Как да изберем правилната завивка?

Можем да избираме сред различни форми, размери, дизайни и тъкани, така че намирането на най-подходящата завивка за вашите предпочитания може да се окаже голямо предизвикателство.
16.02.2024
Мила Стоянова
272
шалте, завивка, одеяло, кувертюра
Двулицева олекотена завивка.
Източник: Мебели Виденов, www.videnov.bg

Удоволствието от това да се сгушиш под топло одеяло в студената нощ е едно от най-хубавите усещания на света. Подходящата завивка ни кара да се чувстваме защитени и сигурни. На пазара има толкова разновидности. Можем да избираме сред различни форми, размери, дизайни и тъкани, така че намирането на най-подходящото одеяло за вашите предпочитания може да се окаже голямо предизвикателство. Не става въпрос само за избор на цвят и шарка, които отговарят на вашата стая. Материалът и теглото също са сред важните фактори, които трябва да вземете предвид.


Източник: www.videnov.bg

В зависимост от температурата на стаята, някои завивки задържат по-добре топлината или отблъскват влагата. Освен това някои модели могат да бъдат неподходящи за хора с чувствителна кожа. Синтетичните влакна могат да бъдат дразнещи, докато естествените тъкани имат потенциал да предизвикат сърбеж.


Източник: www.videnov.bg

За да изберете това, което най-добре отговаря на вашите предпочитания за пространство и личен комфорт, е добре да се запознаете с основните типове завивки.

Топла олекотена завивка

Този вид завивки се използват в помещения с по-ниски температури. Най-общо казано това са завивки, образувани от две парчета плат, задържащи топлина и различен по вид пълнеж между тях като пера, памук или полифил. Леки и удобни са заради своята мекота, което ги прави сравнително универсални. Имайте предвид, че някои модели не могат да се перат в пералня, поради материала на пълнежа.

 
Двулицеви олекотени завивки.     Източник: www.videnov.bg

Одеяла и юргани

Много преди да се появи европейският вариант на спална завивка, всеки български дом разполагаше с одеяла и/или юргани, които се обличаха в плик спално бельо.  Днес този вид завивки по-често се използват като допълнително покривало в студените нощи. Но са доста практични и сега, защото са изключително топли и удобни. Тъй като пликът се сваля и пере, това прави почистването още по-лесно. Т.е. не е нужно да ги перете сравнително често, щом като пликът се сменя. Освен това може да разнообразявате с различни десени и материи спално бельо. Едно от неудобствата е, че одеялото може да се събере в единия край на плика. Ето защо е важно той да бъде съобразен с неговите точни размери.

    Източник: www.videnov.bg

Шалтета и леки одеяла

Този тип одеяло може да ви послужи, когато се излежавате на кресло или диван, но обикновено не е достатъчно голямо за използване в леглото. Шалтетата са лесен и евтин начин да добавите цвят и текстура към вашия интериор.

Леки и комфортни, спокойно можете да ги ползвате за ежедневна дрямка през деня, за из път или за допълваща топлина. От друга страна те са малки, тънки и не могат да се споделят по време на сън. Всичко това ги превръща по-скоро в интериорни и декор одеяла.

 

Шалтета     Източник: www.videnov.bg

От какви видове материали се правят завивките?

Завивките се изработват от синтетични или естествени материали. И двата типа имат своите предимства и недостатъци. Синтетичните влакна са по-лесни и по-евтини за производство, което означава, че са по-лесно достъпни, но няма да издържат теста на времето и износването. Пълнежът е от „пластмасови“ перли или други синтетични материали. Въпреки, че са бюджетни, ако моделът няма добра изработка и равномерно разпределение на пълнежа, тя няма как да бъде „дишаща“. Охлаждането на организма по време на сън е ключово за пълноценната почивка и релаксация.


Спално бельо Армада, 4 части     Източник: www.videnov.bg

От друга страна, естествените влакна ви осигуряват уютна топлина и са дишащи. Но не е за пренебрегване и фактът, че могат да предизвикат алергии.

Кашмир
Кашмирените одеяла са луксозно меки, топли и копринени, но също така са скъпи. Те са хипоалергенни и естествено огнеустойчиви. Те, също така, предлагат повече изолация от вълната и не се мачкат или губят форма си с времето.

Памук
Освен, че е невероятно мек, памукът е подходящ за всякакви климатични условия. Памукът е чудесен вариант за всеки с чувствителна кожа, тъй като е естествено влакно, което е леко и дишащо.


Спално бельо 3 части     Източник: www.videnov.bg

Гъши пух
Пухените одеяла са леки и пълни с много меки пера. Те имат слой пернат пух (или синтетичен заместител) между слоевете плат.

Синтетика
Акрилът, полиестерът и микрофибърът са популярни и евтини синтетични влакна, използвани за направата на завивки. Макар и топли, тези тъкани привличат статично електричество, което не е идеално през зимата. Те също така задържат прах, косми и нишки. Въпреки това, съвременните модели са все по-екологично насочени, поради обновените технологии на производство.

Вълна
Освен, че е мека и дишаща, вълната е и огнеустойчива. Осигурява отлична изолация, като същевременно позволява на влагата да се изпарява. Идеална е за употреба не само през зимния сезон. Все пак имайте предвид, че за по-чувствителната кожа може да предизвика сърбеж.


Спално бельо 3 части     Източник: www.videnov.bg

Недостатъците обикновено надвишават предимствата на използването на синтетични материали, а изборът на висококачествено спално бельо, направено от естествени или рециклирани влакна, е инвестиция във вашето здраве и околната среда.

Но няма как да не отчетем и предимствата на синтетичните завивки, които с времето са постигнали високо качество, износоустойчивост и определено са предпочитани от хората, страдащи от алергии към естествените материали.


Кувертюра 2 части.     Източник: www.videnov.bg

Всичко това прави изборът на завивка за сън строго индивидуален. Ето защо бъдете максимално осведомени за личните си потребности и възможностите, които се предлагат на пазара.

 

Автор: Мила Стоянова
Закони Нормативна база Коментари