Камината - изделие от ново измерение

Камината е ключов реквизит в сюжета на интериорната концепция на класическото жилище, придаващ гостоприемна и стилна атмосфера.
15.09.2016
Румяна Бонева
1004
интериор, дизайн, отопление, технологии, камини
Модел Napoleon с кристали Сваровски
Източник: www.us.priceaz.com

Откриването на огъня довежда до забележителн технологичен напредък и всеобхватно променя качеството на живот на човечеството. През вековете традиционната камина се трансформира от обикновено огнище до изящни и нетрадиционни модели с необичайна форма и приложение. Въпреки постоянно променящите се технологии и креативни иновационни проекти в модерното строителство, камината „отстоява“ авторитетната си роля като важен фрагмент от интериора на съвременния дом.

Неслучайно я наричат сърцето на дома
Автентичната визия и начините на използване на камините пресъздават различните етапи от историческото развитие и съдържат в себе си спомена за традициите, характерни за онова време. Своеобразните модели олицетворяват видоизмененията на обикновената камина от средство, използвано само за готвене до ултрамодерен компонент с целенасочено декорираща функция. Днес на камината се гледа по-скоро като на акцент от декора, отколкото като начин за отопление, имайки предвид многобройните способи и източници за генериране на топлина за дома. Независимо от това камината е ключов реквизит в сюжета на интериорната концепция на класическото жилище, придаващ гостоприемна и стилна атмосфера.

Модерните камини – свобода на формите 
В интериорен план съвременната проекция на модерния стил се ръководи от семпли форми и опростени линии с малко на брой детайли. Модерната камина е преди всичко функционална и практична и често структурата й е редуцирана до основните елементи, с което отлично се вписва в обкръжаващата обстановка. Повлиян от съвременния минимализъм, дизайнът на камината е толкова семпъл и изчистен, че много често единствената видама част от нея е отворът за огъня, а всички останали елементи от функционалната система остават скрити за окото. Виждаме само нежната игра на пламъците в обръжение от прости геометрични форми.


Бяла камина Дзен    Източник: www.planikafires.bg

Друга тенценция очертава противоположната крайност в модерния дизайн на съвременните камини. Максимализмът пресъздава креативни репродукции на традиционните модели, които са повлияни от по-тежък интериор, претоварен с многобнойни декоративни предмети.

Не просто камина – произведение на изкуството
Дизайнът на камината вече е променен до неузнаваемост. При проектирането на моделите се цели постигане на уютна и стилна обстановка, в повечето случаи без да е необходима каквато и да е допълнителна инсталация. Тези камини са нещо повече от източник на топлина – те са истинско произведение на изкуството, а изработката им никак не е евтина. В концепцията за направата им се залага на ефективност, екологичност и мобилност. Линията на изработка е изключително прецизна, а семплият дизайн често включва благодорни метали и инкрустирани естествени камъни, придаващи уникалност на изделието. Много често проектирането на тези камини е резултат от екипна работа между архитекти, дизайнери и скулптори. Камините са леки и лесно преносими. Без проблеми могат да бъдат преместени от едно помещение в друго или дори да се изнесат в градината. Използват биогорива под формата на биоетанол, екологично чист продукт, който е безопасен за потребителите. Изгарянето на биоетанол не предизвиква странични ефекти или появата на сажди, пепел и неприятна миризма. Камините произвеждат единствено водни пари и въглероден диоксид в безопасни нива за околната среда.

Надеждни и устойчиви материали
По отношение на материалите не съществуват никакви ограничения и в повечето случаи се цели постигане на хармония с останалите елементи от интериорната композиция. Преобладаващи в дизайна са метал, неръждаема стомана, закалено стъкло, мед, месинг, злато, кожа и камък. Повърхностната температура на вложените материали е винаги ниска и постоянна, което ги прави безопасни и елиминира риска от изгаряне. Качеството на материалите е гарантирано високо и допълнително повишава стойността на изработваните изделия, като при някои от тях покритието е изцяло от благороден метал. Благодарение на използването на закалено стъкло произведеният пламък е винаги с идеална видимост от всички страни. Подходящото съчетание от материали превръща камината в уникален декориращ елемент, който се вписва оригинално в модерния или класически интериор.


Златен пламък и семпло изваяни фигури в перфектна симбиоза    Източник: www.planikafires.bg

Технологиите определят уникалният стил
Проектирането на биокамините се извършва на база иновационни технологични похвати. 3D технологиите пресъздават усещането за натуралност и представят по нов начин присъствието на камината в жилищната атмосферата. Система за освобождаване на водни пари създава реалистичният ефект на пламъка, а изпаряването на водата произвежда ефект на пушек, надигащ се от огъня. Заложено е също така и използването на уникална керамична технология за съхранение на горивото, която налага нов стандарт за безопасност. Биогоривото няма да се разлее или разтече дори и при обръщане или разклащане на камината.

Модерният дизайн, висококачествените материали и усъвършенстваните технологии превръщат камината в изделие от ново измерение и преоткриват нейните функционални характеристики като психологически компонент от интериорната концепция. Те са повече от модерна декорация и създават уникално стилна, луксозна и наистина релаксираща атмосфера – златен пламък и семпло изваяни фигури в перфектна симбиоза. 


 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари