Как да направим правилния избор на трапезна маса?

В тази статия ще разгледаме текущите тенденции на масите за хранене.
05.10.2023
Мила Стоянова
1628
интериор, мебели, маса за хранене, трапезна маса
Трапезна маса Патрициа.
Източник: Мебели Виденов, www.videnov.bg

Трапезните маси определят пространството за хранене. Те създават център на магнетизъм, около който се подреждат и столове. Ето защо в тази статия ще разгледаме текущите тенденции на масите за хранене.

Видът на всяка добра маса за хранене предава послание за издръжливост, дизайн и приветливост. Той подчертава представата за вечен стил, солидна конструкция и стабилност. Седенето около такава маса създава усещане за удовлетворение, лукс и утвърждаване.


Трапезна маса Таба.     Източник: www.videnov.bg    

За съжаление, изборът на подходящата маса за хранене изисква повече усилия от просто правилно планиране и бюджетиране. Необходими са още задълбочена оценка на личните вкусове, атмосферата и настроението в стаята. Затова, ако искате да създадете изисканост и приветливост във Вашето пространство за хранене, следващите редове са точно за Вас.

Измерете пространството

Преди да посетите магазина или да направите поръчка онлайн, не забравяйте да вземете правилните размери за Вашата маса и вече съществуващите мебели в стаята. След това можете да потърсите подходящия за Вас модел.


Трапезна маса Ралина.     Източник: www.videnov.bg    

Като цяло, за да ви е удобно, трябва да предвидите пространство от 60 см отвъд целия периметър на масата за сядане и още 60 см отвъд периметъра на седалките на столовете за преминаване. Това са общо 120 см около периметъра на масата. Ако във Вашия случай това е невъзможно, то трябва да имате поне 80 см пространство около масата. За да осигурите комфорт на хората около нея, имайте предвид, че един седящ се нуждае от около 60 см отстрани (т.е. от лакът до лакът) и 40 см отпред, за да може свободно да се храни.

На какво да обърнем внимание при избора на трапезна маса?Комплект за трапезария Прайм.     Източник: www.videnov.bg

Трябва да се уточни, че формата на масата, както и личните предпочитания, също зависят от начина на използване, броя на хората, които трябва да се настанят и размера на помещението. Кът за хранене, който се използва сравнително рядко, просто защото начинът Ви на живот го предполага (храните се често навън), може да бъде обзаведен основно въз основа на естетика, без да се притеснявате много за практичността.

В този случай трапезната маса може да побира до четири човека, кръгъл или квадратен модел. Има и маси, които се използват само по необходимост, например модели окачени на стената, които се разтягат при сервиране.


Трапезна маса Бока.     Източник: www.videnov.bg    

В обратния случай, когато масата се използва редовно всеки ден, естетическият аспект трябва да бъде балансиран от практичния. Освен да се вземе предвид формата на масата е необходимо да се оцени и нейната позиция в стаята, и разбира се нейните размери. В този смисъл, кръглата маса, дори и по-малка от квадратната, гарантира по-голяма гъвкавост и по-голямо удобство за сядане. Но от друга страна, правоъгълните маси обособяват достатъчно категорично пространството за хранене. Тяхната разновидност през последните години води до по-голям  избор сред тези модели.


Правоъгълна разтегателна маса Линда, орех.     Източник: www.videnov.bg    

Правоъгълна или кръгла маса?

Това е повтарящ се въпрос. Разликите не са съществени, освен две основни. Правоъгълната маса има посока, определена от нейната дължина. Така че удължава и изтънява възприемането на пространството, създавайки перспектива, към която да погледнете. Разнообразието е голямо, а разтегателните модели са истински „скрит коз“ за неочаквани гости.


Трапезна маса, цвят венге.      Източник: www.videnov.bg    

Кръглата маса се нуждае от повече място, защото е „по-разхвърляна“, но има предимството да няма ръбове, така че гостите около нея да се разполагат свободно. Неслучайно този тип маси са предпочитан вариант за приеми и сватби. Една от причините кръглите маси да служат като приятно допълнение към трапезарията е фактът, че те създават илюзията за повече пространство. Дори когато се намират в малки стаи, кръглите трапезни маси изглеждат по-леки и по-малки. Тези маси нямат остри ъгли и така всеки техен ръб се използва оптимално. Седенето около кръгла маса за хранене позволява директен зрителен контакт и по-персонализирани разговори. Те изпращат послание за уют и завършеност, дори когато около тях са се настанили повече хора.


Трапезна маса Фиона.    Източник: www.videnov.bg    

Да се насочим към оптимален избор

Когато разполагате със средно голяма стая и искате да обновите мебелите, без да се лишавате от възможността да имате гости, най-подходящият избор са разтегателните трапезни маси. Те могат да бъдат квадратни, кръгли и правоъгълни. В зависимост от моделите, те се трансформират в решения, които гарантират дори двойно пространство за сядане в сравнение с първоначалния размер.


Разтегателна маса Атика в бяло и бук.     Източник: www.videnov.bg    

Модерните маси за трапезария могат да бъдат изработени от различни материали: от дърво или мдф до пластмаса, от стъкло до кристал, с метални елементи или чрез създаване на комбинирани решения, които включват използването на няколко елемента заедно за различните части от масата. Последният вариант е един от основните трендове в съвременния дизайн, а металът и стъклото често присъстват в подобен тип комбинации.


Трапезна маса Шик.     Източник: www.videnov.bg

И не забравяйте, че дизайнът трябва да пасва основно на Вашите възприятия за удобство и стил, за да бъде той отражения на личността Ви.

 

Автор: Мила Стоянова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари