Керамиката на CERSAIE 2008 - създаване на уникални повърхности с новите технологии

Всяко ново издание на изложението, дори на най-традиционния продукт като керамиката, се следи с интерес, когато това става на италианска територия.
15.01.2009
арх. Анета Трифонова
171
CERSAIE 2008, изложение Cersie

Всяко ново издание на изложението, дори на най-традиционния продукт като керамиката, се следи с интерес, когато това става на италианска територия. Последните години направиха плавен завой от студения минимализъм към по-цветна палитра, фигурални и геометрични десени, сочни скулптирани повърхности и дори изобилното използване на златото и среброто - или с други думи стилът на 60-те, но луксът на 30-те години. В това е интригата, защото те присъстват в нашето хилядолетие по очевидно нов начин. Причината за съвременното им звучене е ясна, новите технологии дават своя принос, за да се създадат продукти с невероятен, финес, здравина и екологично издържани. Те са продукти с качества, които допринасят за изграждането на високоестетична, хигиенна и уютна среда.
 

Декорацията на плоскостите сега е изненадващо разнообразна. Цялостната композиция е по-агресивна и включва мажорни десени, с черни контури на основния мотив, затварящи ярките основни тонове, вдъхновени от творчеството на Пикасо, Дали, Гауди. Такива пана съм виждала в моето детство, но сега те са по-рафинирани като изработка и технологично издържани. Силата на емоцията произлизаща от тонове и глазурата, съчетани със смелата декорация и нетленната изработка, дори надминава техните предшественици. Популярни са и акцентите върху стена в един цвят, в която се появява едроразмерна графична рисунка на неочаквано място, дори в мивката. Графичните шарки в други, по ежедневни помещения не са ярки, понякога вдъхновени от стиловете на миналото и идеята за лукс, пълна палитра от разнообразни стилизирани мотиви и арабески в сложни нюанси.
 

Новата Basaltina на Ceramiche Coem е гранитогрес с модерно звучене.. Източник: Ceramiche Coem
 

Финишът на плочката никога не е би толкова сложен, но и естествено изглеждащ. Дали се касае за глазирана или матирана повърхност, много усложнени текстури, за създаването на копринен блясък, или нежно променящи се естествени нюанси на прахово покритие, което се забелязва само под ъгъл, златисти и сребристи елементи и акценти, като накапани петна от летен дъжд, или създаването на илюзия за тризмерна повърхност - всичко това е актуално и е възможно след големия скок в развитието на боите за ниско температурно изпичане, нанасяни при второ или трето впръскване и всякакви други технологични магии. Но, както се спомена в една от дискусиите - “Характерно за италианският дизайн е, че умее да създаде дори плочки с размери 10/10, в които се усе ща уникалното на италианската школа.”

 

На настоящото издание присъстваха размери от 120/120 до 3/3, но преобладаваха по-големите, дори в спалнята, както и средните, но като силно удължените правоъгълници. Източник: www. coem.it


Гранитогресът придоби голяма популярност, но новото в неговата обработка е лазерното полагане на повърхностните ефекти, нарязването на плочите в различни форми с неравна повърхност точно до мм, което способства да се създадат композиции, немислими в миналото. Имитирането на естествени повърхности, които се появиха в последните години, сега се усложнява до степен на изкуство. Хитовите плочи, които представят дюшеме или текстил вече са прекалено обикновени.

 

Сега загатнатият материал въздейства с неговата история – създава се илюзия за леко обгорено или избелено дърво, сложни метализирани кородирали повърхности – това са новостите в градския дизайн и те са наистина шик и граничат с изкуството. Новите гранитогреси се режат в сложни форми, за да изграждат изумителни керамичните пана, правени на ръка в миналото, които покриваха стените на представителните сгради.

 

Видяхме много предложения за пана или стенни акценти с по-малък мащаб на елементите, подходящи за всякакви пространства. Те удивително изпълняват специфични функции като освежаване на въздуха и създават здравословен микроклимат.

Естествените материали не само се имитират, но се използват вдъхновено, в необичайни композиции, отново с помощта на нови технологични материали. Седефът или дървото са стабилизирани и се използват като облицовки във всякакви, дори мокри помещения. Полу-скъпоценни камъни, като корнеол, ахат, зелени породи или розов кварц, са разрязани на тънки плочи, свързани с прозрачна смола за създаването на прекрасни пана. Вместо скъпоценните камъни може да се използват и малки дървени елементи, черупки или дори чакъл, за да се създадат изумителни декоративни плоскости.


Композицията на Карим Рашид показва как може с традиционен мрамор да се създаде характерна дизайнерска композиция, която очарова с цялостното решение и всеки свой елемент, като стоящата вана в средата.


BOXER
Colori, Adria.  www. boxer.it

Новата линия на керамичните плочи на Bоxer е глазираното съвършенство, наречено Colori, в много разновидности. Adria, Terra и Cotto са в цветовете на есенната гора и селската традиция, близо до рустикалното разбира на европейския стил, с топлината и богатството на природата и искреността на възприятията. Някои от по-артистичните мозаечни пана са вдъхновени от стила на Гоя и Дали, всичките глазирани и блестящи, с голям декоративен потенциал.
И размери на плочките: 28.51x39, 40x40 см
 

 

 
INAX ECOCARAT Lascaux www.inax-ecocarat.com

Красивият Ecocarat за вътрешни стени се произвежда от японския лидер на керамиката INAX Corporation. Той се прави от естествени материали и излъчва топлина. Ecocarat е революционен продукт, първият строителен материал, който намалява формалдехидните емисии и контролира влажността, очиства и освежава въздуха и премахва миризмите и вредните токсини. Той се характеризира с нежни релаксиращи тонове и може да се реже и обработва, след като е произведен.
 

Прецизните мозайки съществуват в много разновидности. Дизайнът създава специфични текстури, в който се акцентира на дялания камък, създаващ изумителни светлосенки. Lascaus и Rhythmic придава силно декоративен акцент на жилищните помещения, входни и обществени пространства. Размерите на плочите са 30x30 с елементи от 72x72 мм.

 

DUOMO MARMI Glimmer verde/viola www. duomomarmi.it

Duomo Marmi е фирма от керамичния район Сасуоло, специализирана в обработката на мрамора и естествените камъни и производството на плочи от изкуствени смоли, които съдържат естествени материали - камъни, метали, и различни декоративни елементи, или са декорирани със сублимация по най-напреднали технологии. Такива са плочите от полускъпоценни камъни, подходящи за специални обществени или частни пространства - изключителни естествени мозайки, оформени като плочи с две лица, скрепени от смола. Те могат да декорират най-престижни обществени пространства. Glimmer verde и Glimmer viola са произведени от зелен или виолетов камък, с иридесценциязация, вследствие включванията на метали. Diaspro Rosso е червен яспис с дълбоко пурпурен цвят, свързан в единна плоча от смолата.

 

MIRAGE Re_collection www.Mirage.it

Re_Collection е отговорът на Mirage за ремоделирането като тенденция, което характеризира важен сектор на съвременния модерен дизайн. Концепцията да се опитва да вплете спомените и влиянията на колективната памет и култура. Те се реинтерпретират и моделират, като се използват иновативни методи, за да се постигне съзидателна метаморфоза. Традиционният поглед на керамиците към дървото се трансформира напълно в мираж. Овъгленото, боядисано или избелено дърво придобива собственото преживяно очарование. Градският характер се търси в тъмната наситеност, изяснено с рафиниран детайл за тотално елегантен стил са за пода. Размери: 10x60, 12x120, 20x120, 30x120, 60x60 за пода и стените.

 

EIFFELGRES Atmosphere www.eiff elgres.it


На Cersaie 2008, Eiff elgres показа последното си творение Atmosphere, което се произвежда в пет разновидности: арктика, пепел, земя и пространство. Eiff elgres се вдъхновява от природата. Италианската технология и здравината на гранитогреса са способствали да се създаде този материал, способен да се вплете атрактивно в градския и природен пейзаж, в търсене на продължително равновесие между построената среда, земята и в пространството.


Новият материал изразява визуалната философия на архитект Мауро Бели, изготвил своя проект от 775 плочи с различна големина, изграждайки скулптурна повърхност. Транспортиран е на големи плочи 90x60, 90x30 и 90x15 cm, както и 60x60 и 60x30 cm, с три различни повърхностни обработки.

 

ECO CERAMICA Ematite www. Ecoceramica.com

Eco Ceramica е компания, специализирана в производството на керамика със силно изразена склонност към иновациите, историзма и изследователската дейност. Приемствеността на артистичната и естетическа традиция се комбинира с технологията и прави от тази марка символ на висок престиж в Италия и извън нея.

 

Eco ceramica предлага продукти и решения на потребителите, които търсят уникалност, индивидуалнолност и декоративност, Пресъздавайки всички стилове на живота, хармония, топлота и елегантност. Ematite и Travertine са минерални плочи с най-големи размери 120X120 cm и чудесна естествена текстура и цветове.

 

ERAMICA FIORANESE Pietra del sole www. Fioranese.it
Pietra del sole е вдъхновена от естествения камък, който си остава незаменим в интериорния дизайн: неизчерпаем източник на вдъхновение за автентична жилищна среда, в хармония с природата. Ceramica Fioranese е избрала да възпроизведе някои от най-очарователните естествени камъни, за да създаде силно индивидуализирана топла атмосфера в дома, като използва напълно естествени цветове. Понякога няма нужда от нови открития – реалността надминава въображението, а някои повърхности и материали само чакат да бъдат пресъздадени отново в духа на съвременния вкус. Гранитогрес с топъл цвят и размери: 41x82 с неполирана повърхност. Листа от мозайка: 10x10 и 30x30.


REVIGLASS  Ocean www.reviglass.com

Reviglass е фирмата, която е готова да посрещне всякакви изисквания на своите клиенти по отношение на мозайките - изкуство, което не се е променило значително през вековете. Много са моделите, подходящи за фасадно оформяне, бани, басейни или вътрешна декорация, които се създават от този производител – глазирани или матирани, златисти или сребристия копринени повърхности, съобразени с новите тенденции.


Модата в подреждането на мозайките мина от изграждането на цели стенни пана, към вертикални или хоризонтални ивици, сцени и флорални мотиви а напоследък и геометрични десени. Matt, Nature, Ocean съществуват в множество цветови варианти. По отношение на изграждането, мозайката е консервативно декоративно изкуство, което се е променило минимално във времето. Ocean Zante е от типа на глазираните мозайки с големина на елементите от 2,5 x 2,5 до 5 x 5 cm.

 

  

COEM CERAMICHE   Basaltina и Travertino www. coem.it

Новата Basaltina на Ceramiche Coem е гранитогрес с модерно звучене. Той е твърд камък с гладки, резки очертания и меки сиви нюанси. Той абсорбира светлината и създава повърхностна топлина. Декорирането му е повлияно от природата с мотиви като клонки и листа, цветя, следи от дъждовни капки. Неговата семпла елегантност е подходяща за съвременния дизайн, привнасяща му красотата на линиите и цветовете му, създавайки високо технологичен стил със специални ефекти. Прави се в три сиви нюанса с матирана, патинирана и текстурирана повърхност с размери 45x90 до 20x20. Серията Travertino впечатлява с необичаен, различен и груб завършек, превръщащ несъвършенствата на камъка в негово най-ценна характеристика.

 

 

 

Автор: арх. Анета Трифонова
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари