Как да обзаведем барбекю кът в градината

А защо да не си направим барбекю къща?
15.08.2016
Светлана Желева
9703
барбекю, градина, грил, барбекю къща, грил-оборудване
Инвестирайте в по-солиден барбекю кът
Източник: www.agraroldal.hu

Инвестициите в по-солиден барбекю кът на двора никога не са излишни. Ето и няколко съвета как да обзаведем  грил-кътче в градината?

1. Нито едно лято не протича без забавления и цър-пър в градината.
Затова трябва да бъде избрано място за кътче за барбекюто. И с малко усилие всеки може да го ситуира. Един преносим грил в случая може да се окаже най-доброто решение, тъй като с него могат да се изпробват различни възможности и различни места в градината.

2.Общото правило е : никога не слагайте барбекюто твърде близо до парцела на съседа, за да не отиват към него миризми, пушек и глъчка.

3. Кътчето за грил и мястото, където се храните навън ги направете близко едно до друго, но все пак добре разграничени. Скарата може да е част от по-солидна лятна кухня, но и соло-изпълнение може да свърши чудесна работа.

4. Не избирайте кътчето за грил само заради гледката. Сред факторите, които му влият още са посоката на вятъра (да не влиза дим в къщата), навеса ( може да е по-солиден, но и когато няма никъкав и един голям чадър за слънце върши работа), както и  градинското обзавеждане с мебели.

5. Изберете правилно вида грил (газов, на дървени въглища, кръгъл и др.)

Най-новите тенденции в построяване на барбекю къща, както и новостите в грил – оборудването видяхме на годишното международно специализирано изложение http://www.bauen-energie.at/en/ във Виена. 

Едната възможност  е грилкота, позната у нас повече като грил кабина или барбекю къща. В нея се събираме с приятели да разпускаме, а за менюто разчитаме на ястия с грил. Модата идва от Севера,  от Скандинавия, където заради суровия климат барбекю къщите са закрити. Със сигурност нашият климат е по-щадящ, макар че е по-влажен.  

Ето и разнообразието от барбекю къщи между които можем да избираме и екстрите, които те предлагат: с площ от 6.9 кв.м. до 16.5 кв.м. или до 22 кв.м. шатри. Сега са особено модерни осмоъгълните барбекю къщи (или хижи) с височина  от  3. 2 м. и площ от 6.9 кв.м. Тя побира от 5 до 10 души. Грилът е в центъра, а всички сме в кръг около него. Къщата е с 4 прозореца с двойно стъкло (които се отварят), а при някои модели прозорците може да са с формата на шестоъгълник. В нея има още 5 пейки с възглавнички, а вратата се заключва.

По-модерните варианти съдържат и комин, който може да се наглася . Мнозина предпочитат не просто дървена барбекю къща, а да е изработена от смърч. Не само заради северното му излъчване, но и заради светлата дървесина, която може да бъде боядисана и се отличава още с водоустойчивост и издръжливост. Грилът и коминът се произвеждат от студено валцувана стомана, за да не ръждясват. Освен това изглеждат лъскаво и са здрави.

По-големите модели къщи побират между 22-ма  и 30 души. Този размер е познат като 9.2 м + 9.2 м. Това всъщност са две малки шестоъгълни къщурки с квадратна топла връзка помежду им. Тя предлага повече възможност за събиране на семейства с деца, които да играят  в някои от ъглите.

Друга възможност, която идва от производителите за подслон, заедно с грил съоръжението са т.нар. павилиони. Те изглеждат наистина страхотно,  а павилионът не просто приятно ни предпазва, но пази и грил оборудването от дъжд, сняг, градушки, силен вятър. Най-обикновените модели могат да бъдат направени от брезент и тента, и те са по-известни в търговската мрежа като „палатки за грил”. Те са подходящи за по-малки пространства, а и за тези, които не искат да похарчат много пари за подобно удоволствие. Основен въпрос е за продължителността на живота на палатката, както и качеството й на обработка. Потенциалната опасност от пожар и палеж също не трябва да се игнорира, тъй като брезента и тента са по-лесно възпламеними сравнени с дървото например.

В средния ценови клас ще намерите павилион от алуминий и стоманени тръби. Те са най-често с покрив от пластмаса и най-различни плоскости за принадлежности и инструменти. Подобен павилион е по-издръжлив на капризите на времето, не се самозапалва и може с болтове да бъде закрепен за една твърда основа.

В топкласацията ще намерим павилиони от дърво със стоманени греди. Те често имат сходни качества с една грил къща, обаче през лятото са доста по-приятни заради отворения тип конструкция. Който пък не си прави прекалено много сметка на парите, а освен това е загрижен за природата ще си вдигне къщурка тип „пергола” и ще  я украси с лозови клонки или ще посади лоза, която ще пълзи около перлогата. И така престоят около грила ще напомня отпуска в Тоскана. 

+1
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари