Как да оформим детски кът в градината

И лесно, и трудно е да се оформи игрово кътче за децата, където те ще тичат на воля из градината.
15.07.2016
Константин Димов
1803
градина, двор, детски кът, пързалка, игрови кът
Това е страхотна идея децата да имат свое игрово кътче в градината
Източник: www.deavita.com

И лесно, и трудно е да се оформи игрово кътче за децата, където те ще тичат из градината, ще имат скривалища, ще катерят дървета и разбира се, ще късат цветя за мама. Освен това ще имат наистина отношение към природата, ще се научат сами да се грижат за своята площадка още от най-ранно детство.

Първото и най-важно условие е да можете да ги наблюдавате от дома. Достатъчно е един прозорец да гледа към тях във всеки един момент. Би било хубаво игровото кътче да е до някоя градинска алея, но не прекалено, защото иначе няма да могат да се усамотят и да играят на воля. Не е препоръчително да го правите на входа на градината, защото не знаете кога на децата може да им щукне да я напуснат и да изтичат навън. Не е добра идея да правите детския кът и на прекалено закътано място, ако имате прекалено голям двор с извивки.

В най-масовия случай градината не е толкова голяма, че децата да се ширят толкова на воля, но винаги има възможност да се обособи една игрова площадка. Детският кът започва с една люлка, а клоните на по-масивните дървета да използвате за построяване на една дървена къщичка или вие самите ще закачите няколко въжета за катерене по клоните. Можете да отделите малко място и за един надуваем басейн, с един трамплин, а защо не и пързалка (водна или с пясъчник), ако имате достатъчно място.

Пързалката – или как на децата да им бъде още по-весело?
С малко усилие можете да си върнете детските спомени, а също и да не лишавате децата от преживявания, като междувременно градината става особено привлекателна. Два материала са много често използвани за пързалка: пластмаса и стомана. Всеки от тях си има своите предимства: пластмасата  100-процентово се рециклира, издържа на всякакво време и за нея трябва минимално усилие за техническа поддръжка. Стоманата пък има модерно излъчване, не й трябва специална поддръжка и издържа на вандализъм.

Къде една пързалка да бъде вдигната?
В наши дни те се правят от материали, които издържат на капризите на времето, защото просто можете да изберете едно свободно място в градината. По-малките модели, изработени от пластмаса винаги могат да се приберат през зимата в гаража, а здраво закотвените пързалки имат нужда от равна повърхност.  Помислете и за вариантите за „меко кацане”. Като например децата да не се приземяват твърде близко до розовите храсти и да бъдат убождани от бодлите им. Имайте предвид, че и металът се нажежва доста през лятото.

Градинският трамплин
Децата обожават да са на открито. Нека да избират: люлка, пързалка, пясъчен кът или нещо друго. Да подскачаш върху трамплин е …готино. Освен това той насърчава стремежът на децата към естествено движение и подпомага усещането за равновесие. Това е място, където и възрастните се навъртат  по-често. Скоковете във въздуха повишават настроението и координацията. Защо да си купим трамплин? С една дума здравословно е: развива мускулите, изгаря много калории и създава добро настроение. Да подскачате от трамплин не е много лесно: трябва да започнете с ниски подскоци и със събрани крака като съблюдавате изправен строеж и равномерно дишане. След това можете да преминете към по-високи скоци и да измисляте по-специални упражнения. Редовното скачане от трамплин е добър тренинг за цялото тяло и идеален начин да се отслабне.

Най-доброто  място за градинския трамплин: поставете го върху равна плоскост и се погрижете за стабилна стойка, съблюдавайте да няма над него висящи клони или някакви ел.кабели наблизо. Слагайте трамплина от време на време на ново място, за да може новата тревичка под него да получава достатъчно светлина и градината като цяло да бъде красива.

През зимата трамплинът задължително го приберете в мазе, таван или гараж,  не го оставайте на открито - влага и скреж могат да намалят живота му. Ето още малко съвети по сигурността: използвайте го само един по един, внимавайте какви са ограниченията за тегло, указани от производителя, не надвишавайте максимума, не оставайте малки деца, и изобщо децата без надзор да подскачат. Ако имате мрежичка на трамплина, децата няма как да паднат и задължително я използвайте. Задължително металните пръти по него да имат специални възглавнички, за да няма контузии.

Това са само част от най-популярните възможности, които ви предлагаме. Всичко е прекрасно, и може да бъде прекрасно: но не забравяйте накрая да не стане играчка-плачка! 

+2
Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари