Как да организираме добре детската стая

Когато имаме деца, наша основна цел е, да ги научим да се грижат за вещите си. Това е част от възпитанието им да бъдат отговорни личности.
14.01.2014
инж. Полина Петкова
470
интериор, детска стая, обзавеждане детска, мебели детска стая, стая за деца
Боядисване на стена като черна дъска.
Източник: http://homes.winnipegfreepress.com

Когато имаме деца, наша основна цел е, да ги научим да се грижат за вещите си. Това е част от възпитанието им да бъдат отговорни личности и като превантивна мярка, за да не се превърнем в персонални камериерки.
Повечето детски стаи изглеждат сякаш през тях е преминало торнадо. Малките членове на семейството имат толкова много дрехи и играчки, че е практически невъзможно да не се получи претрупване на вещи в помещенията които обитават. Ето защо добрата организация  посредством подходящите инструменти, би помогнала на децата да ги пазят чисти и подредени. 


Черна дъска
Боядисайте една от стените в стаята с боя за черна дъска. Това ще даде свобода на децата да рисуват, което занимание те наистина обожават. Освен за художествено изразяване тя може да се използва и за отбелязването на графици, задачи за деня, както и да служи за подпомагане на малките да се учат да четат и да пишат.


Многофункционални мебели
Използвайте мебели с двойно предназначение, така че да може да извлечете максимума от наличното пространство. Скрина може да се използва като маса за преповиване, библиотеката е идеална за разделител на стаята, а диваните и леглата с ракли, са подходящи за съхранение на вещи под тях.


Поставки за закачалки
Те са налични във всяка една детска стая, но е от изключително важност височината им да е съобразена с възможностите на детето да достигне вещите си без да предизвика бъркотия в гардероба. За да се стимулират малките членове на семейството да закачат дрехите си, а не да ги захвърлят на пода в гардероба, е необходимо инсталираните прътове да са на височина не повече от 80 сантиметра. Ако е възможно, най-добрият вариант е да ги монтираме на 10-15 сантиметра под ръста на детето. Друго добро решение е, да се постави допълнителна, по-ниска пръчка в гардероба, като горната се използва за дрехите извън сезона. Факта, че децата могат безпроблемно да закачат дрехите си, би ги стимулирало да реализират добра организация.


Малки сандъци за играчки
В повечето случаи родителите подсигуряват на децата си един огромен сандък за всичките им играчки. При този вариант, когато детето търси някоя от тях се налага да ги разпилее всичките. Гигантските кутии може да са по-удобни за почистване, но причиняват повече неудобства отколкото улеснения за родителите. Използването на по-малки кошчета, които позволяват играчките да бъдат сортирани по вид и предназначение позволяват децата да си играят с това което искат да без да е необходимо изваждането на всичко останало. Подредбата на играчките може да се улесни, като на кутиите се поставят надписи и етикети. По този начин сортирането им може да се превърне в образователна игра за детето.


Кош за пране
Ако стаята на детето е непрестанно отрупана с мръсни дрехи проблема може да бъде липсата на кош за пране. Удачно е да се избере такъв с който лесно може да се оперира. Ако по-големите деца могат да сортират дрехите си по цвят и тип, то по-малките е необходимо да бъдат стимулирани, за да извършват тази дейност. Удачно е да се постави баскетболен кош, над този за дрехи и да се подтикне детето да прави забивки. Друг удачен вариант е, използването на кош с формата на животно и да се поощрява детето да го храни с мръсните си дрехи.


Подходящо спално бельо
Неразумно е да накараме едно дете да оправи леглото си, ако то има прекалено много компоненти. Опростете спалното бельо на децата си. Покривалото на леглото е излишно. Вместо да се използва по предназначение, то бива избутвано в края на леглото. Най-добрият вариант е, да се минимизира съдържанието на бельото до това, което фактически се използва. Красивите легла с множество възглавници, одеяла и чаршафи, не изглеждат никак добре, когато са разхвърляни. 


Закачалки
Закачалките са най-простите и подходящи инструменти за подредба на детската стая. Ако се поставят на подходяща височина биха позволили децата да закачат своите шапки, чанти, раници и др. Закачането на няколко куки на гърба на вратата на гардероба и поставянето на етикети, които да им напомнят какво да поставят на тях би помогнало много на организацията на стаята. Важен момент е обозначаването с картинки за информация на най-малките, които не могат още да четат.


Подходящото структуриране на детската стая би помогнало на малките членове на семейството да бъдат по-организирани и отговорни в тяхното ежедневие.

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари