Как да имаме хубав дом, без да страдат птици и животни?

Хубаво е да имаме вила, къща на село или в града. Но понякога романтиката на живота в тях отстъпва място на някои екопроблеми, за които е добре да знаем.
14.06.2014
Светлана ЖЕЛЕВА
97
къща, покрив, птичи гнезда, вредители, камини, вентилации
Нерядко свраки и бели щъркели пропадат в непокрити комини.
Източник: Димитър Шиклев

Хубаво е да имаме вила, къща на село или в града. Но понякога романтиката на живота в тях отстъпва място на някои екопроблеми, за които е добре да знаем.

Съветите са на специализираният сайт - http://www.nabu.de/.

1. Пиле, което пада в камината.
Най-добре е да запазите спокойствие, отворете прозореца на стаята и пуснете птицата отново на свобода. Днес много къщи и сгради играят ролята на заместители на скали, а градините заместват дивата природа. Рисковете са щахти, улици, осветителни тела и водни пространство могат да бъдат смъртоносни капани.

2. Камини, вентилационни системи и климатици са  подмамващи за птиците.
Нерядко свраки и бели щъркели пропадат в непокрити комини. Очернените от сажди щъркели понякога биват живи спасявани. Решетки и покрития предпазват от инциденти птиците.

3. Санираните сгради заличават местата за мътене на градските птици и прилепите.
Добре е да знаете още, че зазиданите достъпи и токсичните вещества, които се използват понякога може да отровят прилепи и гълъби.

Ремонтите е добре да се правят извън размножителния период. И да се допитате до специалисти орнитолози или еколози.

4. Птичите курешки в обора, гаражи , коридори и под навеса от лястовички започват да дразнят собствениците на къщата . Специални дъсчици за курешки могат да решат този проблем без излишни нерви и да върнат славата на лястовичките, че носят щастие на обитателите на дома.  На гладки стени  гнездата от кал и слама  са неустойчиви и затова се предлагат безопасни изкуствени гнезда.

Лястовичи гнезда под стряхата. Какво да правим?
Вариантите да се неутрализират последиците от съжителството с лястовици са два:

  • Първият – замърсяването на фасадата на къщата може да бъде избегнато, ако поставите достатъчно широка дъска под гнездото. 
  • Вторият – разсипете пясък на пода, така курешките се метат  лесно, независимо, че са многобройни.

 

Специалната къщичка за лястовици, които се продават готови и монтират от фирмите не замества лястовичите гнезда под стряхата, но е допълнителна възможност.

5. Големите прозорци на къщата често биват уцелвани от заблудили се птици, като челният удар о стъклото води до мозъчно сътресение и пагубно счупване на вратлето на пернатите. В този случай единственото решение са маркировките.

6. В мазета и на покрива търсят убежище през зимата пеперуди, калинки и мухи.
Често се случва напролет те да не могат да излязат на свобода. Който иска да покрие тавана си в полза на насекомите трябва да положи проветриви тухли и да отворя  през пролетта вратата и прозореца на мазето  поне отчасти.

7. Добре е още да замените неоновите лапми с обикновени, които излъчват жълта светлина.
Това  няма да води до скупчване на рояци насекоми и да излъчва силна топлина, която да ги убива. Малко известен факт е, че светещите реклами на дискотеки и нощни барове объркват прелетните птици при техните нощни преходи.

8. На двора често има кладенци и водоеми, в които лесно могат да пропаднат таралежи и други дребни бозайници.
Направете така, че да блокирате достъпа до тях.

9. Имайте предвид, че използването на моторна резачка може да нарани  дребните животни, които са в градината.
При подкастряне на живия плет по време на месеците от март до юни, когато е мътенето, може да засегнете птичи гнезда.

10. Мокрите асфалтови площи имитират водни басейни и водят до болезни кацания на лебеди и други водни птици като им причинят счупвания.

11. Змия в градината
Народните рецепти за прогонването й са много, но ефективността им е под въпрос - вземете си таралеж,  опитайте да я прогоните с дървена пръчка, запалете сяра. Също така змиите не понасят миризми - напр. чесън и маточина. Маточината трябва да я насадите, а чесъна да разпръснете като скилидки по местата, където сте я видели. 

12. Къртица в двора
Животинката лесно може да се прогони, ако оставите децата да играят шумно в двора.  Къртицата не понася детската глъчка, съветва специализираният сайт http://www.hausgarten.net/.
Друго ефикасно средство е комбинацията от суроватка и мляко, в съотношение 1:3 сместа се излива в прокопаните тунели и прогонва бозайника по миролюбив и безвреден начин. Можете да отидете до специализираната агроаптека за съвет.

13. Съсели на тавана
Заложете капани и ги хванете, важното е да ги оставите живи, защото са застрашен вид и убиването им е забранено.
Има многобройни домашни рецепти за прогонването им, тъй като те не понасят силни миризми, но няма гаранция, че те са ефективни, коментират специализираните издания.  Това са чер пипер, оцет, евкалиптово масло и други етерични аромати, лак за мебели, препарати за миене на чинии и прозорци. Уредите с ултразвук и силна музика се оказват без ефект. 

Превантивно спазвайте следните съвети:

  • Затваряйте добре вратите, особено на тавана. 
  • Прозорецът на килера е добре да бъдe покри с много тънка мрежа,  с дебелина не повече от 5 мм.
  • Подрязвайте увивните растения под подкрива, иначе проникването на съсели на тавана става по-лесно.
  • През зимата съселите изпадат в зимен сън, но дойде ли лятото- отново създават проблеми.

Хвърлените боклуци на цивилизацията като стъклени бутилки застрашават популацията на насекомите, а пък пластмасовите торбички могат да задушат младите птици. В една стъклена бутилка, намерена в областта Шварцвалд, Германия се натъпкали 70 калинки от 9 вида, които измрели.

+7
Автор: Светлана ЖЕЛЕВА
Закони Нормативна база Коментари