Качественият фототапет не е просто картина за стена

По какво бихме могли да се ориентираме, за да сме сигурни в избора на наистина качествен фототапет?
15.07.2016
Румяна Бонева
175
интериор, фототапети, Флис основа, Европа стил
Качественият фототапет не е просто картина за стена
Източник: www.europastyle.eu

Фототапетите са бърз и лесен начин да придадем оригинален вид на любимите кътчета в дома или офиса и практичен метод за подчертаване на избраната интериорна концепция. Тематично подбраният фототапет за стена може оптически да уголеми малкото помещение или да превърне дома в блянуван оазис за релаксиране след напрегнатия ден. Големите търговски вериги предлагат многообразие от фототапети, включително и такива, които може да се изработят по поръчка на клиента.

По какво обаче бихме могли да се ориентираме в избора на качествен фототапет? В настоящата статия са изложени предимствата и критериите за наистина първокласен продукт в света на фототапетите, за да не се подвеждаме единствено от визуалното въздействие на изобразения принт. 

От какво да се ръководим?
Сред основните фактори, определящи избора ни се нареждат:


  • Екологично чисти материали при изработката
  • Максималната светлоустойчивост на тапета
  • Технологията на печат, която до голяма степен отговаря за привлекателната визия на продукта и неговата устойчивост
  • Бърз и лесен монтаж и демонтаж


Как да се уверим в отличното качество?Съществуват няколко аспекта, които ще ни дадат насоки как да тълкуваме описанието върху етикета и от каква информация да се интересуваме при покупката на фототапети:

100 % екологичност на продукта
Продуктовата гама на много производители изобилства от привлекателни за окото модели, в производството на които са използвани неподходящи за интериорно приложение материали. Наличието на химикали и токсини в мастилата е причина фототапетът да излъчва неприятен мирис в помещенията даже месеци след залепването. Това е последица от така наречените Солвентни мастила, които е препоръчително да се използват за външна употреба. В изработката на качествените фототапети се влагат екологични продукти и мастила на водна основа Латексови мастила, без съдържание на токсични вещества. Те осигуряват лек матов ефект на покритието и елиминират опасността от лоша миризма.

Печатната медия е от основно значение
Добре познатите хартиена и ПВЦ основа за отпечатване на фототапети отдавна вече не са критерии за качество. При хартиените фототапети, има голяма опасност всъщност те да се скъсат, тъй като лепилото се полага задължително върху тях и престоява, хартията е изключително фина и тънка и се къса лесно. При ПВЦ материала, монтажът е изключително труден, поради факта, че лепилото залепва навсякъде, където се допрат, а премахването им е почти мисия невъзможна.

Първото място в това отношение се отрежда на материал със сертифициран европейски стандарт, а именно Флис основата. Тя представлява нишки от нетъкан текстил и е една от най-модерните технологии за изработка на фототапети. Материалът е 100% екологичен и не съдържа ПВЦ. Това всъщност е самият гръб на печатната медия, който се състои от микроскопични текстилни естествени влакна и прави тапета по-плътен, еластичен и устойчив на накъсване. 


Флис продуктите се отличават със следните предимства: 


  •  Бърз и лесен монтаж и демонтаж;
  •  Не е необходимо нанасяне на лепило върху  фототапета;
  •  Отделните панели не е нужно да се застъпват;
  •  Лепилото се разтваря мигновено и се нанася само  върху стената;
  •  Отлепването става в сухо състояние, без  накъсване в рамките на  минути;
  •  Запазва се цялостта на панелите, което позволява  повторната им  употреба;


Лесно залепване и демонтаж
За разлика от хартиените продукти, фототапетите отпечатани на основа Флис не се разтеглят и деформират от въздействието на лепилото. Самото лепило от своя страна е изключително лесно разтворимо. При залепването на всеки един панел Флис основата прилепва плътно към стената и с няколко притискания въздушните балончета са отстранени. Техническите параметри на висококачествената печатна медия елиминират необходимостта от застъпване на отделните части на фототапета и е достатъчно единствено да ги приближим плътно един към друг при залепването. И нещо много важно – в случай, че се наложи корекция, спокойно можем да отлепим панелите и да ги залепим отново в нужния хронологичен ред. Демонтажът? Отново никакъв проблем – това е Флис. Отлепването става на сухо и се запазва цялостта на всеки панел, без да навлажняваме тапета предварително, а състоянито на стените или шпакловката остава непокътнато. 

Всеобхватно приложение на фототапетите
Все по-често забелязваме красотата на фототапетите не само в частни домове, но и в луксозни офиси, заведения, козметични салони и спа комплекси. Предлагат се фототапети за стени, за врати, за баня, кухня, хол или детска стая. Разнообразието в асортимента не спира дотам – ще открием триизмерни изображения на големи градове, живописни пейзажи, диви животни и флорални елементи. 

Дизайнерската концепция 
Модерните фототапети са истинско произведение на изкуството. Цветовите комбинации и елементите на изобразения принт са тенденциозно подбрани от дизайнери с доказан дългогодишен опит в областта. Както е добре известно всеки един цвят притежава различна енергия и предизвиква съответния емоционален заряд в настроението ни. При проектирането на отделните фрагменти от общата картина на фототапета се цели постигане на търсеното терапевтично въздействие върху съзнанието на клиента и максимално реалистичния ефект съобразно конкретната интериорна концепция. Фототапетите са отлично интериорно решение за домове, хотели, офиси, спа центрове и козметични салони. Качественият фототапет обаче, не е просто една картина, а съчетание на компоненти от най-висок клас в грижата за нас самите и заобикалящия ни свят.


 

+5
Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари