Камините с много лица

Още от древни времена камината е символ на домашния уют и семейните традиции. Освен, че стопля дома, тя има и декоративна стойност като ярък акцент на интериора.
18.09.2019
Румяна Бонева
428
камина, дизайн с камина, дизайн камина
Ъглова камина с вградена българска горивна камера Камини Евростандарт™.
Източник: Камини Евростандарт, www.kamini-eurostandart.com

Още от древни времена камината е символ на домашния уют и семейните традиции. Освен, че стопля дома, тя има и декоративна стойност като ярък акцент на интериора. И до днес, живият огън запазва своята актуалност в изграждането на модерните домове. Камините със затворени горивни камери представляват съвременно превъплъщение на традиционните зидани камини. Те са компактно и функционално решение за градските жилища, в които липсва алтернатива за централно отопление и топлоподаване. При добре изпълнена инсталация, камината може да се окаже най-ефективният и икономически изгоден вариант за отопление.
 

Камина модел Призма с вградена българска горивна камера марка  Камини Евростандарт™    Източник: www.kamini-eurostandart.com

Вградените горивни камери притежават редица преимущества пред зиданите камини. Те имат по-висок коефициент на полезно действие и предоставят незабавен контрол на температурата в помещенията. Работят с регулируема мощност и нисък разход на гориво, спомагайки пестене на енергия. Освен това са напълно безопасни и екологични – не замърсяват дома и околната среда. Друго тяхно предимство е безшумната работа и способността да се адаптират еднакво добре в традиционния и модерен интериор. Иновативните технически подобрения и гъвкавият дизайн на съвременните камини ги превръща в предпочитана алтернатива за отопление.


Дизайнерска камина с три лица модел Аквариум с плъзгаща врата нагоре  Източник: Камини Евростандарт www.kamini-eurostandart.com  

Стъклените горивни камери за вграждане, които предоставят открита гледка към огъня от две или три страни са сред най-луксозните примери за модерна камина. Те са изящен комплимент към домашното обзавеждане и създават естетически ракурс на целия интериор. Камините от тази серия придават модернистичен облик на обстановката, а многото варианти за декориране на пространството около тях ги превръща в композиционен център на дома.


Дизайнерска камина с три лица модел Аквариум с плъзгаща врата нагоре  Източник: Камини Евростандарт www.kamini-eurostandart.com

В изработката на стъклените камини се използва високотехнологичен подход и сертифицирани материали - въглеродна стомана, чугун и огнеупорна керамика. Вградените огнеупорни плочи абсорбират топлината и я отдават постепенно, дори и след като огънят е изгаснал. Стъклените части се изработват от висококачествено термоустойчиво стъкло, познато под наименованието японска стъклокерамика. Прозрачното огнеупорно стъкло се отличава с много висока работна температура (до 750°С), нулев коефициент на топлинно разширение и устойчивост на термичен шок. Специално защитно покритие предпазва стъклото от драскотини и пукнативи и спомага за неговите самопочистващи свойства.

Модерна камина с две лица вградена в допълнителна конструкция и облечена с камък  Източник: Камини Евростандарт www.kamini-eurostandart.com

Камините със стъклени лица се проектират в семпъл и елегантен дизайн. Чистотата на линиите и рафинираната структура на корпуса са отлично допълнение на съвременния минималистичен интериор. Горивните камери с три стъкла са своеобразен дизайнерски инструмент за зониране на пространството в големи помещения. Обикновено се вграждат в предварително изградени и подходящо завършени декоративни стени, които имат за цел да разграничат всекидневната от трапезарията или пък домашната библиотека от стаята за гости. Удачно е да се позиционират в центъра на помещенията, така че огнената феерия да е видима за всички.
 

 

Камина с четири лица подходяща за монтаж на централно място в помещението  Източник: Камини Евростандарт www.kamini-eurostandart.com

Панорамните и ъглови камини на дърва са проектирани за работа на естествена конвекция и принудителна вентилация, а някои модели имат тройно отоплително действие – акумулиране, лъчист топлообмен и конвекция. Камерите от висок клас са оборудвани със системи за контрол на пламъка, въздуха за горене и тяга, както и с уникална система за самопочистване. Снабдени са с въздуховоди и възможност за отопление на няколко помещения. Продуктовият асортимент на различните производители включва и варианти за изграждане на водна риза със система от радиатори.

 

Камините с открита гледка към огъня са много повече от отоплителни съоръжения. Те излъчват топлина и позитивна енергия. Присъствието им в интериора на съвременните жилища създава неповторима романтика и усещане за лукс. И нека не забравяме, че за студените дни трябва да се мисли, когато е топло.

 

Автор: Румяна Бонева
BERLING SHIELD - Еднокомпонентен хидроизолационен разтвор на водна база полисилоксан/ силан нанотехнология

Прониква дълбоко в порите на основата, хидроизолира тънкослойни мазилки, вароциментови мазилки, видими бетони, тухли, керемиди, неполирани мрамори, фуги и други. Не променя външния вид на основата. Алкалоустойчив, предотвратява ефлоресценция. Предотвратява растежа на мухъл, гъбички и плесени. За вътрешни и външни повърхности.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
WRITE OFF - Двукомпонентен лак на водна основа за създаване на повърхности за писане с маркери

На база на нови технологии алифатни полиуретанови смоли. Осигурява отлична адхезия към правилно подготвени повърхности и притежава много добра химическа устойчивост.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари