Как да изберем гаражната врата

Решението да се сдобиете с автоматична система за гаражна врата изисква да отделите малко време, за да направите свое проучване, преди да изберете най-подходящия вид за вашия дом.
08.07.2010
Мая Янева
584
каменни, лак, байц
Как да изберем гаражната врата
Източник: Още за къщата

Решението да се сдобиете с автоматична система за гаражна врата не е интелектуален въпрос, но трябва да отделите малко време, за да направите свое проучване, преди да изберете най-подходящия вид за вашия дом. Основно има 4 типа гаражни врати за жилищни сгради според системата за движение: верижна система, ремъчна, винтова, със странично завъртане (също познато като директно завъртане).
Да започнем с верижната система – при нея се използва верига, която се задвижва с мотор, за отваряне и затваряне на вратата. Това е най-популярният вид механизъм за жилищни гаражи. Обикновено са най-евтини, а като цяло и доста устойчиви. Долната част на верижните системи се нуждае от периодично смазване, за да може да се намалява шумът от отварянето и тя да се регулира.
Винтовата система за отваряне е метална релса с винтов нарез, който се завърта в двете посоки, за отваряне и затваряне на вратата. Тя може да бъде малко по-бавна в сравнение с другите механизми за отваряне. Някои модели са просто толкова шумни, колкото верижните системи, докато други са с допълнения в дизайна, които намаляват шума. Винтовата система за отваряне е популярна със своята изключителна стабилност и трайност. Тя е по-скъпа от верижните системи за отваряне.
Следващият тип е ремъчен механизъм за отваряне. При него обикновено се ползва гумен ремък за отваряне и затваряне на вратата. Основно предимство на ремъчния механизъм е изключително тихият процес за разлика от верижния или винтов механизъм. Те са много подходящи, ако гаражът се намира под или до спалнята или дневната. Като цена ремъчната система е по-скъпа в сравнение с винтовата и верижната, а ремъкът се нуждае периодично от подмяна, тъй като с времето се износва.
Извиващата се система за отваряне е напълно различна в сравнение с верижната, ремъчната и винтовата система. Вместо да се монтира на тавана, тази система се монтира над стената на гаражната врата. Тя не изисква път от мотора до вратата, както работят другите системи за отваряне, но се нуждае от свободно пространство на тавана. Тя може да се употребява, като от двете страни на вратата се поставят винтови пружини, които са спираловидно навити в улей над вратата. Тази система за отваряне на гаражни врати е най-тихата и плавната от всички системи, но също така е и най-скъпата.
Какво още трябва да имаме предвид при избора на гаражна врата:
Колко мощна трябва да е вратата
Повечето системи за отваряне на вратите са около 1/3 или ½ конска сила. 1/3 е препоръчително за врата с едно крило, когато вратата е една и е лека. ½ е за конска сила е за врати, които са две и са по-тежки в сравнение с единична врата. Отскоро се предлагат врати с мощност на мотора ¾ конска сила. Те са подходящи, ако вратата е направена от тежко дърво или стоманена конструкция.
Имате ли някакво пространство над вратата в гаража
Както споменахме вече, извиващата се и ремъчната система са по-тихи, докато верижната и винтовата са по-шумни. Ако шумът или вибрацията не ви смущават, тогава верижната или винтовата система са по-добрият избор, защото са по-евтини.
Има ли значение за вас колко бързо се отваря и затваря вратата на гаража ви
Повечето хора не държат на високата скорост, но в случай че искате бърза врата, някои от новите модели отварят и затварят със скорост 35 см/ с, което е два пъти по-бързо от стандарта за отваряне на индустриални врати, който е 17 см/с.
Безопасността на вратата е от голямо значение
Всяка система за отваряне и затваряне на врата за гараж би трябвало да има опция за автоматично връщане и сензор за движение. Автоматичното връщане представлява настройка, която предпазва хората и вещите от защипване под затварящата се врата. Сензорът за движение, който представлява лъч, минава през долната част на отвора на вратата, и когато някой или нещо застане на пътя на лъча, вратата автоматично се отваря.
Какви аксесоари са ви необходими
Има всякакви видове аксесоари, които можете да вземете за вашата гаражна врата. Подновяващ се код за дистанционното управление е особено удобно и препоръчително. Това е технология, която позволява всеки път при употребата на дистанционното управление, да се подменя кодът за достъп. Това предотвратява възможността крадци да открият кода ви за отваряне на гаражната врата. Повечето производители вече предоставят тази опция. Безключов достъп е друга възможност, която ще подсигури гаража ви. Това е възможността вратата да се отваря и затваря с набиране на код на клавиатура. Това е доста удобно, когато отиваш да бягаш или да караш колело, и не искаш да носиш дистанционното със себе си. Можете да се снабдите с устройство за безключов достъп с необходимото окабеляване или безжичен.
Още нещо, за което трябва да помислите, са резервни батерии за автоматичното отваряне на гаражната врата. Ако бъде прекъснато електрозахранването (може да се случи по време на дъждовна или снежна буря), вашата гаражна врата няма да може да се отвори и вие ще бъдете принудени да я отворите ръчно, ако не сте си осигурили батерии.
Друга важна подробност е автоматично отваряне на гаражната врата. Това е единственото решение на проблема, когато има опасност да забравите вратата си отворена, тръгвайки на работа сутринта, или ако се връщате късно през нощта. Автоматичното отваряне на вратата ще затвори, в случай че вие пропуснете да го направите. Особено удобно е.
Сигурността на гаража е нещо, което не трябва да пренебрегвате
Когато става дума за сигурността на вашия гараж, не го пренебрегвайте. Той е по-уязвим от което е да е друго помещение в къщата. Той е мястото, откъдето може да проникнат крадци или нежелани гости. Ако искате да увеличите сигурността на вашия дом, подсигурете добре вратата на гаража.
 
 

+2
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари