Как да запазим дома си чист в условията на пандемия от коронавирус?

Най-добрата антивирус формула – силна имунна система плюс хигиена.
28.03.2020
Екатерина Бонева
2561
интериор, почистване на дома, дезинфекциране на дома
Как да запазим дома си чист в условията на епидемия от коронавирус
Източник: www.ceinstitute.com

Разпространението на вируса COVID-19 се превърна в глобален проблем, който накара повечето от нас да останат по домовете си. В условията на извънредно положение, основният въпрос пред който сме изправени е как да предотвратим страшното заболяване. Всеки ден чуваме, че трябва да подобрим личната си хигиена – да мием често ръцете си с топла вода и сапун, да използваме дезинфектанти на алкохолна основа, да ограничим социалните си контакти. Но трябва да знаем, че чистотата на дома е също толкова важна за предотвратяване на заболявания. Все пак защо да не погледнем и положителната страна на нещата, и да направим пролетното почистване по-рано от обикновено тази година.

Най-добрата антивирус формула – силна имунна система плюс хигиена
Да се борим с вируса не значи единствено да носим маски и други подобни предпазни средства. На първо място е ежедневната ни хигиена и подсилването на имунната ни сиситема. Знаем колко важно е да консумираме здравословна и питателна храна, да увеличим приемът на зеленчуци и плодове, да поддържаме добър мускулен тонус и да приемаме витамини и добавки. Не трябва да се забравя обаче, че споделянето на прибори за хранене и хавлиени кърпи прави много по-лесно предаването на вируси и бактерии. Използвайте индивидуални кърпи за всеки член от семейството. Поддържайте кърпите сухи и подсигурете редовната им подмяна поне веднъж седмично. Още по-добре е, ако се използват книжни кърпи или салфетки.

Допълнителните ключови моменти за почистване на ръцете:

 •     След духане на носа, кашляне и кихане.
 •    След използване на тоалетната.
 •    Преди ядене или приготвяне на храна.
 •    След контакт с животни или домашни любимци.
 •    Преди или след предоставяне на рутинни грижи  за друг човек, който се нуждае от помощ
   


Въздържайте се от изтупване и разклащане при почистване на домашния текстил     Източник: www.idealista.pt

Разликата между чистене и дезинфекциране
Почистването и дезинфекцията на дома са всъщност две различни мероприятия, като чистенето винаги е на първо място. Ако повърхността е мръсна, микробите се задържат под нечистотиите, което прави усилията за дезинфекция по-малко ефективни. Почистването премахва мръсотията, а дезинфекцията убива микробите с помощта на разтвори, съдържащи химикали или такива на алкохолна основа, което помага да се намали риска от разпространението на инфекции.

При епидемична ситуация, каквато е световната пандемия от коронавирус, дезинфекционните мероприятия у дома са по-скоро задължителни, отколкото препоръчителни.

Важно е за тази цел да се използват правилните препарати. Повърхностите може да почистим със сапун и вода или почистващи препарати, докато за втората стъпка трябва да се снабдим с правилните продукти. Белината, спиртният разтвор (поне 70%) и EPA-регистрираните дезинфектанти са едни от най-ефективните средства за дезинфекция.
Кои са видовете дезинфектанти, подходящи за ползване, за да може да се направи стриктна дезинфекция на дома?

Видове дезинфектанти:
Дезинфектанти с препоръчителни агенти срещу коронавирус има не само на хлорна основа (познатата белина), а и на йодна и амонячна основа. Мнозина са ползвали белина и дезинфекционни средства на хлорна основа и знаят, че трябва много да внимават да не попадне белина върху кожата, а също така трябва добре да проветряват помещенията, поради токсичното въздействие на белината.

За разлика от тях Йодът е единственото универсално дезинфекционно средство, открито до сега, без странични токсични въздействия и с висока степен на опазване на човешкото здраве. Унищожава бактерии, вируси, гъбички и спори.

Дезинфекционните средства на йодна основа имат още редица предимства:

 • ефективно въздействат в борбата с микроорганизмите;
 • имат добра поносимост от кожата;          
 • с доказана липса на резистентност спрямо йода;
 • не оказват корозионно действие върху материалите.


Повече информация за Дезинфектанти на йодна основа може да получите на сайта http://adrinapest.com/index.html


ВАЖНО: При почистване и дезинфекция на повърхности винаги трябва да се носят ръкавици за еднократна употреба, които да се изхвърлят след това. Ако използваме ръкавици за многократна употреба, те трябва да са предназначени за почистване и дезинфекция на повърхности от COVID-19 и да не се използват за други цели. Измиването на ръцете след свалянето им е задължително.


Почистване и дезинфекция на твърдите повърхности     Източник: www.pitayacleaning.com

Погрижете се за често докосваните повърхности
Членовете на семейството могат да се редуват при почистване на често докосвани повърхности (дръжки на врати и прозорци, маси, столове, кранове на мивки, електрически ключове, бюра и други) с домакински почистващи препарати и EPA-регистрирани дезинфектанти, подходящи за съответната повърхност. Това трябва да се прави според указанията за изполване на съответния продукт. Етикетите съдържат инструкции за безопасна употреба на почистващия препарат, както и предпазните мерки, които трябва да предприемем, когато го използване - носене на ръкавици и осигуряване на добра вентилация по време на работа.


Използвайте подходящите според подовата настилка препарати     Източник: www.nbcnews.com

Почистете и дезинфекцирайте подовите настилки
Белината е подходяща за почистване на плочки, каменни подове и други. За тази цел се приготвя разтвор според указаното на опаковката съотношение. Важно е да се обърне внимание на срока на годност и да се следват инструкциите за употреба. Никога не смесвайте белина с амоняк или друг почистващ препарат. Смесването на белина с други препарати може да освободи парливи или задушливи газове директно върху лицето Ви, които могат да предизвикат изгаряния, кожни раздразнения, проблеми със зрението или респираторни проблеми. Ако препаратът е в срок на годност и се разтвори във вода по правилен начин, той ще може да осигури ефективна защита и срещу коронавирус. Подовете, покрити с ламинат са сред по-деликатните повъхности. Важно е да се поддържат правилно и да се почистват с качествени професионални почистващи препарати и дезинфектанти, подходящи за ламинирана повърхност.


Погрижете се за завесите и килимите     Източник: www.sggiecgoods.com

Обърнете внимание на меките повърхности
При почистването на килими и завеси, първо трябва да отстраним видимите замърсявания, ако има такива, след което да използваме подходящ почистващ препарат за такъв тип повърхности. Тук може да се приложат и EPA-одобрените продукти за нововъзникващи вирусни патогени. При свалянето на завесите е добре да се въздържаме от изтупване и разклащане, а килимите просто да се навият на руло преди да се изнесат от помещението. Ако е възможно, дрехите, халвиените кърпи и спалното бельо да се перат на по-висока температура и да се изсушават напълно преди употреба. Добре е също така да почистим и дезинфекцираме коша за пране, като помислим за поставяне на торба за еднократна употреба в него.


Дезинфекцирайте дръжките на вратите и прозорците по няколко пъти на ден     Източник: www.trifoplast.com

Процедура „Току-що се прибрах“
Добре е да създадем определени навици при влизане в дома, който всеки член на семейството да спазва. Обувките трябва да се събуят на прага, да се обърнат навън към изтривалката и подметките да се напръскат с пулверизатор с разредена белина, след което да се влезе с обувките в ръка. 

Обувките и дрехите трябва да се изнесат навън за поне 2-3 часа, в случай че не искаме да ги перем всеки ден. Правейки това, е добре да докосваме възможно най-малко повърхности, както и задължително да измием добре ръцете си със сапун и вода в продължение на минимум 20 секунди. Важно е също така да почистим предметите, които сме използвали навън – ключове, слънчеви очила, мобилни телефони с дезинфектант и да ги оставим да изсъхнат. При почистване на електроника никога не потапяйте устройствата в течността - проникването ѝ в отворите може да причини сериозни повреди. Бъдете особено внимателни и със сензорните екрани. След като приключите, дезинфекцирайте повърхностите, които сте докоснали при влизане (дръжките на вратите и шкафа с препарати) и отново измиите ръцете си.

За всеки е важно да се запознае с опасностите на тази епидемия, като същевременно трябва да отсяваме дали информацията е надеждна или не. Запомнете, винаги бъдете стриктни и предпазливи, но не параноични.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари