Как се реставрира и обновява стара къща

Реставрационните и възстановителни процеси около обновяването на старата къща е най-добре да се извършват по класически строителни прийоми, характерни за старата българска къща...
17.11.2011
„Спонец” ООД
81
реставрация, реконструкция, възрожденска къща, стара къща, къща
Къща в с. Плаково
Източник: „Спонец” ООД

 

Материалът е подготвен със съдействието на фирма „Спонец” ООД  

Реставрационните и възстановителни процеси около обновяването на старата къща е най-добре да се извършват по класически строителни прийоми, характерни за старата българска къща: дървени конструкции, максимално придържане към старите строителни техники и естествени материали. Тъй като характерните черти на старата къща са именно дървените конструкции, каменните зидове, кирпич и варова мазилка, майсторите ги прилагат във всички свои обекти. При реновирането на старите къщи инвеститорът, както и майсторът влагат идеи от себе си и пречупват нещата през своя вкус, естетически разбирания и потребности. Затова няма общи принципи, нито еднакви резултати. Подходът при реставрацията на всяка къща е строго индивидуален. Той се определя от редица фактори, които са както обективни, така и субективни. При първоначалния оглед на къщата внимателно се преценяват проблемите на дадената къща – здравина на основата, здравина на зидове и стени, здравина на дървената конструкция, покрив и фасади. Едва след това се пристъпва към решаване на конкретните проблеми на дадената сграда. Много от дейностите зависят и от бюджета на дадения проект – типа на дървесината, която ще се вложи, начина на обработка на гредите (например ръчно дяланите греди са по-скъпи и трудоемки), акцентите и целта на проекта. Бюджетът предопределя голяма част от дейностите, типа на влаганите материали, сроковете и др.

Къща в с. Плаково, Великотърновски регион
Това е нова къща с РЗП 300 кв. м, която е изградена по старата технология, характерна за българските къщи. На първо ниво са запазени каменните стени, които са от постройка на възраст над 100 години – стара плевня. Направено е допълнително укрепване на основата. На второ ниво е изцяло дървена конструкция. Обшивката и дюшемето са от бичени дървени греди, обработени по автентична технология, характерна за еленските къщи. Дялането на гредите е ръчно, с тесла, а сглобките са на длъб и зъб. Вложеният дървен материал в къщата е над 50 куб. м.

Къща в с. Донино
В тази къща са запазени каменните основи. За второто ниво са направени нови греди и гредоред. На горния етаж е изградена типична еленска талпена къща, която е характерна за региона с. Жеравна и Елена.

Къща Кандафери 1, с. Мийковци
Къщата е построена през 2003 г. по старата българска технология, но изгаря при пожар наполовина през 2009 г. Възстановена е отново за 6 месеца. Тя е нискобюджетна къща и е с талпена конструкция. Инвеститорът иска да запази автентичния вид на обикновена селска къща. Затова къщата е непретенциозна, но носи духа на автентична къща от миналото. Особено впечатление в нея правят мебелите. Те са авторски, бутикови мебели, изработени по стара технология с класически дървени сглобки. Стилът на мебелите е трудно определим. Те имат черти на битови мебели, но носят оригинален творчески рисунък, който определя уникалния им дизайн.
Някои от мебелите имат ръчно ковани метални обкови, изработени са от стари греди масив, но по класическа технология, която са прилагали старите дърводелци преди повече от 100 г. С такива мебели е обзаведен хостел във В. Търново.

Къща Кандафери 2, с. Мийковци
Къщата е над стогодишна, от камък, кирпич и дърво. При реконструкцията са използвани стари греди – около 30% от вложените греди. На първо ниво височината е около 180 см и за да се увеличи, основата леко се вкопава. На второ ниво височината е увеличена с около 15 см. Гредите са чамови. На стените е запазен кирпичът. Банята е пристройка от бетон и тухли към съществуващата къща. Гредоредът отдолу е запазен, а на втория етаж е нов. Изградени са еркери за две тераси. В резултат на реконструкцията са обособени два апартамента, а площта на къщата е около 100 кв. м.

Къща в с. Буйновци, Еленския балкан
Преди реконструкцията тази къща показва 20 см отклонение в горната част при измерване с отвес. По настояване на инвеститора специалистите започват реставрацията и укрепването, като се опитват максимално да запазят автентичната стара къща.  Западната фасада е в много тежко състояние и не може да носи покривната конструкция и покрива. Затова тази стена е изградена наново, но от стари дървени греди. Покривната конструкция е от нов материал. От едната страна собственикът е направил тухлена пристройка, която облицова с дървена обшивка, за да се запази визията на старата къща. На второто ниво е запазен гредоредът. Около 4 греди от конструкцията са подменени със стари, но здрави греди, които са импрегнирани и обработени. Покривът е с турски керемиди. В къщата е запазен автентичен джамал.

Къща в Арбанаси, реставрирана по проект „Красива България”
Къщата в Арбанаси е уникална автентична постройка, която датира от около 1600 г. Тя е паметник на културата от национално значение според класификацията на института за паметници на културата. Строена е на три етапа. Първото ниво представлява голям каменен зид, типичен за арбанашките къщи. На второ ниво къщата има дървена обшивка и дървена конструкция. Забележително за къщата е, че в нея има тоалетна (отделна мъжка и дамска тоалетна с дървени седалки), която датира от времето на първата постройка. Дървената конструкция на къщата има сходни характеристики с конструкциите на руската и финландската строителна технология - с дебели кръстосани талпи, 2/3 е измазана, но при реставрацията мазилката е премахната от дървената част .

Изграждане на баня в стара къща
За изграждане на баня в старата българска къща най-безопасно е да се следват консервативните строителни подходи – без бетонна плоча и метални конструкции. Изграждането на баня в старата къща е възможно с естествени материали и с дървена конструкция. Тъй като изливането на бетонна плоча е свързано с потенциална опасност от увреждане на дървената конструкция, не е препоръчително да се прибягва до този метод при обособяване на санитарни помещения в стара къща. Водата, която се съдържа в бетона, след изливането на плочата остава в къщата и вреди на дървото. Това може да доведе до поява на гъби, плесени и гнилостни процеси в дървото.

Консервативният начин, който прилагат за прокарване на ВиК инсталация, е следният: първо върху старите греди се прави дървена скара и се повдига нивото на даденото помещение, предназначено за бъдеща баня или тоалетна. След това се полагат дървени дъски в обратната посока, така че да се получи дървена решетка. Това отнема от височината на помещението, но е много по-успешо решение за старата къща, където конструкцията е дървена. Решетката се прави с височина около 10 см и след това се укрепва добре. В така направената дървена конструкция се инсталират всички канализационни тръби. Вътре може да се постави и топлоизолация – каменна минерална вата, но може изолацията да бъде кирпич и слама. Отгоре решетката се покрива с водоустойчив шперплат (гипсофазер). Върху така направената дървена конструкция може да се лепят плочки.

 

+2
Автор: „Спонец” ООД
Закони Нормативна база Коментари