Как да проектирате здравословни и безопасни сгради?

Задачата на архитекта е да направи проект за изпълнима сграда или среда, която трябва да е трайна, икономически, естетически и функционално издържана.
18.01.2021
дипл. инж. Ернесто Нориега Стефанов
5117
безопасни сгради
Здравословни и безопасни сгради.
Източник: www.paradise-shielding.eu

Архитектът е създател, творец на бъдещето, в което хората живеят и работят. Задачата на архитекта е да направи проект за изпълнима сграда или среда, която трябва да е трайна, икономически, естетически и функционално издържана. Бих искал да си зададете този въпрос, сградата която ще проектирате ще гарантира ли здравето на тези, които ще я обитават? Днес е трудно да се избегне влиянието на електросмога. Освен това, съвременният човек се оказва все повече заобиколен от различни устройства, които излъчват т.нар. “мръсно електричество”. Електрическите уреди и безжичните технологии (WIFI, мобилните телефони, GPS-системи, рутери,  радиопредавателни кули и много други устройства) станаха естествена част от нашия живот. Многостранното използване на модерните технологии е невъзможно без електрически ток. За генерирането и разпространението му са построени множество съоръжения: от електроцентрали, трансформатори, електропроводи, електрически кабели до електрическите разпределителни табла и електрическите уреди в домовете ни.

Електромагнитните полета от всякакъв вид в определени количества са доказано вредни за здравето ни. Непрекъснато нарастващото електромагнитно замърсяване е факт. Доклад, публикуван през 2009 г. от експерти в Световната здравна организация и базиран на над 2000 изследвания, сочи, че хроничното (с десетилетия) излагане дори на ниски нива на електромагнитна радиация (като от мобилните телефони) може да причини различни видове рак; да отслаби осезаемо имунитета; да увеличи риска от развитие на болестта на Алцхаймер и деменция, сърдечни и много други заболявания. Вероятният механизъм на това въздействие: електромагнитните полета „отварят” бариерата между кръвта и мозъка, като кръвоносните съдове в мозъка пропускат вещества, които увреждат невроните.
 

Електромагнитните полета от всякакъв вид в определени количества са доказано вредни за здравето. 
Източник:
 www.paradise-shielding.eu


Лошото качество на съня, намалената психическа и физическа издръжливост, главоболието, понижената концентрация, умората, слабият имунитет, нервността, проблемите с храненето и метаболизма са свръзани с дългогодишното излагане на електромагнитното поле. На пръв поглед, борбата с подобно влияние изглежда загубена още преди да е започнала. Но все пак има начини да намалим вредното въздействие. Знаете ли, че 80 % от електромагнитната радиация, която излъчват например антените на GSM оператори влизат в нашите домове през стъклaта на нашите прозорци и врати.


Как можем да избегнете това?
На пазара се предлагат специални екраниращи фолия, с които може да се покрият стъклата и по този начин да се намали плътността на излъчваното електромагнитно поле до безопасните нива.  
 

Специално екраниращо фолио, с което може да се покрият стъклата и по този начин да се намали плътността на излъчваното електромагнитно поле до безопасните нива. Източник:   www.paradise-shielding.eu


Според стандарт SBM2008 (заменен от SBM2015), направен от независими изследователи, приетата гранична стойност на плътност на радиочестотното електромагнитно поле, който се смята, че осигурява достатъчна защита на здравето по време на сън е:

  • Безопасно (safe): < 0.1 µW/m2
  • Лека степен (slight concern): 0.1-10 µW/m2
  • Сериозно положение (severe concern): 10-1000 µW/m2
  • Критично положение (extreme concern): >1000 µW/m2

 

Плътността на излъчването на електромагнитно поле до безопасните нива може да се намали със специални екраниращи фолия, с които може да се покрият стъклата. Източник: http://www.paradise-shielding.eu


В повечето случаи параноята и страхът са по-вредни от това, от което човек се страхува. Затова, най-сигурният начин да разберете дали страховете Ви са основателни, е да се извърши едно просто измерване от специализирана фирма. Измерването обикновено трае в рамките на няколко минути, в резултат на което може да се даде обективна преценка дали имате основание за притеснение.


Когато спите, телата  имат нужда да си починат и да се регенерират. За това трябва да им предоставите най-добрата и чиста среда. Високото електромагнитно излъчване нарушава тази среда, за това е добре да екранирате спалните си, ако се установи че радиочестотното електромагнитно поле надвишава приетите гранични стойности, които осигуряват достатъчна защита на здравето.


Освен това стените също така позволяват преминаването на електромагнитно излъчване в зависимост от материала, с който са изградени и тяхната дебелина. Според проучвания тухлените стени поглъщат лъченията много повече от бетонните.  Ето защо, на места с висок риск от високи електромагнитни полета, специалистите препоръчват използването на специални външни и вътрешни екраниращи бои.


На пазара се предлагат специални екраниращи бои, които гарантурат най-висока защита и ефективност срещу радиоекспозиция на мобилни кули, Wi-Fi, рутери, GSM, 5G и други източници. Тези бои действат като екранираща повърхност. Те трябва да се заземят с използване на медна заземителна лепяща лента. Заземителната лента може да се свързва към заземителна точка на електрическия контакт или може да се заземени отделно извън сградата.


При покриване на спалнии или други рискови помещения или цялата външна стена на определена сграда с тeзи бои, електромагнитното излъчване от външни или вътрешни източници като антени на мовилните оператори, рутери и др. ще бъде почти нуло. (принципа на Фарадеев кафез).


Защитните бои за външно приложение гарантират ефективност на екраниране от 500 MHz до 40 GHz. Източник: www.paradise-shielding.eu


 

Закони Нормативна база Коментари