Как сами да създадем перфектни трайни насаждения

Следвайте тези прости правила, за да създадете една великолепна градина, изискваща минимална поддръжка.
14.04.2014
инж. Полина Петкова
478
озеленяване, градина, растения, дървета, ландщафт
Сини цветове и високи треви
Източник: http://birdbrainsanddogtales.wordpress.com

Трайните насаждения са многогодишни растения, които ограничават разпространението на плевелите, изискват минимално наторяване, устойчиви са на болести и вредители, като същевременно с това не са претенциозни към условията при които се отглеждат. Освен споменатите им плюсове, те са много красиви и зареждат обитателите на дома с много положителна енергия.  


Ако искате да напълните градината си с такъв вид насаждения, съобразете избора си на растения със следните съвети.

Cиметрично легло и извити линии, http://statebystategardening.com/


Направете дизайнерски план.
Направете скица на съществуващия ландшафт. В нея включете всичко, което не планирате да бъде изместено и премахнато, като къщата, гаража, дърветата и храстите. Веднъж след като имате база, може да започнете да творите вашият нов дизайн. Потърсете вдъхновение в дворовете на съседите или в специализираните издания. Помислете за цветовете, текстурите и височините на растенията, които искате да засеете. Може да изберете по-стандартни форми с прави линии и симетрични легла, или несиметрични такива и извити линии, ако искате да заложите на по-неформален вид.

 Изберете растения.
Изберете вида на насажденията още преди да посетите разсадника. Съобразете се с окончателния дизайн, за да прецените какви количества са ви необходими. Внимавайте с условията в които ще бъдат отглеждани самите растения. Опишете колко слънчева светлина попада върху всяко кътче в градината, както и каква е степента на влажност. След това направете списък с любимите си трайни насаждения и изискванията на средата в която трябва да се отглеждат. Важното в случая е да изберете такива растения, които спокойно виреят във вашите географски ширини и да съобразите условията в градината ви, с нуждите на цветята. След като направите своя избор скицирайте разпределението им на желаните от вас места. Имайте предвид, че трайните насаждения понякога се нуждаят от няколко години, за да се разпространят и развият добре, така че имайте търпение.

   
Правоъгълна леха с контрастиращи цветове, http://fineartamerica.com


Подгответе лехите.
Очертайте цветните легла с помощта на маркуч и започнете да обработвате почвата. Уверете се, че земята е с подходящия състав за правилното развитие на вашите насаждения. Подгответе лехите, като обръщате терена на дълбочина от около 20 – 25 см, добавяйки тор ако е необходимо. Ако почвата е бедна, помислете дали не е подходящо да използвате излети от бетон легла, които да напълните с подходяща тор и торопочвена смес. 

Направете си график за засаждане.
Проверете кое е най-подходящото време за засаждане на всяко едно от растенията, които сте избрали. По принцип младите трайни насаждения се купуват и садят през пролетта, когато опасността от измръзване отмине. За да посадите правилно растението, изкопайте достатъчно голяма дупка за кореновата система. Напоявайте го старателно и бъдете търпеливи. Трайните насаждения първо развиват кореновата си система и после започват да цъфтят. При някои от тях, може да отнеме от две до три години преди да се появи цъфтеж и да започнат да се разпространяват. Въпреки това, щом веднъж се развият добре, те ще задушават плевелите и ще се нуждаят от много по-малко поливане, заради дълбоките си корени. Всъщност пролетта не е единственото време за разсаждането на този вид растения. Друг подходящ момент за това е есента, понеже първоначално те развиват само корените си, а не се опитват да цъфтят. 

Съчетание на едногодишни с многогодишни растения, http://abrahamsonnurseries.wordpress.com/


Грижа за трайните насаждения.
Този вид растения, са едни от най-лесните за отглеждане. В началото обаче те се нуждаят от  допълнителни грижи, така че се уверете че ги напоявате достатъчно и редовно премахвайте плевелите около тях, докато растенията се адаптират към новите условия (може да поставите слой мулч, за да държите плевелите далеч). Не забравяйте да подкастрите насажденията, за да увеличите времето им на цъфтеж. Също така е желателно да забиете колове до по-високите растения, за да може да растат спокойно, без опасност от скършване. По време на зимния сезон, покрийте многогодишните растения с мулч, за да предпазите корените им от измръзване.


Хемeрокалис с оранжеви цветове. www.doug-greens-perennials.com


Разделете трайните насаждения.
След като вашите растения започнат да се разпространяват и да запълват лехите си е време да ги разделите. Повечето трайни насаждения изискват ограничаване на растежа на всяка втора или трета година. Ако не го направите, рискувате да се изтласкат едно друго и да се смесят. Огледайте добре растението и решете къде най-добре да го разделите. След като го направите, може да подарите на ваши съседи и приятели така полученият разсад или да го засеете на друго място в двора


Няколко известни трайни насаждения.


Лавандула: Известна е със своите атрактивни цветя и приятен аромат;
Маргаритки: Цъфтят през цялото лято в бели, лилави и жълти цветове;
Хемeрокалис: Πpeз лятoтo цъфти c пpeĸpacни цвeтoвe, ĸoитo ca гpyпиpaни нa въpxa нa виcoĸи eднoмeтpoви cтъблa. Cпopeд видa xeмepoĸaлиc цвeтoвeтe ca: чepвeни, бeли, opaнжeви, жълти, лилaви и дp;
Макове: Цъфтят в ярко оранжево. Други вариации включват жълти, розови, бели и лилави цветове.
Бял равнец: Традиционно растение с папратови стебла и ярки жълти, розови, бели и червени цветове.

Автор: инж. Полина Петкова
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари