Как да изберем най-подходящите мебели за малък домашен офис

Ако искате да работите от дома си, то вие имате необходимост от изграждането на малък домашен офис.
15.09.2013
инж.Полина Петкова
1168
интериор, мебели, офис мебели, офис
При необходимост от посрещане на клиенти.
Източник: http://furniturefromhome.com/category/office

Ако искате да работите от дома си, то вие имате необходимост от изграждането на малък домашен офис. Не е необходимо да бъде голям или претенциозен, той просто трябва да задоволява вашите нужди. За това първата стъпка е да определите потребностите си.


  • Имате ли нужда от място за вашия лаптоп или настолен компютър? 
  • Имате ли нужда от складово помещение? 
  • Какво и колко трябва да складирате? 
  • Необходимо ли е складираните материали да са в близост до вашето работно място или може да са в другия край на стаята? 
  • Имате ли нужда от място на което да пишете на хартиен носител? 
  • Имате ли нужда от принтер или скенер? 
  • Ще посрещате ли клиенти? 
  • Имате ли нужда от телефон или факс в близост до вас?
  • След като си отговорите на горепоставените въпроси, ще може да си поставите верните цели.


Вашето работно пространство. 
Ако имате нужда само от място за вашия лаптоп, то като мебелировка би ви била достатъчна малка, а дори и висока маса и един стол. Единственото условие, което трябва да се спазва при изграждането на един малък домашен офис, е вие да се чувствате удобно в него. Може дори да поставите друга малка масичка до работната, с цел да има къде да оставите чашата си с кафе или друга напитка докато работите. Това би намалило риска да разлеете течност върху вашия безценен лаптоп. 


Ако обаче имате нужда от допълнително място, за принтер или скенер например, то вие трябва да се снабдите с подходящо бюро. Уверете се, че е здраво и има необходимата товароносимост. Определено не бихте рискували да се сгромоляса докато техниката ви е отгоре. 


Ако вашата работа е свързана с ръкописен текст или големи книги, както и с компютърни обработки, най-доброто решение е да имате две бюра разположени под прав ъгъл. Недостатъка в този случай е необходимостта от по-голямо помещение.


Приемане на клиенти.
Когато вашият бизнес е свързан с посещения на клиенти, вие имате нужда не просто от работно място, но и място за вашите бизнес срещи. Това може да бъде една малка стая в предната част на дома ви. Не е необходимо да бъде много претенциозна, просто трябва да има приятелски и професионален вид.


Ако искате да посрещате клиенти в дома си, бюрото е задължителен елемент. Разположете го срещу вратата ако е възможно, така че да имате поглед върху нея докато работите. Бюрото ви трябва да е достатъчно голямо, така че да може да събере както вашите работни материали, така и да остане място за вещите на клиента. Отново най-доброто решение е две бюра разположени под прав ъгъл. В този случай може да разположите лаптопа или настолния си компютър върху едното и да оставите другото на разположение за посетителите.


Избор на подходящ стол.
Разбира се вие, както и евентуално вашите клиенти, трябва да седите някъде. Ако използвате малка масичка за лаптопа, то може да седите върху дивана докато работите. Ако работите на бюро обаче, вие имате нужда от удобен стол. Най-добрия вариант е да отидете в магазина за мебели и да пробвате няколко от тях. При избора помнете, че ще прекарвате седейки върху него по-голямата част от деня. За вашите клиенти ще са достатъчни един или два обикновени стола. 


Решения за съхранение на материалите.
Обикновено работата в домашни условия е свързана със съхраняването на фактури, договори, други важни документи, както и кореспонденцията ви с клиенти. Много специалисти работещи в дома си имат нужда от бърз достъп до речници или друга специализирана литература. Въпросът е къде и как може тези неща да бъдат съхранени без да пречат на процеса на работа и същевременно с това да са лесно достъпни.


Различни решения за съхранение на документи.
Когато работата ви е свързана с много документи (фактури, договори и т.н.), които трябва да се пазят, най-добрия вариант е да предвидите шкафове в които папките могат да се закачат. Тяхното предимство, е че лесно може да намерите документа, който ви е необходим, без да се налага да търсите в големите купчини папки.


Шкафовете предназначени за подреждане на папки са налични в най-различни размери. Например може да изберете такъв с две или три чекмеджета и да го използвате като библиотека или ако бюрото ви е без допълнения отдолу, може да го позиционирате под него. Шкафовете са само един от начините да направите вашето място за съхранение на документи единствено по рода си, особено ако не разполагате с достатъчно място в дома си.


Рафтовете са друго решение за класифициране на документацията, което представлява предпочитан избор за повечето хора. Независимо дали ще изберете конструкция с един или повече рафтове, вие лесно може да я систематизирате в зависимост от нуждите ви. Важното в случая е с колко място и документация разполагате. Подходящ вариант е да използвате пространството над бюрото ви, за да разположите там книгите, които често използвате докато работите.


Ако по време на вашата ежедневна дейност използвате някакъв вид солидни книги, стъклените рафтове са най-подходящия избор във вашия случай. Тяхната товароносимост и дебелина, е по-голяма в сравнение с дървените такива и няма да рискувате да се деформират. Стъклен рафт с дебелина шест милиметра може да издържи тежки речници с години без да се получи и най-малка деформация по него, докато повечето дървени такива биха били с дебелина двадесет милиметра и въпреки всичко ще се изкривят следствие на тежестта.


Освен традиционните съоръжения за съхранение вие може да използвате и някое необичайно решение, за съхранение на вещите свързани с работния процес. Замисляли ли сте се да поставите вашите документи в кошница за стена или в поставка за списания. Може да ги монтирате до вашето бюро. За по-тежките книги може да използвате органайзер за окачване изработен от полиестер. По-големите офис принадлежности като копирна хартия, тефтери и тетрадки, може да бъдат складирани в кутии разположени под бюрото ви. 


Независимо кое решение за съхранение ще изберете, то трябва да ви осигурява лесен достъп до вашите вещи и най-важното да задоволява вашите нужди.

+1
Автор: инж.Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари