Как да боядисваме

Боите и мазилките, които се предлагат на пазара, са много широка гама и дават възможност за създаване на невероятни интериорни ефекти.
09.10.2011
сп. “Още за къщата”
16
бои, мазилки, лакове, декоративни бои, интериор
Как да боядисваме
Източник: сп. “Още за къщата”

 

Боите и мазилките, които се предлагат на пазара, са много широка гама и дават възможност за създаване на невероятни интериорни ефекти. 

За да се постигне максимален ефект от естетична гледна точка, е необходимо да се спазят технологично множество последователни операции. Някои от тези операции са специфични за конкретния тип боя и са посочени в инструкциите им за употреба. Преди да се пристъпи към полагането да дадена боя, има необходими дейности по подготовка на самите повърхности, върху които ще се полагат боите. 

При боядисването се нанася тънък слой боя, която образува защитен и декоративен слой. Боята трябва да образува адхезия с боядисваната повърхност. Свързващите вещества в боите служат за прилепване на оцветяващото вещество и пълнителя на боята с повърхността, която се боядисва. Боите са суспензия от оцветители или тяхна смес с пълнители в масла, безири, минерални и други свързващи вещества. След боядисване те образуват плътно покритие върху повърхността, където са апликирани. 

При водноразтворимите бои свързващите вещества са минерални (вар, хума, и др.), органични и синтетични лепила (туткал, казеин, декстрин и др.), при блажните са смоли, лакове и безири. Водноемулсионните(полимерни) пък са на база водни дисперсии на синтетични смоли и маслени емулсии. В зависимост от смолите в тях биват поливинилацетатни, латексни, акрилатни и др. Те могат да се отмиват с вода, преди да засъхнат, подобно на постните бои. Оцветяващите вещества в боите са синтетични или натурални сухи вещества, които не се разтварят във вода и органични разтворители, но се емулгират с тях, като образуват суспензии или пасти. Блажните бои са по-гъсти от постните и биват маслени и безирни бои, емайли и лакове. 

Лаковете са разтвор на филмообразуващи вещества в органични разтворители или във вода. След нанасяне и изсъхване те образуват твърд плътен филм. Могат да се ползват самостоятелно или като финишен слой за по-ефектен вид на боядисаната повърхност. 

Емайлът е на база лак и е суспензия от оцветител или негова смес с пълнител в лак. След нанасяне и изсъхване образува непрозрачно покритие. 

Сцеплението между основата, върху която ще се полага боята, и боята зависи освен от качеството на самото покритие, така също и от подготовката на самата основа. Където има старо покритие, за да се получи качествено ново такова, трябва да се отстрани до здрава основа. След това се почиства с вода и се обезпрашава, а където е необходимо, се прави грунд. Едва след това се нанася съответното покритие. 

Воднодисперсионните бои са сред от най-ефективните бояджийски материали. Те се използват за декоративно оформяне и защита на фасадите, както и за интериорни повърхности. 

Когато предстои нанасяне на латекс (воднодисперсионна боя) върху мазилка, това се прави, след като шпакловката или мазилката са напълно изсъхнали и се грундират. Ако мазилката и бетонът са влажни, тогава е подходящо да се нанасят само варови и циментни бояджийски състави. Ако на стената или тавана има стар латекс, тогава трябва да бъдат първо измити и грундирани. Ако преди е имало постна боя, необходимо е това покритие да бъде изцяло премахнато, да се импрегнира и едва след това да се започне нанасянето на латекса. Новоизмазаните повърхности се подготвят, като се шлифоват на сухо, а когато има пукнатини и дупки, трябва да се шпакловат.  Почистването от прах е задължително,  защото тя пречи на правилното свързване на основата с боята и на основата с  шпакловката.  

Грундирането на повърхностите преди боядисване е препоръчително, защото в повечето случаи без грунд се появяват петна и дефекти. Грундирането на основата помага  за нейното насищане и пречи на прекомерното попиване на свързващото вещество в основата. 

Варовите бои се прилагат по каменни, тухлени или бетонни стени, по интериорни и по фасади. Те са подходящи за места с висока влажност – сервизни помещения. Варта е едновременно бял оцветител, свързващо вещество и има дезинфекционни качества. Варовите бои се полагат няколко пъти на тънки пластове, за да не се напукват. Първият пласт се нанася с четка  след обработка на основата. След две ръце се боядисва с оцветени бои. Когато основата е стара стена, предварително се почиства старата боя и основата се измива с вода. 

Силикатните бои се прилагат за външни и вътрешни бетонни, тухлени и каменни стени, върху мазилки, стъкло, алуминий и поцинкована стомана. Не се препоръчват за бояджийски покрития върху дърво, гипс и глина. Подходящи са за боядисване на помещения, подложени на химично и механично въздействие и резки промени в температурата. След грундирането се прави двукратно боядисване. Фасадните повърхности се боядисват задължитилно два пъти. 

Блажните бои по-добре запазват повърхностите от механични повреди, създават по-защитено покритие, запазват трайно цвета си и са хигиенични. Обикновените блажни бои са подходящи за боядисване на вътрешни повърхности. Алкидните блажни бои са предназначени за боядисване на повърхности, изложени пряко на атмосферни влияния. 

Блажните бои се разстилат на тънък равен слой. За да се създадат условия за равномерното му изсъхване, той се нанася на два, три слоя перпендикулярно един на друг и след изсъхването на всеки един от тях.

С блажни бояджийски състави се правят различни имитации на облицовки – на дървесни видове, на каменни материали като гранит, мрамор, варовик и др. За максимален ефект и трайност на боята трябва внимателно да се четат и спазват указанията на етикета на съответния продукт и инструкциите за работа с избраните лаково-бояджийски материали.

 

Автор: сп. “Още за къщата”
Закони Нормативна база Коментари