Как да превърнем паркомястото си в печеливша инвестиция?

Соларен паркинг - енергията на бъдещето вече е повече от достъпна!
23.10.2023
Мила Стоянова
2403
соларна енергия, соларен паркинг, паркомясто, възобновяеми енергийни източници
Източник: Valdin Solar

Глобалната икономическа обстановка се променя непрекъснато и едновременно с това намаляват и се изчерпват източниците на енергия в световен мащаб. Това неминуемо довежда до скок на разходите за електроенергия и ни кара да се замислим за това какви са алтернативите. В случай, че търсите начин да използвате възобновяеми енергийни източници, за да намалите и сведете до минимум разходите си за електроенергия, соларният паркинг е отлична  възможност.

Изграждането на соларен паркинг за Вашия автомобил е практично и икономично решение. С него спестявате пространство и генерирате безплатна слънчева енергия. А каква по-добра инвестиция от тази, която ще намали значително стойността на фактурата Ви за електричество в края на месеца?

Американската Асоциация на индустриите за соларна енергия (SEIA) представи данни, според които до 2030 година 13% от всички жилища и домакинства в САЩ ще имат инсталирани фотоволтаични системи. Проучвания показват, че 13-18% от площта на градовете в страната е заета от паркоместа. Ето защо соларният паркинг все повече се разглежда като потенциална възможност за практично и икономично решение за всеки дом и бизнес.

Според данни от 2022 год. на Intersolar Europe – световният лидер в изложенията на соларната индустрия, глобалният пазар на соларни навеси за автомобили е достигнал рекордно високо ниво от еквивалент на близо 482 млн. евро, като прогнозите са да нарастне до около 630 млн. евро до 2028 г. Инсталирането на фотоволтаични системи за паркинги все още е предмет на обсъждания и предложения, тъй като съществува разлика между пълното покриване на цял паркинг и покриването само на зоната за паркиране.

Инсталирането на соларни паркинги е вече задължително условие в шест германски федерални провинции. От началото на 2022 г. в германските провинции Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия соларният паркинг  е задължителен за нови паркинги с над 35 места. Рейнланд-Пфалц, Долна Саксония и Шлезвиг-Холщайн последваха примера в началото на 2023 г., със задължителен соларен паркинг, приложим за паркинги с минимален брой места, вариращи от 50 до 100. През ноември 2023 г. подобно правило ще влезе в сила в Хесен за тези с повече от 35 или 50 места. Тези условия са задължителни за новоизградени паркинги, а не за вече съществуващите.

Източник: Valdin Solar     Снимка: www.pexels.com

Какво представлява соларният паркинг?

Соларният паркинг е част от конструкцията на паркомястото за Вашия автомобил като покривът ѝ е покрит с фотоволтаични панели. Конструкцията би могла да бъде от алуминий или от желязо. Панелите абсорбират слънчевата енергия и я преобразуват в безплатна електрическа енергия за Вашия дом или бизнес. По този начин Вие използвате "зелена” енергия или енергията на бъдещето, което е световна тенденция за опазване на околната среда и води до по-добър и екологичен начин на живот.

В някои случаи соларният паркинг може да бъде изграден за лично ползване в къщата Ви за един или два автомобила. Съществува и друг вариант – изграждане на по-голям соларен паркинг за търговски цели като супермаркети, промишлени сгради, търговски центрове и др. Независимо каква е големината му, собствениците на соларни паркинги се възползват от екологично чиста и безплатна електроенергия, като същевременно автомобилите им се предпазват от вредните атмосферни влияния.

В случай, че изграждате соларен паркинг за два автомобила, неговите приблизителни размери са около 6 м ширина на 6 м дължина. Общата мощност на инсталацията е приблизително 8 kWp. Задължително е в инсталацията да се включи инвертор, който има ролята да трансформира слънчевата енергия в годна за употреба електрическа енергия. Разбира се, бихте могли да поискате да Ви бъде инсталирана батерия, но експертите в областта на фотоволтаичните системи трябва да калкулират и да се обосноват дали Ви е необходима и съответно с какъв капацитет.

Какви са предимствата на соларния паркинг?

Степента на разширяване в сектора на фотоволтаиците (PV) в Германия се очаква да се утрои през следващите няколко години, за да достигне 22 гигавата (GW) годишно, което ще допринесе за декарбонизацията както на икономиката, така и на обществото. Прогнозата отново е на Intersolar Europe от март тази година.
 

Източник: Valdin Solar     Снимка: www.pexels.com

Това несъмнено е търсеният ефект, защото соларните паркинги носят редица предимства както за бизнеса, така и за крайния потребител, тъй като са възможност за изграждане на фотоволтаични конструкции в нова посока, покривайки не само жилищни площи.

Соларният паркинг:
1.    Защитава автомобила от вредните атмосферни влияния и слънчевите лъчи.
Предпазвате автомобила си от снеговалеж, градушка, суграшица, буря и други атмосферни влияния като удължавате неговия живот.

2.    Спестявате пространство.
Оптимизирате пространството като едновременно Вашият гараж/паркомясто се използва и за генериране на слънчева енергия. Неизползваното до момента паркомясто вече е генератор на безплатна “зелена енергия” за Вашия дом.

3.    Инвестирате в зелена енергия и свеждате до минимум разходите за електричество за дома или бизнеса си.
Покривната повърхност генерира значително количество слънчева енергия, която се трансформира в електрическа. Това води до ниски разходи за електричество и енергийна независимост, а всички искаме този ефект, нали?

4.    Лесно и удобно зареждате Вашия електрически или хибриден автомобил с безплатна електроенергия.
Ако разполагате с електрически или хибриден автомобил, вече имате възможността лесно и безплатно да  го зареждате с генерираната зелена енергия от соларния паркинг. Единствено трябва да добавите зарядна станция и да я свържете със соларната система.
 

Източник: Valdin Solar     Снимка: www.istockphoto.com

За какво трябва да ни информира фирмата, която ще изгради нашия соларен паркинг?

Изграждането на соларен паркинг е несъмнено инвестиция за Вашето по-добро и сигурно бъдеще. Но, за да сте сигурни в нея трябва да я изградите правилно и с ясното съзнание, че тя ще работи за Вас. Ключов момент е да откриете правилния и компетентен доставчик на тази услуга, тъй като тя е доста специфична и изисква експертни знания и опит. За целта направете задълбочено проучване, разгледайте досегашните проекти на фирмата, нейните клиенти и препоръки, разговаряйте с експертите ѝ и се уверете в тяхната надеждност. Знаете ли, например, че едно от задължителните условия за монтаж е соларните панели да бъдат разположени на юг?

Затова се подгответе внимателно, прочетете допълнителна информация, срещнете се с представител на компанията и тогава задайте въпросите, които сте си набелязали предварително. Подгответе информация относно месечното Ви потребление на електроенергия, която да покажете на фирмата. Не се доверявайте на търговец, който твърди убедително, че след тази инвестиция сметката Ви за ток ще бъде с нулева стойност. Това изцяло зависи от Вашето потребление в дома или това на бизнеса Ви, дали става въпрос за дневна или нощна консумация, от вида на сключения Ви с ЕРП договор, както и други фактори.

Статистиката в световен мащаб показва, че досегашните източници на енергия се изчерпват като ресурс и цените се увеличават непрекъснато. Очакванията на специалистите през следващите две години са, че те ще нарастнат почти двойно.
Соларният паркинг е достъпна инвестиция не само за бизнеса, но вече и за крайния потребител. Затова не се колебайте  - интересът към нея се увеличава!

Статията е подготвена с любезното съдействие на Valdin Solar.

 

Автор: Мила Стоянова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари