Как светодиодните лампи напуснаха уредите и щурмуваха домове

Функционално е всеки кът да има различно осветление, съветват дизайнерите
14.11.2014
Светлана Желева
633
осветление, светодиодни лампи, led осветление, енергийна ефективнос, лампи
За класически лампи важи – техният дизайн е толкова универсален, че пасва на всяко време и на всеки интериор.
Източник: Интернет

Много клиенти се оплакват, че имат малко светлина на работа. Светодиодните лапми могат да свършат чудесна работа. Те пестят място и се монтират лесно на долната повърхност на шкафове и чекмеджета. 

Преди няколко години светодиодните лампи бяха познати само като осветление, монтирано в техническите уреди, а идеята да се осветяват  с тях жилища звучеше направо нереалистично.  Но, ето чудото се случи от само себе си и днес светодиодите бележат победен ход като осветителни тела. Бъдещето е на светодиодните и енергоспестяващите лампи, смятат още дизайнерите. Много удачни са и модерните точкови източници на светлина.

Няма  по-неприятно  от това осветлението на масата да ни свети направо в очите. По тази причина лампите така трябва да се нагласят, че  хората да могат  да се гледат един друг,(tete-а-tete).  Височината зависи от размерите на осветителното тяло, но златното правило е то да е от 20 до 30 см  над височината на главата.  При разгъващи се маси се търсят системите от подвижни насочващи се осветителни тела, разположени върху токови релси или токови шини. Не се притеснявайте от токов удар, производителите все повече и повече са помислили за безопасността на потребителите. 

Всяка стая в дома има различно осветление. 
Но кое е най-подходящото  за  антрето и кое –  над масата за хранене? Влизайки във всеки дом, първото впечатление от него се създава от светлината и влияе  цялостно на усещанията на гостите. Затова коридорът трябва да е осветен приятно ярко. Според архитектурата на къщата, за основната светлина могат да се комбинират различни релсови системи - висящи, стоящи,  тавански и пр. Местата над гардероба и над огледалото доставят допълно светлина и помагат да се избегне например досадното търсене на ключовете, преди да сте напуснали дома. 

Във всяко помещение има повече зони, в които се работи –било то в кухнята, офиса, работилницата или стаята за шиене. Важното тук е светлината да не дразни очите, и да  „пада” директно от крушката отгоре. Алтернативно може да се сложи настолна лампа на подвижна стойка. Тя е за предпочитане, защото разпръсква осветлението равномерно и не хвърля сянка. Също така е мобилна и може да се сложи навсякъде в дома. 

Лампа  на стойка осигурява в най-голяма степен директна светлина за работа, отбелязват още експертите.
Всяка стая има различна нужда от светлина. Например всекидневната е стая, в която четем , играем си с децата, гледаме  телевизия.  Днес вече никой не иска голям полюлей , пък бил той и ултрамодерен, а повече на брой малки, декоративни лампи, разпръснати в стаята. Всичко, което ви харесва е позволено, стига да се постигне търсеният ефект.

Гаранция за уют са различните силно осветени „островчета”. Дизайнерите  съветват  топла светлина за настроение  да струи около столове, кресла и фотьойли. Светлината да бъде такава, че да може се променя и лампи, които да осветяват и най-малките кътчета на стаята, точно в ъглите. Промяната е факт, стаята не действа монотонно, а ентусиазиращо и зареждащо, категорични са дизайнерите.

Класиката е винаги на мода.
За класически лампи важи – техният дизайн е толкова универсален, че пасва на всяко време и на всеки интериор.  

Класическите хартиени японски лампи са познати предимно със своята кръгла форма и бял цвят.  Казват им още „акари” -  напълно необичайни като модел за лампи на стойка, с височина 145 см, но интересът към тях е огромен. 

Търсени са и лампи с медно покритие, които внасят особен чар в обзавеждането, а цената им не е висока.

В последните години се наложиха и сензорните осветителни тела. Що се отнася до форми и цветове, то това е рогът на изобилието- за всеки вкус, джоб и стил полюлеи, плафони, аплици, пендери, настолни лампи, лампиони....

 

Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари