Каменни или бетонови настилки за двора – изборът е ваш!

От най-древни времена каменната настилка е била част от битието на човека.
14.07.2014
Светлана Желева
6432
настилки за двора, алеи в двора, каменни настилки, градиски алеи, паваж
Хиляди са вариантите за обособяване на алеи.
Източник: www.cooledeko.dе.

От най-древни времена каменната настилка е била част от битието на човека. Така е и днес. Предлагането на павета и каменни плочи продължава да е голямо, а нови модели разширяват непрекъснато дизайнерските хоризонти. А през последните десетилетия все повече се налагат и настилките от вибропресован бетон като алтернатива. Този тип настилки може да се използват за направата на алеи, паркинги, плочници, както и за оформяне тревни площи в двора и градината . С богатото си ранообразие от форми и цветове, те предоставят по-голяма възможност за архитектурни решения. 

Това, кой вариант ще изберете не зависи само от вашите предпочитания или колко е дълбоко портмонето ви, но и от това на какви натоварвания ще бъде подложен материалът. Камъкът трябва да издържа на замръзване, а бетоновите плочи на входната порта е необходимо да не се чупят под тежестта на автомобила. В този случай се препоръчват бетонни плочи с дебелина поне от 6 см.

Практични съвети при избора и монтажа на каменните настилки:

1. Каменните настилки са почти универсален материал,  които се предлагат в много и различни модели. Преди да ги закупите от магазина кажете на консултант- продавача от какво количество се нуждаете, защото има толкова различни цени. Попитайте могат ли да се поставят без професионална помощ. Най- изгодно е плочите да се напазаруват на килограм, а не на бройка. Цената зависи от вида на камъка.

2. Съществуват различни дебелини, най-често се търсят по-дебелите плочи, които могат да се закрепят без хоросан. В този случай те трябва да са със 60 см. широчина.

3. Имайте предвид, че по-тънките са по-лесно чупливи.

4. Градинската алея е първата асоциация, която възниква у хората, когато чуят  каменни плочи. По-малките плочи имат нужда от хоросан, а при по-големите не е задължително. Винаги е на мода оформянето на алеята като мозайка. Много оригинално е фугите да бъдат запълнени с трева или мулчиране.

5. Каменните плочи са перфектният материал за оформяне на различни зони в градината, включително за каменен зид, които скрива къщата, а също и за облицовка на сградата. Те могат да се полагат и върху пясък.

6. Запълнете фугите с дребен чакъл. Така ще придадете приятно неглижиран вид на двора или алеята. За да са по-устойчиви плочите,  използвайте хоросан или бетон. Погрешно е, ако направо ги сложите  и запълните фугите. Така ще се счупят бързо.

7. Ако искате да си направите сядащи каменни места, то просто ги положете една върху друга, като на върха на колоната поставите плоча с удобна за сядане повърхност. 

8. Стъпала в градината придават много естествен, близък до природата вид. Те могат да са много трайни, ако са направени правилно. Дебелите камъни могат да се сложат един върху друг, като се използва хоросан. Важното условие тук е  безопасносття на стъпалата.

9. Градината можете да я  обособите като отделна зона с нисък каменен зид,  това я прави по-внушителна и  по-впечатляваща. Ако е по-висока от един метър  ще ви трябват съвети от ландшафтен архитект.

10. Огнище под открито небе се прави с огнеупорен материал отвътре, а отвън се облицова с каменни плочи. Тази майсторска дейност все пак трябва да се възложи на специалист. Същото се отнася и за фонтана.

Предимства на вибропресованите бетонни настилкиС многообразието от форми, цветове и структури на повърхността, които предоставят бетоновите плочи, всеки двор или градина може да се открои със своя индивидуалност и оригиналност. Друго предимство на бетоновите изделия е  високата им устойчивост,и дълготрайност, както и лесното им почистване. Освен това, не трябва да се пренебрегва и факта, че по-ниската им цена ги прави все повече предпочитан материал за настилки. Всеизвестен факт е, че бетонът е най-произвежданият строителен материал в света, което се дължи на естествен му произход и дълготрайност. 

Практични съвети при избора и монтажа на настилки с бетонни блокчета:

1. Изгответе си план 
В основата на успеха на всеки проект е добрият план. Помислете къде искате да е новата алея или пътека, колко голям да е вътрешния двор. Направете скица на целия терен и на новата зона. Тази визуализация ще ви помогне за цялостен поглед върху промяната. Ако мислите, че сами няма да се справите, то се обърнете към специалист. С него обсъдете наклона на новия терен, дренирането и отводняването на настилката, определете заедно най-високата и най-ниска точка и посоката на водооттичането. 

2. Проверете за подземни комуникации
Преди да започнете изкопните работи трябва да сте наясно, че в избраната зона не минават тръби, кабели и други подземни комуникации.

3. Бъдете готови с необходимите материалиНамерете стила, който ви изразява най-добре, а също и отговаря на вашия бюджет. Ако избраната зона е с правилна форма лесно ще изчислите необходимото количество материали. В случай, че новият терен е с неправилна форма, завишете количеството с поне 5%. Ако проектът е с много чупки и криволичи, поръчайте с  поне 10% повече. От ремонтите, които сте правили знаете, че винаги трябва да разполагате с допълнителни бройки. Най-често се използва бетоновото правоъгълно паве е с дължина 200 мм, ширина 100 мм и дебелина 60-80-100 мм. Трябва да знаете, че за направата на 1 кв.м. настилка са необходими 50 броя .

4. Оразмерете участъка, който ремонтирате 
Използвайте канап и колчета, за да очертаете зоната в реален размер . 

5. Настилката изисква поддръжка и почистване. 
Понякога е достатъчно само измиване със сапунена вода, в други случаи- повече грижи. Най-безопасният начин е с мека четка (метла) и сапунена вода. Не използвайте препарати, които съдържат киселини, защото са вредни за бетоновата повърхност. Редовно почиствайте и плевелите.

6. Не позволявайте задържането на вода върху настилката, тъй като това  улеснява плесенясването, а застоялата вода руши плочките. Имайте предвид че в студа дори малките локви могат да се заледят..

7. Забравете за ръсенето със сол върху плочките. 
Най-добре е теренът да се обезопаси с пясък. Можете да направите допълнително и запечатки на плочките. При ръчното почистване на снега ползвайте пластмасова, вместо метална лопата. Почиствайте на около 1 см. разстояние над самата настилка. Използвайте топлите зимни дни да изчистите неразтопените остатъците от сняг и лед.

По материали от www.cooledeko.dе и www.hevabeton.com

+11
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари