията не е сред приоритетите на Керамична Къща Стралджа, но я препоръчваме на нашите клиенти като един много важен компонент при изпълнение на покривната система. На пазара има богато разнообразие на материали и отлични специалисти в областта на топлоизолациите. Те могат да предложат най-удачното решение за всеки конкретен случай. Относно хидроизолациите сме категорични, че те са към задължителните елементи на покривните системи. Немислимо е изграждане на покрив с наклон под минимално допустимите за нашите продукти 16 градуса. Над този наклон подпокривното паропропускливо фолио, което притежава отлични хидроизолационни свойства срещу проникнала влага от навят сняг, счупени керемиди и др. подобни инциденти, случващи се в реалния живот, е сред минимума задължителни елементи. Попадналите капки вода се отвеждат в олука, а парите свободно преминават през мембраната и при добра вентилация напускат подпокривното пространство.

Автор: Митко Митев - продуктов мениджър на Керамична Къща Стралджа
Закони Нормативна база Коментари