Как да поддържаме дървените повърхности в дома и двора?

Независимо от отличните качества на дървесината по отношение на здравина и естетичност е наложително да се грижим за нея, за да сме сигурни, че изделията, произведени от дървесина ще си останат във възможно най-добро състояние и ще ни радват с визията си дълги години.
15.09.2021
Светлана Влайкова
2866
дървесина, изделия от дърво, лазурни лакове, емайли, Покритие за защита на дърво, Лазурни водни покрития, Импрегнация, Защитно финишно покритие
Спалнята с естествена дървесина изисква редовна поддръжка на дървените повърхности.
Източник: DIXISHOP www.dixishop.bg

Да сме обградени в дома си и пространството, в което живеем с естествени природни материали е мечта за всеки от нас. Близостта с природата ни дава усещане за спокойствие и хармония.

Дървесината е естествен продукт и често се използва в съвременния интериор. Тя е природен материал, съставен преди всичко от целулоза, хемицелулоза и лигнин. Притежава множество полезни качества: твърда и еластична, естествено красива, лесна за обработка. Дървеният материал е устойчив и се отличава с добри изолационни качества. Независимо от  отличните качества на дървесината по отношение на здравина и естетичност е наложително да се грижим за нея, за да сме сигурни, че изделията, произведени от дървесина ще си останат във възможно най-добро състояние и ще ни радват с визията си дълги години. Начинът, по който го правим се свежда до комбинация от редовна грижа и личен вкус.


Интериор с преобладаваща дървесина     Източник: www.dixishop.bg

С течение на времето замърсяванията и петната по дървените повърхности се увеличават. Ежедневните грижи за това са като използваме обикновени препарати за почистване. Но понякога, дори и след многократни опити за почистване на мебели и изделия от дърво с обикновени препарати, няма никакъв ефект.

Повърхностите на изделия от дърво, които са навън и изложени ежедневно на капризите на времето, непрекъснато са атакувани от:
● UV-лъчи
● Влага
● Механични натоварвания
● Микроорганизми
● Резки температурни колебания


Незащитена дървесина в екстериора     Източник: www.dixishop.bg

Какво се получава, когато изделията, които имат дървена повърхност е незащитена навън?
● Разрушава се структурата
● Променя се цвета
● Започва развитието на микроорганизми

Повърхностите на изделия от дърво, които се намират в помещенията вътре също са подложени на:
● механични натоварвания
● влага
● домашен прах
● замърсявания и образуването на петна от различни препарати и мазнини

Какво се получава, когато изделията, които имат дървена повърхност е незащитена дори и вътре?
● Разрушава се структурата
● Променя се цвета
● Започва развитието на микроорганизми
● появяват се лъскави петна и следи от препарати, които не могат да изчезнат.
● губи се естетическия вид и визия на изделието


Възстановяване на стара дървесина     Източник: www.dixishop.bg

Как да накараме дървените повърхности на нашите мебели и изделия от дърво вътре и вън да заблестят като нови?
Повърхността на всички изделия от дърво, без значение дали е на мебели, дограми, дървени къщи и други се нуждае от защита срещу механични, химически, атмосферни и други влияния. Стабилността във времето на покритията от дърво е тясно свързано с изискванията за висококачествена защита на повърхността, подчинени на екологичните изисквания и в съответствие с директивата за ЛОС.
Дървената повърхност е желателно първо да се импрегнира.


Импрегниране на дървени повърхности     Източник: www.dixishop.bg

Какво представлява импрегнирането?

Импрегнирането е промазка, която съдържа биоциди, които предотвратяват появата на вредни микроорганизми и вредители в дървения материал. Тя е по-рядка от повърхностната премазка, тъй като целта е да попие колкото се може по-дълбоко, за да защити в дълбочина дървения материал от вредителите. Желателно е всички дървени повърхности и елементи, без значение къде се намират – дали на открито или на закрито, във влажни помещения или не, да се импрегнират.

За тази цел се използват така наречените импрегнатори за дърво, които могат да бъдат: импрегнатори за дървени повърхности, подложени на атмосферни влияния или импрегнатори за дърво във влажни помещения. Изложените на атмосферни влияния дървени елементи като дървена дограма, врати, фасадни облицовки, огради и други след третирането им с импрегнатор стават незабавно защитени срещу атмосферни влияния.
Не се препоръчва употребата на импрегнации за защита на дърво в спални помещения и други закрити помещения, където спим, освен на малки повърхнини, каквито са прозорци и врати.


Импрегнирана и лакирана дървесина в помещение с по-висока влажност, каквото е кухнята     Източник: www.dixishop.bg

Преди да се обработи дървената повърхност с импрегнатор, дървото трябва да е сухо, шлифовано и чисто. Нанася се с четка или валяк, с потопяване или с обливане, така че дървото да се лакира от всички страни. Специално се защитават напречните прорези. Импрегнацията е суха след 6 – 8 часа. Времето на втвърдяване при по-ниска температура и при по-висока въздушна влага се удължава. Най-горното намазване може да бъде нанесено след пълното втвърдяване на импрегнатора, при нормални условия след 12 часа, при по-ниски температури след 24 часа. Температурата при намазването не трябва да бъде по-ниска от 10º C.

След като дървената повърхност е импрегнирана, когато е изложена на външни атмосферни влияния е задължително тя да бъде защитена допълнително с покритие за защита на дърво. Този вид защита представляват лаковете или лазурните водни покрития за защита на дърво. Те защитават дървената повърхност от влага, UV лъчи и други вредни влияния на околната среда. След нанасянето им, те образуват защитен филм, който предотвратява растежа на плесени и водорасли на повърхността и не позволява нарушаването на горния слой, както и цялостната визия на повърхността на изделието. Лаковете за защита придават копринен блясък на повърхностите и се произвежда в няколко цветни нюанса, така че да задоволят изискванията и на най-взискателните клиенти.


Лакиране на мебел в интериора      Източник: www.dixishop.bg

Преди употреба лазурните лакове се разбъркват добре и се нанасят неразредени, с четка или с валяк, в повечето случаи на два слоя върху сухо, шлифовано и почистено от прах дърво. Дървото, което се премазва за първи път, първо трябва да се защити с импрегнатор, което гарантира първична защита от гъбички и плесени. Първият слой изсъхва за 4 до 6 часа при 20ºC и 65 % относителна влажност на въздуха, след което може да бъде нанесен и следващият слой. Температурата по време на премазването не трябва да бъде по-ниска от 10ºC.

Сами по себе си импрегнациите не осигуряват пълна защита на дървесината. След нанасянето на импрегнатора,  е желателно дървесината да се защити с финишно покритие – лак или друго, което да направи запечатващ филм, който да не позволява проникването на вредни лъчения, които да разрушават слоя на дървото. Всички импрегнатори съдържат биоциди и са предназначени за превантивна защита на дървения материал срещу дървесните вредители.


Нанасяне на покритие, което защитава от UV лъчи     Източник: www.dixishop.bg

По-доброто и по-дълбокото проникване на защитното средство в дървото означава и по-добра защита. Дърво, което по-късно ще бъде изложено на различни атмосферни влияния, след импрегнирането трябва да се покрие с още едно от финишните повърхностните покрития за дърво.

Освен биоциди импрегнационните основи съдържат и смоли. Те уеднаквяват повърхността на дървото, поради което продуктите за импрегнация на дърво са идеална основа за повърхностни покрития, особено лазурни. Те защитават дървото от дървесни гъби, синя плесен и инсекти. Продуктите обикновено са безцветни, поради което не влияят на окончателния вид на цветния нюанс на лазурното покритие.


Нанасяне на емайл върху дърво     Източник: www.dixishop.bg

Ако трябва да защитите и реновирате Вашите дървени мебели, какво трябва да направите?

Лаковете (прозрачни покрития) и емайлите (пигментирани покрития) са идеално решение за постигане на максимална естетика и качествена защита на мебелите, изработени от дърво. Те са най-добрият избор, когато се изисква висока физико-химична устойчивост на елементите.

Системите за цялостна защита предлагат най-оптималното и благоприятно за околната среда решение за детски дървени мебели и играчки. Използването на екологично чисти продукти се разширява бързо и поради повишените екологични изисквания и регулации за намаляване на емисиите на органични разтворители (Европейска директива за ЛОС).


Нанасяне на лазурно покритие     Източник: www.dixishop.bg

Какво представляват лазурните лакове?
Лазурните лакове са полупрозрачни повърхностни покрития, които запазват структурата на дървесината, предпазват я от външни климатични и други влияния и я оцветяват в желан от нас нюанс. Освен това те защитават дървесината от мазнини. Устойчиви са на обикновени почистващи препарати. Лесни са за нанасяне, паропропускливи и лесни за обновяване.

По отношение на лазурните лакове, е добре да спазваме указанията за употреба на всеки отделен продукт, защото само така можем да очакваме качествено и продължително предпазване на дървесината във времето.

През първата година от излагането на дървесината на външни влияния, тя се приспособява към микроклимата на средата, разширява се и се свива, което означава, че „диша” заедно с обкръжаващата я среда. На повърхността на промазката може да се образуват малки, невидими пукнатини, поради което е необходимо една година след изложената на външно атмосферно влияние дървесина, да бъде покрита още веднъж с избрания от нас лазурен лак.

Ако спазим изискванията за импрегнация и нанасянето на защитно финишно покритие на елементите и повърхностите, изработени от естествена дървесина, изделията, изработени от нея ще ни се отблагодарят с дълготрайност, много добра и устойчива визия във времето, стабилност и естетика.

 

Автор: Светлана Влайкова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари