Как да съхраняваме кухненските прибори за хранене?

Ключът е: всяко нещо да си е на мястото.
12.12.2018
Константин Димов
1924
интериор, мебели, кухня, кухненски прибори
www.homesandhues.com

Как да съхраняваме кухненските инструменти и прибори за хранене? Този въпрос има своите решения. Намерете идеалната широчина и дълбочина на чекмеджетата, информирайте се също и за възможностите за вертикално съхранение, както и как можете да оптимизирате разпределението на съществуващите кухненски шкафчета.

Ключът към това е всяко нещо да си има свое място. Това важи дори за най-малките предмети, включително и кухненските прибори. Те включват както вилици, лъжици, съдове за хранене, така и малките пособия, които сериозните готвачи използват.

Стъпка1:  Елиминирайте!
Всеки процес на подреждане започва с т.нар.”чистка” на непотребното, и това е особено важен принцип за кухнята. Чекмеджетата лесно могат да станат претъпкани с ненужни вещи, аксесоари и дреболии, така че прегледайте внимателно това, което притежавате и не се колебайте да се разделите с излишното. Не е важно още от първия път да направите перфектното разчистване, ясно е също, че до съвършена селекция няма как да сведете нещата. Но колкото по-подредено е вашето чекмедже, толкова по-лесно ще намирате полезното, в случая кухненските прибори. Например, ако почти не използвате малките десертни лъжички, просто ги преместете на друго място, за да освободите място в централните чекмеджета.


Снимка: www.kitchenremodelblog.com

Стъпка 2:  Имайте план!
Ако префасонирате кухнята, модернизирате я или просто за първи път я обзавеждате, не забравяйте да планирате точното място на кухненските прибори. Когато сте го премислили предварително, резултатът ще е много по-добър, отколкото, ако го направите в последния момент или пък, когато вече всичко е готово. Ако включите в плановете няколко точно размери на чекмеджетата за прибори, ще организирате кухненското пространство много удобно за вас. Имайте предвид, че таблите за прибори в чекмеджета не са много широки. Приборите за хранене се използват всеки ден, но нямат нужда от много пространство. Едно чекмедже е широко от 25 до 30 см. То позволява да съхранявате най-основните прибори без да включвате бъркалки, черпаци на едно място.


Снимка: www.homesandhues.com

Стъпка 3: Размерът има значение!
Имайте предвид и още един размер: чекмеджетата обикновено са високи 15-20 см, измерени от външната страна. Това важи за най-масовата изработка, тъй като целият шкаф се разделя обикновено на 3 или 4 равни части. Обаче чекмедже с дълбочина 10-11.5 см. също може да ви свърши същата работа и всичко да е много добре подредено. Използвайки повече и по-плитки чекмеджета ще направи удобството в кухнята възможно, без струпване на прибори  един върху друг и загубени в безпорядък.

Идеалният вариант изисква да направите точен инвентар на колекцията, която имате  и мястото, което те биха заели. Това наистина е малко повече предварително усилие, но е по-добър вариант, отколкото да използвате чекмеджета на случаен принцип.

Стъпка 4: Редувайте чекмеджета и врати на шкафовете!
Шкафове с чекмедже отгоре и врати с етажерки отдолу дават възможност по-малките и често използвани прибори да бъдат доставени на по-достъпна височина. Респективно, ако използвате много малки домакински подобия докато готвите, планирайте много чекмеджета на шкафа най-отгоре. Това ще ви спести много навеждане през годините!


Снимка: www.homesandhues.com

Стъпка 5: Вертикалната подредба също е опция!
Прибори с дълги дръжки като шпатули, големи дървени лъжици, бъркалки, е напълно удачно да съхранявате в чекмедже с вертикални кошчета за прибори. Така виждате всички пособия и няма нужда да запомняте откъде точно сте ги взели.
Класическите прибори за хранене също могат да бъдат подредени вертикално, стига да имате по-дълбоко чекмедже или шкаф. Най-важното е острите прибори да бъдат с режещата част надолу, за да не се нараните.


Снимка: www.azurerealtygroup.com

Стъпка 6: Създайте повече етажи!
Ако имате дълбоки чекмеджета, то е напълно възможно те да бъдат разделени на няколко вътрешни етажа. Често и самият производител е помислил за тази възможност и предлага допълнителни релси за монтаж на тези вътрешни чекмеджета. Ако не, просто слагате кутия, която е с такива разпределения.

Стъпка 7: Ако самите чекмеджета нямат такива табли за прибори, ето алтернативите!
Пъхате в чекмеджето допълнителна табла. Имайте предвид, че често един единствен поднос е достатъчен. Но един размер не би паснал за всички прибори. Важно е таблата да пасва колкото се може по-точно на чекмеджето, иначе много лесно ще се клатушка вътре.
Друг вариант е да си купите преградки, които пасват една в друга и по този начин може да регулирате броя на подчекмеджетата, които ви трябват, а също и да смените местата на приборите, които ви трябват.
Можете да съхранявате приборите при съдовете на открито - в буркани или на релси, от които самите прибори висят или се закачат върху тях.

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари