Как да увеличим звукоизолацията на съществуващите стени

Подобно на разширяващите се кръгове, които се образуват при хвърляне на камък във вода, звукът започва от точката на смущение.
15.11.2013
инж. Полина Петкова
1366
звукоизолация, дом, шумоизолация, стени, гипскартон
Вкарване на изолация от фибростъкло
Източник: http://www.jmofnb.com

Подобно на разширяващите се кръгове, които се образуват при хвърляне на камък във вода, звукът започва от точката на смущение. От тази точка започва разпространението му във всички посоки на серия от принудителни вълни. Когато тези трептения достигнат до човешкото ухо, те биват обработени в мозъка и интерпретирани като звук.


Една позитивна от акустична гледна точка среда намалява членоразделността на речта и намалява нивото на шума. Това се постига посредством замаскиране на звуците или промяна и смущение в разпространението им. При достигане на звука до физическа преграда се получават редица реакции, а именно:


  • Разпространение. Звукът преминава през повърхността в пространството отвъд нея (като светлина, преминаваща през прозорец);
  • Абсорбция. Повърхността поглъща звука (като гъба, която попива вода);
  • Отражение. При срещата на звука с повърхността, той се отблъсква, сменяйки посоката си (като топка, отскачаща от стена при удар);
  • Дифузия. Звукът отскача от повърхността в множество различни направления (като кегли, ударени от топка за боулинг).

 


Най – лесният начин за контрол на нежеланото разпространение на звуковите вълни е използването на различни облицовки. Едно помещение, оставено само на замазка може да представлява акустичен кошмар – ехото и отраженията изкривяват звука и могат да доведат до трудности при комуникация. За да се елиминират тези проблеми е необходимо да се използват системи и продукти със звукоабсорбиращи характеристики. Подобно на дебела салфетка, напояваща се с вода при допир, тези порести/влакнести звукопоглъщащи материали попиват звуковите вълни като ги затварят във вътрешен лабиринт от въздушни джобове и канали. Движейки се по тези лабиринти звуковите вълни бавно отдават своята енергия, която се разпръсква като топлина. Когато най – накрая звукът излезе от лабиринта той е слаб и недоловим.


Предприемането на мерки свързани с подобряването на звукоизолацията на съществуващите вътрешни стени, може да подпомогне изолирането на вредното шумово замърсяване. Има множество проучвания, които са доказали преки връзки между шума и здравословни проблеми като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, както и такива свързани със стреса, нарушаването на съня и понижаването на продуктивността. Хората, които страдат от леки до тежки форми на психически заболявания – от депресия до шизофрения – проявяват повече симптоми ако са изложени на хронични шумове, какъвто е случаят в повечето места намиращи се в близост до магистрали или летища, както и при смесването на жилищни сгради със заводи и заведения в един квартал.


Изолация.
Добавянето на изолация във вътрешността на стените може да ги направи по-звукоизолирани и с помощта на това ще се намали количеството шум, който се промъква в една стая. Изолацията се вкарва в съществуващите стени посредством помпи и специализирани маркучи през специално направени отвори в стената. 


Изолацията от фибростъкло има тенденцията да съхне бързо, което го прави идеален за географски райони с по-влажен климат. Целулозната такава е екологично безопасен и нетоксичен продукт. Изработва се от нарязана, рециклирана вестникарска хартия пропита с негорим материал. 


Гипсокартон.
Поставянето на гипсокартон върху съществуващите вътрешни стени, увеличава дебелината и теглото им. Стените с по-голяма маса, обикновено са по-звукоизолирани от по-леките такива. Ако се добави слой зелено лепило между два пласта гипсокартон, ще се подобрят звукоизолационните му качества. То е материал, който се използва като органична мембрана, която преобразува енергията на звука в топлина.


Боядисване.
Нанасянето на специална акустична боя, може да намали проникването на шум в помещението с 30%. Тази боя е съставена от звукопоглъщащи смоли, пълнеж и кухи керамични микросфери, които подобряват шумоизолацията на стените. Тя се нанася с помощта на валяк върху по-големите площи и с ъглови четки при труднодостъпните ъгли. Акустичната боя съхне бързо и има високи изолационни и шумоизолиращи качества. За получаване на оптимални резултати, е необходимо да се нанесат два слоя.


Тапети.
Акустичните тапети увеличават звукоизолационните качества на стените, като намаляват шума до 75%. Те се продават на ролки и се поставят върху стените, по същия начин както традиционните тапети, като се закрепват с лепило. След закрепването на горния ръб на тапета, той се изглажда с помощта на ръцете така, че да не се получат бръчки и да излязат всички мехурчета. Нанася се тънка линия замазка на мястото където тапетите се засичат, като излишъка се отстранява посредством влажен парцал. След изсъхването на замазката стените се боядисват с интериорна боя или латекс.  


Шумоизолирането би допринесло за подобряване комфорта на живущите в дома, като същевременно с това не изисква големи инвестиции.

Автор: инж. Полина Петкова
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари