Как да създадем релаксиращ кът за четене в дома си

Има ли нещо по-релаксиращо от това да се отпуснеш и избягаш от реалността с хубава книга в ръка.
14.03.2013
инж. Полина Петкова
535
къща, интериор, дизайн, осветление, кът за четене
Кът за четене в спалнята
Източник: http://jdireland.com

Добре избраният кът за четене комбинира любимото пространство в дома, удобно място за сядане и много светлина. Той осигурява комфорт и тишина, и е подходящ не само за четене на книга, но и за осъществяване на телефонни разговори, а също така е много удачно място за слушане на музика. Изборът на подходящо пространство, е не лесна задача и обединява съобразяването на множество фактори от заобикалящата ни среда. 


Намерете това място в къщата, което ви действа най-отпускащо.
Когато четете, вие искате да се чувствате спокойни и тези моменти са много специални за вас. Независимо дали това място е ъгълът на всекидневната в близост до някой голям красив прозорец, или е люлеещ се стол на верандата, позволявайки ви да наблюдавате света около вас, целта е да изберете това пространство в дома ви, което ви кара да се чувствате добре, но същевременно ви позволява да се концентрирате и вглъбите в четенето. 


Изберете подходяща мебел за почивка. 
Релаксиращият кът за четене няма да бъде завършен без удобно място за сядане. В зависимост от интериора в къщата, както и от вашия начин на живот, то може да бъде подходящ за целта диван, голямо кресло или стол. Запомнете обаче, че този кът трябва да бъде усамотен и комфортен. Същевременно е необходимо, мястото за сядане да може да променя местоположението си в зависимост от източника на светлина и температурните промени в стаята.


Максимално използване на естественото осветление Источник: http://jessicalagrangeinteriors.designshuffle.com


Осигурете малка масичка или нощно шкафче във вашия кът.
С помощта на тези допълнителни аксесоари, ще съумеете да организирате по-добре вашето място за почивка, а същевременно ще имате къде да сложите чашата с кафе или просто къде да оставите книгата си. Също така ще има място за да оставите химикалка и бележник. При по-големи пространства е удачно разположението на стелажи за книги и списания, както и на рафтове по стените с достатъчно избор на материали за четене.


Естествено осветление.
Един от най-важните фактори, които трябва да присъстват в един добре сътворен кът за четене е слънчевата светлина. Там трябва да има добро естествено осветление и същевременно с това, трябва да се избегне прякото заслепяване, което дразни очите и възпрепятства адекватното разчитане. За целта прозорците може да се покрият с фолио, което да разпръсква ярката слънчева светлина или просто да спуснете завесите. 


Изкуственото осветление. 
Вечерно време мястото за релакс трябва да бъде обгърнато от топла и приветлива светлина, като същевременно е необходимо да има възможност за включване на по-ярък местен светлинен източник. Лампионите, стенните аплици както и настолните осветители са перфектния избор в този случай. Желателно е също така да се подберат източници на светлина, чиято мощност и посока на излъчване може да се регулира според моментните ви нужди и предпочитания. За да се осигури комфорт на очите най-адекватен в случая би бил източник със студено бяла светлина. 


                                                                                                                                          Решения при малки пространства.
Източник: www.jessicalagrangeinteriors.designshuffle.com


Добавете декоративни щрихи.
Най-важната цел, която трябва да постигнете във вашия кът за четене е да се чувствате комфортно и същевременно той да бъде едно специално място за вас. Ако е необходимо хвърлете едно одеало и добавете възглавници за да се чувствате по-удобно. Уверете се, че температурата е в комфортните граници. За обзавеждането използвайте меки и галещи тъкани, цветове и модели, които ви карат да се чувствате сигурно и удобно. 


Отделете мястото за четене от останалата част от стаята, ако е възможно.
Това може да се осъществи посредством поставянето на скрин или друга мебел перпендикулярно на една от стените или чрез спускането на завеси около самия кът. Ще се почувствате уединени и това ще попречи на останалите членове на семейството да нахлуят в личното ви пространство. Един релаксиращ кът за четене може да се окаже точно това от което вашия дом се нуждае. Опитайте се да намерите място сгушено далеч от шума и ежедневието на вашия дом. Ако размерите на вашата къща позволяват, предвидете повече такива кътчета за релакс, за да не се налага обитателите на дома да се борят за един. Въпреки натовареният си график намерете време за четене, защото вярвате или не четенето е полезно за вашето здраве. 

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари