Как правилно да почистим и поддържаме тапицираните мебели?

Петната по тапицираните мебели са особено упорити
15.08.2017
Констатин Димов
108
мебели, почистване на мебели, тапицерани мебели, почистване на петна, препарати за петна
Правилното почистване за всяка тапицирана мебел е много важно.
Източник: www.msscleaning.com

Петната  по тапицираните мебели са особено упорити. Те често проникват дълбоко и се забелязват веднага, защото са на ключови места.Затова трябва да подходим особено внимателно при тяхното отстраняване, най-малкото за да не влошим ситуацията, използвайки погрешни средства и твърде силен натиск върху тях.


Малките петна по възглавниците веднага трябва да бъдат премахнати. При разливане на вино, кока- кола или кетчуп е необходимо мигновено засегнато място да бъде попито с чиста кърпа. След това петното внимателно се почиства с навлажнена кърпа като движението на ръката трябва да бъде от външния ръб към средата, съветват от Дружеството на германските мебелни специалисти. За постигане на добър резултат от почистването се препоръчва да се добави съвсем малко препарат за съдове, който разтваря мазнините.


Кръв, яйца и урина трябва само със студена вода да бъдат премахнати. В този случай не трябва изобщо да търкате. След отстраняване на петното трябва да се почисти цялата повърхност с леко навлажнена кърпа от шев до шев. Така се избягват сухите ръбове. Особено внимателни бъдете с почистващите препарати. Необходимо е те предпазливо да се използват, в никакъв случай не нанасяйте сапун. Той съдържа мазнина, която прониква при бърсането в самата тапицерия.


Правилното почистване за всяка тапицирана мебел е много важно. Начинът почти винаги е указан по всяка тапицерия, затова прочетете символите на етикета. Голямата буква в кръгче означава химическо почистване. Леген с число на което е указана температурата означава, че покритието може да бъде изпрано. Синтетични материали като микровлакна се чистят по-лесно и издържат на по-големи натоварвания от естествените тъкани като памук, лен или вълна. По този показател също и шарените покрития са по-лесни за поддръжка от едноцветните и светли материали. Както едноцветните, така и шарените тъкани се цапат еднакво силно, обаче при многоцветните следите от замърсяване много по-малко правят впечатление. За ежедневна поддържка на тапицираните мебели се използва прахосмукачката. Трошички, пърхот, прах, косми могат бързо да се изчистят със специалната дюза на прахосмукачката. Внимателно само да не надраскате дървените плоскости.


При почистването на велур могат да възникнат допълнителни ивици, затова намалете мощността на прахосмукачката, а също да се почиства в посока на косъма на покритието.


Още съвети:
1. При покрития от плат: тук наистина се налага да побързате. При петна от червено вино трябва веднага да се сложи бяло вино, сол или лимонов сок върху поразения участък. Трябва да постои поне 15 мин, за да подейства. След което течността да се попие с тоалетна или кухненска хартия. А най-накрая остатъците да се измият със сапун. Важното е да се изтърка до сухо самото покритие, за да не остава вода и петна от водата.


2. Много домакини препоръчват пяната за бръснене като спасяващо средство при тези петна. Необходимо е тя да подейства върху багрилното вещество, след което да бъде отмита.


3. Върху кожените покрития петната е необходимо да се забършат с кърпа. По-добре е да се използва дестилирана вода за почистването, за да не останат варовикови петна върху кожата. Ако го правите профилактично, то трябва редовно да намазвате коженото покритие със специална мазнина за кожа.


4. При пресни петна от кръв върху текстилна дамаска е необходимо да навлажните кърпа със студена вода. Попийте лекичко отвън навътре. За да не останат остатъци върху плата се препоръчва и употребата на течен препарат. Стари петна от кръв обаче най-добре се отстраняват с разтвор от лимонена киселина, който се приготвя по следния начин: 1 суп.л. лимонена киселина се разтваря в 100 мл. студена вода.


5. При стари петна от кръв върху кожените мебели имате нужда от специалист. При пресни петна попивайте с кухненска или тоалетна хартия, докато хартията остане суха.


6. При петна от кафе върху плат е необходимо първо да го измиете с минерална вода. След това използвайте фин почистващ препарат за съдове. При засъхнали петна от кафе върху плат първо направете почистване с пара, целта е те да омекнат. След това се чистят както пресните петна от кафе. При кожените покрития, залети с кафе се препоръчва да се попият с кърпа.


7. При петна от червило върху кожа и плат важи едно и също правило: вземате една памучна кърпа и капвате върху нея малко бензин, след което изтърквате петно отвътре навън. Имайте предвид, че това е сравнително агресивна рецепта за отстраняването им. Можете да подходите по-предпазливо и да направите следното: преди да започнете да търкате петното опитайте върху скрит участък от тъканта. Уверете се, че бензина не я разяжда.


8. Петната от сосове са маслосъдържащи, затова използавайте препарат или за кожа, или за тъкани. Парцалът трябва да е напоен с умерено топла вода, след което с чиста вода забършете още веднъж, за да отстраните всякакви остатъци от препарата, които може да са проникнали в тапицерията.  

+2
Автор: Констатин Димов
Закони Нормативна база Коментари