Как да превърнем килера в гардеробно помещение?

За да използвате максимално мястото, предвидено за килер, трансформирайте го във функционално гардеробно помещение. Така ще постигнете идеален естетически баланс и лекота при поддържане на реда у дома.
25.03.2020
Екатерина Бонева
5266
интериор, гардеробно помещение, килер
Гардеробното помещение спестява време и създава ред и чистота
Източник: www.homedepot.com

Обособяването на отделно пространство за съхранение на дрехи и обувки е мечта на всяка жена. Да имаш гардеробно помещение у дома не само спестява време при подготовката за излизане, но и създава ред и чистота в жилището. По такъв начин лесно ще организирате простраството и ще съберете на едно място всички дрехи и аксесоари. Все повече домове се изграждат с отделна ниша или килер, прилежащи към спалнята или в близост до входната врата. Често пъти те биват затрупвани с непотребни вещи и с времето заприличват на склад. За да използвате максимално мястото, предвидено за килер, трансформирайте го във функционално гардеробно помещение. Така ще постигнете идеален естетически баланс и лекота при поддържане на реда у дома.

Освободете килера от ненужни вещи и предмети
Първата стъпка от проектирането на дрешника е неговото почистване. Отървете се от ненужни предмети, които сте съхранявали вътре. Изхвърлете старите стелажи и рафтове, ако има такива. Премахнете остарелите тапети или ламперия от стените. Накрая измерете помещението, за да знаете точно с каква площ разполагате. В случай, че пространството е отворена ниша, би могло да го затворите с подходящи, съобразно стила на стаята плъзгащи врати. Ако пък килерът вече разполага с врата, но тя не се вписва добре в проекта, заменете я с врата хармоника или просто я пребоядисайте. В краен случай оставете пространството да се слива с интериора на стаята, без да поставяте врати или завеси.


Когато дрешникът се слива с интериора на стаята     Източник: www.inspiration.cricut

Избор на материали
Както се подразбира от наименованието му, гардеробното помещение трябва да се оборудва с подходящи според функцията му елементи – обикновени или плъзгащи се рафтове, чекмеджета, шкафове, тръби за закачалки, огледало и т.н. На пазара се предлага разнообразие от ПДЧ и МДФ плоскости, които ще са Ви от полза при обособяването на гардеробната. Може, разбира се, да се спрете на по-скъпата, но и по-дълготрайна алтернатива – масивна дървесина. Плоскостите от пресована дървесина нерядко се поддават на изкривяване и измятане, а във влажни помещения започват да се разпадат. Ако заложите на елементи от истинско дърво, покрито със защитен лак, гардеробната ще Ви служи в продължение на десетилетия, без да се налага ремонт. Може също така да изберете елементи от плексиглас или поликарбонатни материали с различни цветове и  фолиа. Много функционални са кутиите за съхранение, в които да наредите дрехите на сезонен принцип.


Не бива да се отчайвате, дори и да разполагате с оскъдно пространство     Източник: www.eltriangular.info

Рафтове или система от стелажи
Системата от стелажи не винаги е идеалното решение за един дрешник. Рафтовете заемат ценни сантиметри от пространството и ако сте решили да вземете сглобяеми, те могат да се окажат или твърде малки, или твърде широки и съответно неудобни за ползване. Най-добре е да разделите гардеробното помещение на две. В едната част разположете закачалките с дрехи, които не може да приберете по една или друга причина, а другата запълнете с вградени в стената рафтове.

Ето и няколко съвета как да организирате пълноценно пространството в гардеробната:
•    Осигурете повече пространство между рафтовете. Колкото и малко да е пространството, с което разполагате, отделете повече място между рафтовете. Това ще осигури свободна циркулация на въздуха, което предотвратява образуване на плесен и събирането на прах.
•    Групирайте дрехите по тип: дънки с дънки, тениски с потници, блузи с ръкави и пуловери, и т.н. Сложете дрехите, които използвате най-често на средните рафтове, на нивото на очите си.
•    Помислете за чекмеджета, в които да събирате дребните предмети. Ако не разполагате с такива, използвайте кошници или кутии.

Организирайте дрехите по категории     Източник:  www.archidea.com.ua

Практични идеи за закачалките
В случай, че мястото в гардеробната е ограничено, обърнете внимание на закачалките. Така ще си спестите допълнително място. В пространството с две нива за окачване, на горния прът може да сложете късите дрехи, а на долният тези с по-голяма дължина. Използвайте пространството под тях за съхранение на обувки или кутии за съхранение на стари вещи. Организирайте дрехите по категории с помощта на етикети. Колкото по-специфични категории имате, толкова по-добре. Монтираните държачи за табелки дават насоки за съдържанието, за да не се налага да ровите и търсите една дреха из цялото помещение. Освен това придават на гардеробното помещение по-подреден и организиран вид. Ако пък гардероба ще се ползва едновременно от всички членове на семейството, всеки може да обособи своето място с помощта на такъв тип сменяеми табелки. Друг вариант е да подредите дрехите по цвят в рамките на категорията и така ще може с лекота да се ориентирате при техният избор.
 

Лостовете газов лифт спестяват пространство     Източник: www.kounouvelis.gr

Подвижният прът за закачалки осигурява лесен достъп до дрехите. Този елемент има практична функция не само за организиране на дрехите на две нива, но и когато искате да разпределите облеклото си тематично. Освен това, така доста по-лесно ще можете да достигате до тях, особено, ако разполагате с висок дрешник.

 

Лостовете газов лифт спестяват пространство     Източник: www.kounouvelis.gr


Обособете място за съхранение на обувки
Обувките обикновено заемат повече място от връхните дрехи, тъй като трябва да са подредени така, че да се виждат и избират лесно. Планирането на място за тяхното съхранение в новата ви гардеробна ще сложи край на вечно струпаните обувки в антрето. Ако групирате късите и дълги дрехи в отделни категории, под едната ще се отвори пространство, в което можете да подредите обувките. Моделите, които носите по-рядко сложете в кутии в долната част на помещението или пък помислете за функционална пейта тип ракла. Тя е достатъчно голяма за съхранение на дори по-обемисти обувки и е изключително комфортна за сядане при обуване или събуване. Шкафът за обувки е друга алтернатива, но проблем в случая може да се окаже оскъдното пространство за поместването на такава мебел. Проверете моделите, които се предлагат в специализираните магазини и изберете тези, които се вписват най-добре в дрешника. Различните видове шкафове и рафтове включват съоръжения за пода, за стената или за вграждане в гардероб.Осигурете достатъчно количество светлина     Източник: www.links-stroy.ru

Осигурете достатъчно светлина
Недобре осветеният дрешник ще създава доста трудности при използване, което на практика ще обезсмисли неговото предназначение. Осигуряването на достатъчна светлина в твърде малките гардеробни също представлява проблем за много собственици. Ако помещението има външна стена, би било добре да се помисли за добавяне на прозорец, през който да прониква естествена светлина. Ако това е невъзможно, оптимален вариант е да инсталирате таванно осветление или подмените съществуващите лампи с такива, които има по-голяма осветеност. Друг вариант е да инсталирате светлинни източници в рафтовете и шкафовете, чрез луминисцентно осветление и лунички. Подобен тип решения осигуряват комфорт и светлина, там където се нуждаете от нея.


Предвидете чекмеджета за дребните вещи и аксесоари     Източник: www.micasarevista

 

Автор: Екатерина Бонева

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари