Как най-подходящо да осветим килера и гардероба

Складовите помещения и килерите са най-използваните пространства в един дом.
14.01.2014
инж. Полина Петкова
424
осветление, led осветление, гардероби, складове и килери, скрито осветление
Използване не естествена светлина.
Източник: http://freshome.com

Складовите помещения и килерите са най-използваните пространства в един дом. Местата за съхранение на вещи са изключително желани помещения във всяка една къща и винаги ще представляват предизвикателство за строителите. Друг фактор, който притеснява собствениците, е как да осветят твърде малките си гардеробни пространства. В някои случаи дрешниците се използват за съблекални, но в тях не се осигурява добра видимост. Малките килери имат нужда от иновативен подход, за да бъдат осветени подходящо. Целта на настоящия материал, е да представи няколко варианта за избор на подходящо осветление на гардеробите и килерите в дома.

Инсталирайте източници с по-ярка светлина.
Подменете съществуващите лампи с такива с по-голям добив на светлина, за да можете да се ориентирате по-добре във вещите в складовите помещения. 

Изберете осветители, които работят с батерии.  
За по-малки помещения, осветителните тела работещи на батерии са добър вариант. Съществуват различни видове аплици и плафони. Помислете колко често използвате това помещение! Ако установите, че много често ви се налага да сменяте батериите на осветителните тела, то  може би е по-удачно да ги окабелите.

Разширете пространството с прозорец.
Ако помещението ви има външна стена, помислете за добавяне на прозорец, за да има естествена светлина. Цената необходима за инсталирането на прозорец обаче, може да надхвърли разходите свързани с осветяването му за 20 години. Помислете добре преди да направите тази крачка.

Използвайте светловоди.
Светловодите използват метален рефлектор, за да разпръснат слънчевата светлина в цялото помещение. Подобно решение може да доведе до големи икономии на електрическа енергия.

Подредете гардероба си.
Ако имате по-малко вещи в гардероба или килера, ще се отвори повече пространство и може да не ви е необходима допълнителна светлина. Прегледайте вещите в гардероба си и оставете само нещата от които сте сигурни, че имате нужда. Колкото повече пространство има, толкова по-добре. Осветлението е най-пълноценно когато стига до всяко ъгълче на помещението.

Инсталирайте осветление в мебелировката.
Ако вашият дрешник е организиран посредством шкафове и рафтове, то най-удачно би било да инсталирате светлинни източници в самите тях. Подобен тип решения се използват в дизайна на кухненските шкафове. Чрез добавянето на луни или луминесцентно осветление в рафтовете може да се постигне много добър ефект.

Скритото осветление е красиво.  
Помислете за добавянето на скрито осветление в ниши на тавана над гардеробите. Това би изглеждало много красиво, особено във високи помещения, където не е удачно да се използва директна светлина.

LED осветление с датчик за движение.
Осветителни тела с вградени детектори, задействащи се при отваряне на вратите на килера или дрешника, са добра алтернатива. Светодиодното осветление е най-ефективният източник, който може да бъде използван за осветяването на дома.

Запознайте се с всички възможности.
Ако все пак се колебаете и не можете сами да решите как най-подходящо да осветите гардероба или килера си, то може да наемете специалист, който да се справи с предизвикателството да оптимизира осветлението в тези помещения. Често тази стъпка може да ви помогне да спестите пари посредством използването на иновативни продукти.

Посетете шоуруми на производители на мебели.
Подобно на търсенето на идеи за дома, може да посетите шоурум на производители, за да видите как е реализирано осветлението при техните продукти. Използвайте тези места, за да се вдъхновите, от идеи за организиране на пространството, до начини за съхранение на вещите ви.

Организирането на складовите помещения в дома обикновено се поставя на последно място. Когато става въпрос за осветлението в тези помещения, то често е недостатъчно. Използвайте горепосочените съвети, за да подобрите функционалността им и да успеете да направите тези пространства по-удобни и уютни за вас. 

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари