Как се прави редово жилище във височина?

Четири къщи с колоритните имена: “Калина”, “Елица”, “Ралица” и “Кондор”, ще сформират поредното селище от затворен тип в в местността “Витрогона” край с. Марково до Пловдив.
15.04.2009
Даниела Арнаудова
352
проект, жилище, архитект, стръмен терен, редови къщи
Как се прави редово жилище във височина?
Източник: арх. Румяна Маринова

проект: арх. Румяна Маринова
конструкции: инж. Антон Примов 
3D визуализации: арх. Ралица Бaкоева
Инвеститор:“ЕА ГРУП”. Втори етаж
стълбище
спалня
спалня
антре
кухненски бокс
чердак
родителска спалня
баня
баня
тераса
гардероб


 


 


 


 Първи етаж
стълбище
кухня
трапезария
дневна
тераса
гараж
гардероб
баня


 


 


 


 Четири къщи с колоритните имена: “Калина”, “Елица”, “Ралица” и “Кондор”, ще сформират поредното селище от затворен тип в в местността “Витрогона” край с. Марково до Пловдив. За инвеститорите е важно да намерят най-доброто решение за своите 3 дка. Изборът им е да направят редови жилища. За проектанта арх. Румяна Маринова това е предизвикателство, особено като се има предвид доста стръмния терен. Наклонът е към Пловдив, т.е. на север, и това позволява интересно терасиране на застрояването, с частични подземни гаражи. 

 


Втори етаж
стълбище галерия
спалня
домакинско помещение
гардероб
баня
спалня
баня
гардероб
тераса
спалня
тераса


 
Първи етаж
стълбище
склад
гараж
баня
стая за гости
кухня
дневна
тераса


 


 


 


 


Архитект и инвеститор са единодушни в едно - да избегнат шаблона на типичните редови жилища, плътно залепени едно за друго. Въпреки ограничения парцел, те са се опитали да осигурят повече въздух и пространство между отделните постройки, без прекалена плътност на застрояването. “Може би сега е времето на този тип жилища, в близост до големите селища, където можеш да избягаш от градската шумотевица и да си купиш по-комфортно жилище на по-ниска цена. Какъв е смисълът, ако дойдеш тук и отново си пред очите на всички. Безсмислено е! Аз не бих си дала парите за такъв дом”, коментира арх. Маринова. Как обаче самата тя се справя със задачата? Като начало разделя терена на минипарцели, в които разполага три двуетажни къщи, всяка с разгъната застроена площ от около 200 кв. м, и една по-голяма с мезонети, тип редово застрояване. И докато и трите къщи носят звучните женски имена - Ралица, Калина и Елица, четвъртата е наречена “Кондор”. “Смятам, че жената е символ  на дома, тя е домакинята, която се грижи и поддържа всичко, тя е добрият дух в семейството. С “Кондор” въведохме мъжкия елемент. От една страна, за равновесие, и от друга, защото самата къща в план ми напомня за красивата птица кондор в полет”, обяснява арх. Маринова. Визуализациите на къщите са направени от арх. Ралица Бакоева, а инж. Антон Примов е проектант на конструктивната част. Цялата конфигурация в разположението на мезонетите на “Кондор” позволява оформянето на прекрасни малки слънчеви дворове, относително по-самостоятелни, обърнати към Родопите. 
Социалните дейности са фокусирани в южния ъгъл на парцела, където е предвиден басейн, беседка за “шумни игри” и площадка за игра на децата. Така типичното редово жилище получава коренно различна интерпретация - вместо механичното повторение на схемата по хоризонтала, арх. Маринова предлага четири ветрилообразни двуетажни жилища, повторени още веднъж и във височина, което “позволи дължината на дворчетата да стане доста по-голяма”. Така в “Кондор” се получават общо 8 редови къщи. Те са композирани на принципа на два пъти по четири мезонета, “качени” един върху друг. При РЗП около 150 кв. м, на първия етаж жилищата имат градина, дневна, трапезария и кухня плюс санитарен възел. Вътрешна стълба свързва това ниво със спалните. Разположението е такова, че спалните на първите мезонети са под тези на следващите, за да се избегнат конфликтите с “по-шумните” съседи. Втората лента от мезонети получават своето “дворче” на покрива. Допълнителни екстри в покривните градини са навесът и барбекюто. Особен сантимент арх. Маринова има към къща “Ралица”. “Тя е по-голяма и попада в центъра на парцела. Различното е това, че докато другите две къщи - “Калина” и “Елица”, са в стила на архитектурата на българското възраждане, “Ралица” е по-модернистична”, казва арх. Маринова. Ефектът е потърсен в дневната, която е “пробита”, за да “погледне” и към второто ниво. Така се оформя интересна галерия, която участва в цялото това двуетажно пространство, “пробива” витрината и накрая излиза на “въздух” с прекрасната гледка към планината. 
 

Автор: Даниела Арнаудова
Закони Нормативна база Коментари