Как да се справим с къртиците в двора?

Въпрeки, че изглеждат миловидни, тези животни са истински "работохолици" и предвид факта, че копаят много бързо, биха могли да погубят цели масиви с насаждения.
01.09.2018
Румяна Бонева
35
градина, растения, къртицата, ултразвукови уреди, Изотроник България
Уредите Isotronic прогонват къртиците посредством кварцови трептения
Източник: Изотроник България, www.isotronic-bulgaria.com

Ако в градината ви е пълно с малки купчинки пръст и вече е заприличала на минно поле, то със сигурност теренът е станал убежище на къртица.
Справянето с тези узурпатори е трудна задача, тъй като те търсят същия тип почви, предпочитани от хората – плодородните. Тези почви изобилстват от червеи и подземни насекоми, които са основната храна на къртиците. Полаганите за растенията грижи също им помагат да се чувстват комфортно – влажните почви улесняват разбойническите им замисли да ровят неуморно. Въпрeки, че изглеждат миловидни, тези животни са истински "работохолици" и предвид факта, че копаят много бързо, биха могли да погубят цели масиви с насаждения. Къртиците са защитен вид и използването на отрови за тяхното унищожаване е забранено. Ето защо е важно да се намерят естествени средства за прогонването им. Ключът за това е да опознаете характерните им привички.

Къртицата – вредна или полезна?
Къртицата е подземно животно с черна козина, дълга опашка и заострена муцуна. Предните крачета на къртицата са обърнати навън и много наподобяват формата на лопатки, а острите и здрави нокти помагат на животното да прокопава подземните си тунели. В лабиринта от тунели къртицата оформя дупки за складиране на плячката си. Тя е голям чревоугодник и може да изяде храна, равняваща се на половината от нейното тегло. Тези дребни бозайници не са тревопасни, а месоядни, но в търсене на провизии увреждат корените на младите растения и ги унищожават. За разлика от сляпото куче, което се храни с кореноплодни, къртицата е наполовина полезна за градината.

Трудът на къртиците допринася отчасти за разрохкването на почвата и поддържане на добра аерация. В регионите с глинести почви къртичините позволяват на земята да „диша“ и улесняват нейното овлажняване. От друга страна, подземната мрежа от тунели благоприятства естественото отводняване. Изравяната от къртиците почва е богата на калции, магнезии и други хранителни вещества. Ако я събирате и в нея засадите пролетния си разсад ще бъдете приятно изненадани от качеството на растенията.

Но ако все пак пораженията в градината ви са мащабни, използвайте природосъобразни начини да прогоните този похитител. Ето и някои ефикасни примери за това:

Натрапчива миризма
Всеобщата практика е доказала, че къртиците са чувствителни към неприятните миризми. Един от начините да ѝ причините дискомфорт, е като закопаете в дупките парцали, напоени с керосин, нафталин или терпентин. За целта може да използвате карбид или други сухи вещества, които при поливане с вода отделят неприятна натрапчива миризма. Същото може да опитате и със сапунен разтвор, мътеница или ферментирала суроватка, като излеете течността в тунелите. Някои хора използват рибешки глави или котешки и кучешки изпражнения. Ефективен начин за отблъскване на животното е и чесънът, макар че няма да го прогони веднага. Когато решите да скроите на къртицата някои от тези номера, внимавайте да не запушите всичките къртичини. Осигурете ѝ път за отстъпление извън обработваемия терен или към близка гора.

Къртиците не понясят определени растения
Известно е, че къртиците имат непоносимост към някои видове растения. Едно от тях е рицинът. Размножава се със семена, които предварително се накисват за едно денонощие във вода и се засяват напролет. Рицинът и неговите семена са силно отровни. Ако „облечете“ границите на двора с рициновото растение ще видите, че къртиците буквално бягат от него. Бобовите растения също могат да прогонят тези вредители от градината ви. Тагетесът е другото растение, което те не могат да понасят. Използва се при озеленяване на градски паркове и алеи, тъй като лесно се отглежда и има изобилен цъфтеж. Засадете го по краищата на двора и къртицата ще се изсели за няколко дни. Императорската ведрица (Fritillaria Imperialis) е още едно от растенията, които не само ще красят градината ви, но и ще накарат дребния „квартирант“ да напусне убежището си. Силната, натрапчива миризма, отделяна от луковицата на цветето ще прогони къртицата за не повече от седмица.

Използвайте ултразвукови уреди за прогонване на къртици
Ултразвуковите уреди не унищожават насекомите или вредителите, а просто ги прогонват далеч от нашата среда. В процеса на прогонване се използва естественият страх на животните към определени звуци и честоти. На практика уредите прогонват къртиците посредством неприятни за тях вибрации и кварцови трептения. Приложението им е лесно, а повечето модели вече са и със соларна клетка, което гарантира непрекъсната им работа.

Създайте шум
Къртиците имат много изострен слух и не понасят шумна обстановка. Много от съвременните ултразвукови уреди за прогонване на къртици са базирани на този принцип. Те разпространяват неприятен за тях звук в радиус от 20-30 метра. Друг начин да нарушите спокойствието им е като закопаете стъклена бутилка или буркан с гърлото нагоре в близост до къртичината. Вятърът ще навлиза в съда, предизвиквайки нетърпимо за бозайника свистене. Или пък просто забийте метален прът и нанижете на него пластмасова бутилка – ефектът ще е същия. Някои фермери изпозват за целта консервни кутии, саксии и други подходящи предмети.

Заложете капани
Може да заловите животното и като заложите метален капан или капан-дупка. Вторият способ е по-хуманен и е за предпочитане пред първия. За да го осъществите трябва да изкопаете дупки от вътрешната страна на тунела на разстояние 100 см една от друга. В така оформената яма се поставя капан, който се покрива с фазер и се посипва с пръст. След това втората дупка се затваря. Методът разчита на това, че къртицата много бързо ще се опита да затвори изкопаната дупка и по този начин попада в капана.

Металните капани се поставят на различни посоки в 3-4 от входовете на тунелите. Къртиците се движат регулярно в мрежата от тунели и задължително ще се хванат в някой от капаните.
Не убивайте животното след като сте го заловили, а просто го изнесете далеч извън терена и го пуснете. Не използвайте също химически средства и газове против къртиците. Ако все пак сте решили да заложите на този метод, нека го направят специалисти. В противен случай рискувате да увредите не само градината, но и здравето си.

Имайте предвид, че тези бозайници живеят поединично и ареалът им е изключително голям – около половин футболно игрище. Ако тъкмо сте се отървали от дребния натрапник, внимавайте във вече освободените тунели да не се засели друга къртица. 

+8
Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари