Как да изберем интериорна боя?

Какво е първото нещо, за което си мислим, когато чуем думата „боядисване“? Разбира се, изборът на подходящ цвят. Той е нашето лице, нашата визия, нашето усещане на комфорт.
16.06.2021
Светлана Влайкова
5198
Боядисване, интериорна боя, цветове в интериора
Интериорна боя цвят: Spiced Berry
Източник: www.fleetwood.bg

Закупили сте си ново жилище или Ви предстои да правите освежителен ремонт на дома. Един от продуктите, който задължително ще Ви трябва е интериорната боя.
Но как да изберем каква боя да закупим като на пазара има толкова много видове интериорни бои? Дали ще се намираме на работното си място, или ще сме у дома, винаги искаме в помещението, в което се намираме да ни е приятно и уютно. Усещането за комфорт в едно пространство е резултат от задоволяването на сетивните ни възприятия и осигуряването на здравословни условия за нашия организъм.

Какво е първото нещо, за което си мислим, когато чуем думата „боядисване“?
Разбира се, изборът на подходящ цвят. Той е нашето лице, нашата визия, нашето усещане на комфорт. За неговия избор се водете от вътрешния си усет и предпочитания, съобразени със светлината в стаята и интериора.  Но само това не е достатъчно, за да се чувстваме добре в едно помещение.


Интериорна боя, цвят: Barcelona Blue     Източник: www.fleetwood.bg

Кои са факторите, които оказват най-голямо значение за осигуряване на здравословен микроклимат? - това са температурата, относителната влажност и чистота на въздуха, шум и други. Съвкупността от тези фактори определя качеството на микроклимата в едно помещение, тъй като в зависимост от силата на влияние на всеки един от тях зависи психическия и физиологичен комфорт на организма.

Битовият прах е сред най-сериозните замърсители и източник на здравословни проблеми, които се проявяват под формата на алергии, екземи, астма и др. За разлика от мебелите в едно помещение, които почистваме редовно, стените и таваните, по които също се натрупва прах, не се почистват редовно, в резултат на което микроорганизмите се задържат на повърхността. В последствие се размножават и причиняват вреда на нашето здраве.


Източник: www.fleetwood.bg

Ако искаме да осигурим максимално добър микроклимат в едно помещение, е необходимо интериорната боя да притежава следните качества: да няма мирис, да не отделя в атмосферата летливи вещества в големи количества, да не позволява развитието на микроорганизми, да съответства на естетическите и хигиенни потребности на човека за постигане на максимален комфорт.

Какво е добре да знаем при избора на определен вид интериорна боя? Има две важни характеристики спрямо DIN EN 13300, които ще ни помогнат:


Fleetwood Washable Easyclean Matt White  клас 1 е превъзходен, миещ се матов акрилен латекс  с изключителна устойчивост на износване и зацапване.    Снимка: www.fleetwood.bg

Покривна способност на боята. Различните класове по покривност се декларират от производителя, изчислени на база разход л/м². Продуктите от „Клас 1“ притежават най - висока покривна способност. За постигане на качествено покритие с боя от „Клас 4“ по покривност, може да се наложи нанасянето на три и повече слоя боя, следователно  ще има много по-висок разход, повече труд, по-ниска способност за дифузия на водни пари и повече финансови средства.


Fleetwood Premium Acrylic Matt е интериорна боя, съчетаваща лукса на гладкото, равномерно матово покритие с най-висока степен на плътност и непрозрачност. Подходяща за  стени и тавани в помещения.     Снимка: www.fleetwood.bg


Fleetwood Premium Soft Sheen
е професионална миеща се сатен емулсия от 100% акрилна смола. Идеална за кухни, бани и участъци със засилено движение. Подходяща е и за стени, и тавани в помещения.   Снимка: www.fleetwood.bg

● Устойчивост на боята на мокро триене. Продуктите от „Клас 1“ имат най – висока степен на почистване. С интериорни бои, които притежават сертификат за този клас по показателя „устойчивост на мокро триене“, може на практика да не ви се наложи да боядисвате следващите минимум десет години, освен ако не искате да промените цвета на помещението. Стените, боядисани с интериорна боя, притежаваща клас 1, подлежат на почистване стотици пъти, дори и с по-агресивни почистващи препарати. Продуктите от „Клас 5“ са с най-ниска устойчивост на почистване.


Fleetwood Extra Plus Vinyl Matt  е професионална боя, която предоставя перфектно бяло матово покритие.  Осигурява комбинация от отлично покритие, съвършена белота, лекота на нанасяне и издръжливост.     Източник: www.fleetwood.bg

На опаковката на интериорната боя може да видите и следните характеристики:
•    Без разтворители, без омекотители
•    Боята не образува мъгла при  пръскане
•    Разтворима във вода, екологична, със слаба миризма
•    Висока дифузионна способност
•    Фунгицидни свойства

Ако сте прочели и тях, може да сте спокойни, че интериорната боя, която сте закупили ще Ви осигури максимално добър микроклимат и заслужен комфорт.

 

Автор: Светлана Влайкова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари