Как да изберем тоалетка за спалнята си?

Тоалетката може да бъде персонализирана според нуждите и предпочитанията Ви, като избирате от голямо разнообразие според формата, размера, необходимото пространство за съхранение, материала и бюджета.
14.06.2022
Мила Стоянова
2793
интериор, мебели, мебели спалня, тоалетка
Тоалетка Астрал.
Източник: Мебели Виденов, www.videnov.bg

Тоалетката е съществена част от обзавеждането на спалнята, тъй като тя побира вещите ни, чрез които разкрасяваме външния си вид, а това ни дава и едно по-добро самочувствие. Днес е по-лесно от всякога да обособим кът за нея, използвайки разнообразните дизайнерски похвати чрез практично съчетание на огледало с шкафчета, рафтове, стелажи и не само. Необходимо е тя да бъде правилно ситуирана в помещението, за да организира вещите ни по най-удобния за нас начин.

Тоалетката може да бъде персонализирана според нуждите и предпочитанията Ви, като избирате от голямо разнообразие според формата, размера, необходимото пространство за съхранение, материала и бюджета. Тя може да се използва и за попълване на неизползваните ниши във Вашата спалня и това би Ви спестило място за други мебели.
 
Тоалетки Дези и Галети     Източник: www.videnov.bg

В следващите редове сме събрали няколко важни фактора, които трябва да имате предвид, докато купувате правилната тоалетка за Вашата спалня. Повярвайте ни, това ще Ви спести много време, пари и енергия на по-късен етап.
Ето на какво да обърнете внимание при избора на правилната тоалетка:
•    Размерите на стаята;
•    Огледалото;
•    Нужното пространство за съхранение;
•   Предпазни механизми и възможности за заключване на шкафчета;
•    Материали за изработка;
•    Възможности за допълнително осветление;
•    Мястото за сядане пред тоалетката. 


Тоалетка Иман     Източник: www.videnov.bg

Има още няколко въпроса, чийто отговори биха изяснили в по-пълна степен Вашия избор. Един от тях е за какво точно ще използвате Вашата нова тоалетка.
Напоследък все повече мебели се подбират така, че да изпълняват повече от една функция. Например, бихте могли да използвате Вашата тоалетка и за бюро. Тази мултифункционалност ще Ви накара да се съобразите с факта, че трябва да изберете тоалетка с по-голяма обща повърхност, а също и повече възможности за съхранение.

Друг важен въпрос, който трябва да вземете предвид е дизайнът на тази мебел и доколко той ще бъде водещ при избора Ви, тъй като някои тоалетки се избират само с декоративна цел и за да внесат онзи романтизъм от минало, по който копнеят младите момичета. Ето защо тоалетките присъстват често и в детски стаи.

Идва моментът, в който трябва да решим къде ще бъде мястото на нашата тоалетка. И тук възможностите се определят както от разположението на останалите мебели в стаята, така и от гледна точка на търсената практичност.


Тоалетка от спален комплект Зора     Източник: www.videnov.bg

Близо до леглото

Ако не разполагате с достатъчно пространство в стаята, бихте могли да разположите тоалетка от едната страна на леглото, като продължение на таблата. По този начин тя ще замести и функциите на нощно шкафче. За да спестите още място за вещите си, Ви препоръчваме да използвате стенна нощна лампа, за да не може стойката ѝ да заема от площта на тоалетката.


Тоалетка Селен     Източник: www.videnov.bg

Пред прозореца

Чудесен вариант за разположение на Вашата тоалетка е този пред прозореца, особено, ако сте решили да я използвате и за бюро или писалище. По този начин ще се възползвате максимално от дневната светлина. В този случай огледалото ще бъде на стойка.


Тоалетка Нора - дъб, сонома     Източник: www.videnov.bg

В свободна ниша

Оползотворете допълнителните свободни ниши в стаята с практични шкафчета, рафтове и разбира се, подходящо огледало. Също така може да обособите кът за Вашата тоалетка и между други мебели като комоди и гардероби. Това ще създаде симетрия, която ще даде на стаята усещане за баланс. Проектиран за домове с ограничено пространство, този вграден, практичен дизайн внася усещане за лукс в стаята. Имате светло и привлекателно място, където да държите Вашите аксесоари, парфюми и грим, като същевременно поддържате стаята без претрупване.

Срещу прозореца

Всички знаем, че един от триковете, с които визуално можем да увеличим пространството е като разположим огледало срещу прозореца. А защо това да не бъде и Вашата тоалетка? Тук обаче, трябва да се съобразим с нейното предназначение. Имайте предвид изложението на Вашия прозорец, защото, ако то е южно, светлината ще се отразява пряко в огледалото, но ако е северно няма да имате този проблем.

Помислете върху тези съображение, в случай че решите да ползвате тоалетката и като работен кът.


Тоалетка Катерина     Източник: www.videnov.bg

Срещу леглото

Тоалетка срещу легло е удачен вариант, но се уверете, че разстоянието между тях е достатъчно за свободно преминаване, а в някои случаи и за допълнителен стол пред тоалетката. Дали ще използвате огледало за стена или на стойка зависи от индивидуалните Ви предпочитания, но имайте предвид, че според Фън Шуй не се препоръчва то да отразява леглото, тъй като влияе върху покоя и пълноценния сън.


Окачена тоалетка Сенс     Източник: www.videnov.bg

Да спестим място в стаята

Друг практичен вариант, който спестява място е тоалетката да бъде част от гардероба, като огледалото ѝ заема външната страна на вратата. Вещите си можете да съхранявате в чекмеджета и органайзери в него. Още едно добро решение за малките спални. Също така съществуват и т.н. вградени тоалетки, които се появяват след отваряне на врата на малък килер или многофункционален гардероб.

Окачените тоалетки за стена също са добро решение за спестяване на пространство, тъй като представляват конструкции от огледало, рафтчета и шкафчета. Огледалото в цял ръст е предпочитан и стилен подход при обзавеждането на спалня. Ако добавите и светлини на тавана над него, това ще подобри усещането за естетика в стаята.

Както сами можете да се убедите, възможностите за обособяване на тоалетка в спалнята са изключително разнообразни. Интересното в случая е, че тоалетката може да бъде както класически вариант - на маса с огледало и кресло, така и модерно и практично съчетание от аксесоари и мебели. Всичко зависи от индивидуалните особености на стаята и Вашите дизайнерски предпочитания. Свободата в избора е налице.

 

Автор: Мила Стоянова
Закони Нормативна база Коментари