Как едно конкретно пространство заменя универсалното

Концепцията за офис-дом може да се окаже предизвикателна задача, особено ако те „притиска” дадеността на минималните...
15.06.2010
Даниела Арнаудова
736
мебели, архитектура, домашен офис, функционално
Източник: Още за къщата, снимки: Милена Конакчиева

Проект: арх. Николай Стоянов
Инвеститор: Стефан Цанков
Фотограф: Милена Конакчиева


Това е поредният съвместен проект на Стефан Цанков и арх. Николай Стоянов, плод на техните общи виждания за дух и пространство


Концепцията за офис-дом може да се окаже предизвикателна задача, особено ако те „притиска” дадеността на минималните... 60 м². Най-добрият вариант е да подходиш като Микеланджело, който на въпроса „Как видя фигурата в този безжизнен камък?”, отговаря: „Тя беше вътре, аз просто махнах излишното”. Така, лишавайки се от излишното, арх. Николай Стоянов изчислява, че площта на всички мебели и гардероби съответства на потенциално усвоимата площ на излишните стени. Затова използва мебелите като преградно пространство. Те заемат мястото, което реално трябва да бъде окупирано от стените, подменят ги, едновременно служат за прегради, превръщат се във функциониращи мебели и алтернативно дават опцията за преминаване в различните зони.
 
„Имах дефицит на пространство и това беше оптималното решение, при което може да се помести необходимата конфигурация от мебели, създавайки форма, пространство и обем, без да се съобразява с грубите по подразбиране строителни изпълнения като кривините на стените. Въобще мултифункционално се уплътнява всеки сантиметър”. Вижте резултата!
 
Основната идея е създаване на протичащо, алтернативно функционално пространство. „Аз не съм привърженик на попълзновенията за универсално пространство. Пространството винаги е конкретно, адресирано до някого. Но има универсални концепции, които в момента на изпълнението си стават конкретни, индивидуални, лични и това е смисълът на архитектурата, както и на всяко изкуство”.
И така входът ни посреща като светещия прозорец, който уютно „чака” късно вечер. В този дом ще видите и друго – как зоната на трапезария и кухня е превърната в един модерен балдахин от светещи греди. Тук таванът използва асоциацията за гредоред, сякаш напомня за стар заслон, под който се сяда за обяд, вечеря. Но всичко това е интерпретирано по един модерен начин, със съвременни образи, средства и материали.
В този ред на мисли арх. Стоянов подчертава и друго, че „всяка архитектура си има отговори на няколко прости въпроса – какво правим, защо го правим и как го правим”.„В конкретния случай организираме всички онези зони, които са необходими за функционирането на нормален живот. Доказателството са видимите зони: „дневна”, зона „релакс” с тв кът - „една съвременна реминисценция на огъня, който продължава да бъде ядрото на всяко жилище, дори като негов семантичен заместител”.
 
Другият акцент е зоната за хранене и готвене с минимизираната кухня. Единствената „разточителност” са гардеробите, които съчетават интерактивна функция, звукоизолация и естествена преграда между зона „нощ” и „ден”. Но освен че поемат всички шумове, те служат и като „плът”, приютяваща в себе си меките дрехи...


 


 

Автор: Даниела Арнаудова
Закони Нормативна база Коментари