Как да изберете цвета на фасадата на къщата

Видът на фасадата е от изключително значение за възприемането на дома и стопаните му като цяло
14.09.2014
Антоанета Салфидж
2032
фасада, дасада на къща, къща, цвят на фасада, фасадни бои и мазилк
Фасадата е визитната картичка на сградата.
Източник: интернет

Фасадата е визитната картичка на сградата. Тя е нещо като външна премяна, като дрехата, която хората виждат най-напред и по която те създават първо впечатление. Ето защо видът на фасадата е от изключително значение за възприемането на дома и стопаните му като цяло, в степен поне не по-малка, отколкото интериора.

Изборът на цвят и декор по фасадата зависи от множество фактори – от архитектурния облик на околността, от географското разположение - дали домът се намира в планината или е с гледка към морето, от изложението  и степента на огреваемост от слънцето и разбира се в голяма степен от личните предпочитания на собствениците.

Ето няколко съвети, които ще ви помогнат да изберете подходящ цвят за фасадата на вашия дом.

1. Направете опознавателна разходка из квартала.
Разбира се, че подобни обходи сте правели многократно, но този път опитайте да гледате с окото на анализатор. Разгледайте съседните къщи като отбелязвате тези, които ви харесват и тези, които не ви харесват. Ще ви е от полза да си отговорите на въпроса – защо според вас сградата изглежда добре или зле. Вие решавате какво първо впечатление искате да създава вашата къща – да е оригинална, или да се слива с пейзажа. Погледът върху резултатите, постигнати от съседите, ще ви помогне да избегнете прибързани действия, които ще ви „бодат очите“ цял живот.

2. Изследвайте внимателно вашия дом.
Обърнете внимание на архитектурните му особености: на къде е ориентирана фасадата, има ли капандури на прозорците, каква е височината на сградата, има ли големи и издадени балкони, какви са външните облицовки  и имали такива, които да са акцент като особен камък или парапети от ковано желязо.

3. Пренесете поглед и върху екстериора на дома.
Отбележете си характеристики от ландшафта – има ли къщата широка зелена поляна пред фасадата или прозорците са скрити от едри корони на дърветата. А може би тревната площ е засадена с характерни цветя, които през голяма част от годината цъфтят с характерни  наситени багри.

Всички тези елементи трябва да се имат предвид при избора на цвят за фасадата, тъй като те имат пряко влияние върху ефекта на крайния резултат.

4. Направете таблица на цветовете, които вече съществуват по фасадатадограма, цвят на вратата, капаци на прозорците, облицовка, тенти.
Така най-лесно ще прецените , кой цвят би могъл да е обощаващ или да е в акцентен контраст с всички останали. Монохромната палитра може да се оживи с тъмни външни щори в същия нюанс, ярките и едри цветни петна могат да се облагородят и хармонизират с неутрален базов тон. Имайте предвид, че големите стенни повърхности са много по-активни в цветовата палитра, отколкото допълнителната облицовка като камък, дърво и метал. Направете проба на избрания цвят, преди изцяло да го нанесете върху фасадата. Тествайте върху участък от стената, за предпочитане да е огряван от слънцето. Изчакайте няколко дни за краен резултат. Ако домът ви е огряван от слънце през голяма част от деня, имайте предвид, че слънчевата светлина има способността да изсветлява цветовете.

5. Изберете цвят, който хармонично се съчетава с материалите, които участват в конструкцията на сградата, както и с характерния стил на къщата. Например нюансите на червен гранат са подходящи като контраст на облицовка от сив камък. За да постигнете визия на колониален стил, използвайте бяло, бежово и сиво за вратите, рамките на прозорците и покривът да са в бяло или черно, а може и в тъмно зелено с детайли с нюанс на захарна тръстика или бял лед. Жълто, розово и оранжево са идеални цветове за къщите в средиземноморски стил. 

6. В помощ на крайното ви решение ви предлагаме да разгледате и десетките публикации на къщи от цял свят, които ще намерите в архива на www.ka6tata.com В нашите професионални секции  /http://www.ka6tata.com/za-ka6tata/fasada/ пък ще намерите редица търговски предложения за фасадни бои и облицовки с характеристики, цени и възможност за поръчка.

Да не забравите:
За да постигнете желания тон, включете в избрания тон лек сивкав нюанс. Така крайната багра няма да изглежда прекалено ярка след нанасянето.

+2
Автор: Антоанета Салфидж
ECO LEADER PROFESSIONAL- Матова емулсионна боя с отлична покривност, мека на допир повърхност

Идеална за основи от гипскартон, с висока механична устойчивост и плътно матово покритие, което скрива леки неравности на основата. Екологична интериорна боя с високи стандарти и отлично качество.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари