Как да изберем най-подходящите мебели за нашия двор

Осъществяването на прехода към живот на открито изисква обмисляне на стратегия за обзавеждането на тези пространства.
14.05.2014
инж. Полина Петкова
880
екстериор, градина, градински мебели, мебели за градина, обзавеждане на двора
Осигуряване на прохлада
Източник: http://bishopscentre.ca

Осъществяването на прехода към живот на открито изисква обмисляне на стратегия за обзавеждането на тези пространства. То трябва да бъде не просто атрактивно, но и да отговаря на определени изисквания. Ще разгледаме няколко показатели за които трябва да внимавате, когато оборудвате вашия двор.


Изберете качеството.
При един бърз оглед на мебелите, лошите заварки, напуканите колела, аматьорските лакови покрития, са  признаци, които подсказват, че оборудването едва ли ще издържи повече от един сезон. За съжаление хората страдат от заблудата, че качеството на мебелите за открито не е толкова важно, колкото на тези за обзавеждане на вътрешните пространства в къщата. Всъщност истината е точно обратното. Това което купувате за дворните пространства, ще бъде изложено на всякакви атмосферни условия, като слънце, вятър и дъжд. Проверете внимателно всеки детайл и съобразете подводните камъни, особено ако сделката ви изглежда много изгодна. В този бизнес, обикновено по-високата цена, е индикация за по-добро качество.


Функционалността зависи от формата.
Когато взимате решение на какви материали да заложите при избора на вашите градински мебели, е важно да планирате как ще ги използвате и колко време искате да отделяте за тяхната поддръжка.

    
Леки столове от алуминий, http://www.efurnituremart.com/    Удачен избор на дебели възглавници за дървените конструкции, http://www.alhowa.com/


Ето няколко примера:
Леките алуминиеви и пластмасови столове са неръждаеми и лесни за преместване и прибиране. Нямат стабилността на железните и тези от неръждаема стомана, но лесно може да ги сложите един върху друг или да ги сгънете. От друга страна креслата от кедрово дърво са много здрави и приличат на интериорно обзавеждане. Недостатъците им са нуждата от поддръжка (лакиране на повърхността им на всеки няколко години), както и трудното им преместване, ако решите да отидете на сянка или да се изложите на слънце, за да хванете тен. 


 • Алуминий, пластмаса и PVC – Тези материали са устойчиви на ръжда, като същевременно са леки, сравнително евтини и не се нуждаят от специална поддръжка. Почистването им е лесно, посредством сапун и вода.
 • Стомана и ковано желязо – Тежки и здрави материали, които обаче ако не са водоустойчиви или не се боядисват редовно, ще ръждясат.
 • Ратан, ракита и естествени треви – Невероятно е как естествен материал като ракитата пасва изключително добре на двора и същевременно с това е доста устойчив на атмосферните влияния, особено ако са допълнително третирани със смолисти покрития. Въпреки всичко обаче и те се нуждаят от периодична поддръжка веднъж на няколко години. 
 • Дърво – Мебелите от естествено дърво изглеждат много атрактивно, при обзавеждането на градината. Това е здраво и много удобно оборудване. За съжаление обаче се нуждае от периодично нанасяне на предпазващ лак, както и от UV защита. Ако сте се спрели на този материал за обзавеждане на двора, по-добре изберете дърво устойчиво на атмосферните влияния, като тик, секвоя, кипарис и кедър.

Не подценявайте избора си.
Вероятно сте виждали тези телени седалкови измишльотини, които приличат на прашки. Те функционират като столове, но това не означава, че на драго сърце ще прекарвате времето си върху тях, особено ако имате друг избор. Един от основните проблеми на дворните мебели, е размерът им. Някои столове за открито са прекалено тесни и къси. Други са толкова ниски, че ставането от тях представлява голяма трудност, особено за възрастните хора. Оразмеряването на креслата и диваните, също може да бъде неподходящо направено. Някои от тях са конструирани прекалено дълбоки, което ги прави неудобни за използване, независимо за какъв период от време. При пазаруване на градинска мебел, седнете и се отпуснете напълно. Мислете за комфорта от който имате нужда и пазарувайте, само ако сте сигурни, че ще ги получите.

Удобни ратанови мебели, http://rejigdesign.com/


Не забравяйте сянката.
По време на най-горещата част от деня обитаването на дворните пространства може да бъде крайно неприятно, ако вашите мебели не се намират на сянка. Следващото най-добро нещо след прохладата осигурена от голямо старо дърво, е някакъв покриващ елемент. Независимо дали използвате чадър с манивела, тента с автоматизирано задвижване, благословени сте с вековно дърво в двора или имате покрив от фибростъкло, задължително трябва да вземете мерки за осигуряването на сенчест кът в горещите дни.


Направете обзавеждането гъвкаво.  
Знаете онези големи табуретки във всекидневната, които са любими на всеки един член на семейството. Те представляват една много удобна мебел, като същевременно с това са гъвкави и подходящи за множество цели. По същият начин вие трябва да избирате функционално обзавеждане за двора. Ето някои удачни примери:


 • Подвижни чадъри със собствена стойка;
 • Разделители или прегради, които да блокират гледката от улицата или съседните дворове (някои от тях дори са оборудвани със саксии в основата им, за да бъдат по-стабилни и едновременно с това внасят цветово разнообразие);
 • Масички на колела с помощта на които може да пренасяте храни и напитки в и извън къщата;
 • Разтегателни или сгъваеми маси, които да разпъвате когато имате гости.

Добавете мекота и комфорт
Удобството е много важен елемент в ежедневието. Ако сте избрали стоманена или дървена конструкция с цел по-добра издръжливост, не забравяйте, че ако не добавите някои уютни удобства, като меките плюшени възглавници, вашите мебели ще бъдат неизползваеми. Не залагайте на плоските не еластични подложки за сядане. Изберете дебели и леки възглавници. Тези с пълнеж от полиестер също са подходящи. Колкото по-лек и еластичен е материалът с който са напълнени, толкова по-бързо ще изсъхват след овлажняване. Това означава, че ще бъдат по-устойчиви на плесен и съответно ще запазват свежестта си за по-дълго време.

Мебели от кедрово дърво, http://adirondack-furniture.blogspot.com/


Проверете детайлите.
Обзавеждането в двора може да изглежда много привлекателно, но същевременно с това да са направени някои фрапантни пропуски, които да създадат множество проблеми след няколко месеца:


 • Ако имате мебели съставени от части с големи размери, изберете възглавници с пружини. Те биха запазили формата им за по-дълъг период от време;
 • Когато избирате обзавеждане от метал вземете със себе си магнит. Алуминият не е магнитен материал, но повечето видове стомана са. Въпреки, че теста не е 100% сигурен, все пак може да ви помогне да се ориентирате в избора си. Не забравяйте, че стоманата ще ръждяса, а алуминият и неръждаемата стомана не;
 • Изберете алуминиеви шезлонги съставени от дълги не сегментирани рамки. Цената им е малко по-висока, но за сметка на това издържат по-дълго време.
 • Проверете столовете, за да се уверите, че краката им са солидни и устойчиви. Седнете отгоре им, за да проверите дали не се изместват или огъват под тежестта ви. Дайте предимство на тези, които имат кръстосана конструкция;
 • Избягвайте мебели, в чиито сглобки има винтове от неръждаема стомана;
 • Прокарайте ръцете си върху дървените материали, за да се уверите че са добре шлифовани и гладки;
 • Уверете се, че масите и столовете имат пластмасови накрайници на краката си, за да избегнете надраскване на дървеният под на терасата или верандата.

Подберете подходящи материи.
Не може просто да грабнете една възглавница от всекидневната и да я сложите върху мебелите на двора. Повечето материи предназначени за външна употреба, са резистентни на всякакви метеорологични въздействия. Те са направени така, че да отблъскват водата и влагата да се изпарява лесно от тях. Тъканите, предназначени за използване извън къщата, обикновено са устойчиви на избледняване и имат UV защита. Те изглеждат добре и остават меки за няколко сезона.

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари