Как се стигна до появата на мухъл у дома?

Установено е, че главният виновник за появата на мухъл е повишената влажност в помещенията и застоялият въздух.
14.02.2016
Румяна Бонева
427
влага, мухъл, конденз, плсен, повишена влажност
Как се стигна до появата на мухъл у дома.
Източник: www.ehow.com.br

Според данни от изследвания на световната здравна организация, повече от 70% от алергиите, причинени от лошото качество на въздуха, са свързани с мухъла. Симптомите у хора с проявени алергични реакции към мухъл наподобяват тези, причинени от животните – дразнене в очите, кихане, кашляне, обриви, обостряне на астматичните кризи. В никакъв случай не бива да подценяваме наличието на мухъл в дома. При благоприятни условия за развитие, някои видове могат да образуват токсични течности или газообразни съединения, т.нар. микотоксини. Те от своя страна може да се окажат смъртоносни за хора и домашни любимци, които ежедневно са изложени на подобна опасна среда на обитаване. За щастие това образувание няма вреден ефект върху всички хора, но отделените частици повлияват по-чувствителните като причиняват кихане или кашляне, проблеми със синусите, запушен нос и други неприятни симптоми.


Мухълът е тип гъба, която расте под формата на нишковидни клетки, наречени хифи и съдържа множество идентични ядра. В края на тези хифи се образуват редица от спори (конидиоспори). Когато спорите узреят се откъсват с помощта на въздушните течения и по този начин безброй спори се пренасят по въздуха. Мухълът е бухнало образувание с оранжев, черен, червен, кафяв или зеленикав цвят. При наличието на завишени нива на влажност в затворени пространства появата на мухъл е неизбежна, като е установено че при влажност над 80%, спорите на някои видове могат да се развият в рамките на 24 часа. Установено е, че главният виновник за появата на мухъл е повишената влажност в помещенията и застоялият въздух.


                                                               Източник: quickenloans.com


А от къде всъщност идва влагата в жилището? Отговорът е – както от външни, така и от вътрешни влияния.


Като външни влияния се характеризират
- запушени или неуплътнени улуци
- изместени или счупени керемиди
- неправилно изградени връзки с комини или тавански прозорци
- течове от ВиК
- наводнения, спукани тръби, проливни дъждове
- липсваща хидроизолация на подземните стени и др.


Фактори от вътрешната среда са например:
- образуването на конденз
- влага от издишаният въздух и изпотяване
- студени вътрешни стени
- тръбопроводи за студена вода
- вентилационни канали
- готвене, къпане, пране
- растения и животни


Вдишването на спорите може да причини алергии. Източник: www.hometriangle.com


Можем да спрем отрано появата на мухъла, като се погрижим за дома си
В повечето случаи влагата прониква в следствие на спукване, скупване, запушване или неправилен монтаж. Повреден или запушен улук може да наводни фасадата за много кратко време. Страничните дъждове повлияват евентуални пукнатини във фасадата, като постепенно овлажняват стената все повече и повече, а термоизолационният ефект започва да отслабва. Това от своя страна води до изстиване на вътрешните стени и появата на мухъл и плесени е само въпрос на време. Нередовното проветряване и лошата топлоизолация пък са причина за образуването на конденз по студени повърхности. Слабоотопляемите и неотопляеми сервизни помещения са изложени до голяма степен на този риск. Не бива да подценяваме изпаренията от растения и влагата от домашни животни и спящи хора. В жилището на едно тричленно семейство ежедневно се отделят до 14 кг вода при готвене, къпане и пране. В същото време за да се изведат 10 кг вода вън от жилището са необходими 3000 кг въздух. С други думи помещенията трябва да се проветряват по 7 пъти на ден за да се осигури достатъчен омбен на въздуха и да се отведе излишната влага. 


Какви стъпки да предприемем срещу появата на мухъл
В повечето случай, забележим ли появилият се мухъл първосигнално се втурваме да го изчистим, с цел да възстановим приятната естетическа визия. Тази тактика обаче съвсем няма да ни избави от проблема, а само временно ще забравим за неговото съществуване. Необходимо е преди всичко да отстраним причините, създали благоприятна среда за развитието му. Основният метод за справяне с мухъла е контролирането на влажността в помещенията. Ето как бихме могли да направим това:


  • Да се погрижим за добрата вентилация и отвеждането на влажния въздух навън, особено в помещения, където има растения, аквариум или други източници на вода.
  • Да осигурим добра хидроизолация на връзките на дограмата и стените.
  • Да проветряваме помещенията по няколко пъти на ден, особено банята, кухнята и тоалетната, където количеството влага е по-високо.
  • Да се поддържа постоянна температура в помещенията – около 22-23 градуса, като е добре когато сме вън от къщи да оставяме вратите на сухите помещенията отворени, така че да може да се осъществява естествена циркулация на въздуха.
  • Мебелите да се подреждат на разстояние поне 5-10 см от стената, за да може въздухът да циркулира зад тях и да не се появява мухъл.

Как безопасно да почистим мухъла
Мухълът е изключително устойчиво образувание и премахването му може да се окаже проблемен процес. Можем да си закупим и готови препарати от специализирани магазини, но разбира се няма как да сме сигурни до каква степен са безвредни за здравето ни. Ето някои изпробвани техники, посредством които ще се отървем от мухъла и ще спрем вредното му влияние за обитателите на жилището, а именно почистване с:


Белина за целта е необходимо да разтворим белината с вода в съотношение 1:16. Важно е да се отбележи, че белината е отровна за хората и отделя опасни пари. Работата трябва да се извършва в помещения с добра вентилация. Третирането се осъществява като напръскаме мухъла или прилагаме разтвора с парцал върху него. Оставяме да изсъхне около 5 минути, след което повърхността се изтърква с помощта на четка или абразивен инструмент. Не трябва да докосваме мухъла, за това използването на ръкавици е задължително. Белината е ефективен метод за премахване на мухъл и убиване на други микроорганизми.


Оцет оцетът не е толкова силен, колкото белината, но е нетоксичен и неутрален. Когато не е напълно изплакнат предпазва повърхността от повторна поява на мухъл. За целта се използва неразтворен дестилиран бял оцет. Повърхността се напръсква обилно, оставя се да изсъхне за около 10-15 минути, след което се напръсква отново и се изтърква с четка или друг абразивен инструмент.


Хлебна сода – този метод успешно се справя с отстраняването на мухъл и също така предотвратява последващата му поява, но няма силно изразените качества на белината. Содата също е нетоксично вещество, а и е икономично средство за справяне с подобен проблем. Прави се разтвор от 4 с.л. сода с 1 л. вода, като се разбърва до пълното разтваряне на содата. Повърхността се напръсква цялостно и след няколко минути се изтърква с полуабразивен материал. След почистване се прави повторно напръскване и се оставя да изсъхне.


Кислородна вода – използването на кислородна вода е безопасно при третирането на всякакви повърхности. Течността е ефективен дезинфектант, има антибактериален ефект и не е отровна, не е скъпа и не отделя отровни изпарения. Може да се каже, че е по-ефективна от белината, тъй като прониква по-добре в третираната повърхност. Използва се кислородна вода от 3%, като за по-мощен ефект може да се направи разтвор 1:1 с оцет. Ще работим по-лесно ако прелеем течността в спрей бутилка. Напръсква се добре и се изчаква 10 минути, след което повърхността се почиства и подсушава.   


И така...изводът е един – има ли влага, ще има и мухъл.
Ето защо усилията ни в борбата срещу мухъла трябва да са насочени преди всичко към контрола на влажността в дома. Относителната влажност на въздуха в затворени помещения не бива да превишава 75%, при отпимални стойности за това около 65%. Не е добре да пренебрегваме както външните, така и вътрешните фактори за появата на влага в дома, а своевременно да следим за опасността от евентуални проблеми и да реагираме навреме за отстраняване на първоизточника.


 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари