Какво трябва да знаем за сенниците?

Тентата възпрепятства силното нагряване на прозорците, като с това спомага за понижение на температурата в дома Ви с поне 5 градуса.
22.06.2020
Екатерина Бонева
8739
слънцезащита, сенници, тенти
Поради многофункционалното им използване, перголите придобиват все по-голямо приложение.
Източник: Корал Спектър ООД, www.coralspektar.com

В горещите летни дни сенниците имат задачата не само да Ви предпазят от слънце или дъжд, но и да се превърнат в архитектурно допълнение към фасадата. Те са идеалното решение при неочаквани климатични промени, защита от парещите слънчевите лъчи, при ремонт на тераси, или поставяне на дограми. Сенниците изпълняват не само практична, но и декоративна функция. Монтирането на подходяща тента ще превърне терасата Ви в елегантно и прохладно място за отдих. В допълнение към това, тентата възпрепятства силното нагряване на прозорците, като с това спомага за понижение на температурата в дома Ви с поне 5 градуса.

Какъв сенник да изберете?
Сенниците имат широко приложение в зависимост от своето предназначение. Тяхната изискана визия внася настроение и стил в дома, градината или ресторанта и увеличава използваемата им площ. При избора на такива съоръжения трябва да се има предвид, че те варират според модела, функцията, механизмите и материалите за производство. От огромно значение е и начина на съхранение и поддръжка, което ще удължи живота на Вашия сенник. Нека се запознаем с характеристиките на основните модели, както и важните съвети за тяхната употреба.

Перголи
Многофункционален широкоплощен алуминиев сенник за покриване на големи търговски и обществени площи, но също за частни жилищни сгради, осигуряващ защита от слънце, дъжд и вятър. Покритието е специален ПВЦ брезент или алуминиеви ламели. Перголата е  идеален начин да увеличите жилищната площ в дома и да си създадете мечтания оазис за релакс от ранна пролет до късна есен. Поради многофункционалното им използване придобиват все по-голямо приложение. Предлагат се и с LED осветление и затваряне отстрани, като се използват различни ограждащи системи-вертикални пана с ПВЦ кристал или различни видове плъзгащи дограми.


Сенници тип "чупещо рамо"     Източник: www.coralspektar.com

Сенници с чупещо рамо
Това са най-популярният модел сенник. Тентите с чупещо рамо осигуряват не само сянка, те са елегантен завършек на тераси, балкони, заведения и витрини. Броят рамене варира според големината на сенника, а наклонът на платнището се регулира до 90 градуса. Предлагат се различни модификации в зависимост от закрепването към фасада и покритата площ, като размера на изхвърлящите рамене е от В-1,60 м. до В-5,50 м.


Сенник тип "кошница"     Източник: www.coralspektar.com

Сенници тип „кошница”
Този тип сенници се изработват в правоъгълна или извита форма, която създава уединение и ефективна защита от слънце, вятър и дъжд, и то от всички ъгли. Могат да бъдат фиксирани (да не се прибират към стената) или да се сгъват като ветрило. Имат алуминиева конструкция, която обикновено се състои от няколко секции, които в събрано положение се долепят плътно една до друга и застават успоредно на стената. Сгъваемите сенници са гъвкави и практични и могат да се използват целогодишно. Нерядко те се оказват единственото решение за предпазване на сводести прозорци и арки.
Често свързваме този тип тенти с романтичните френски кафенета и луксозните витрини на бутиците. Предлагат се в различни форми и модификации.


Широкоплощни сенници     Източник: www.coralspektar.com

Широкоплощни сенници
Честата употреба на терасите, външните пространства на заведения и други търговски площи изискват устойчиви, трайни и по-евтини продукти, които да издържат в продължение на години. Правилният избор за осигуряване на голяма сянка и защита от капризите на времето са широкоплощните тенти. Те са изключително надеждни при по-силни ветрове и предоставят спасителното кътче прохлада в летните горещини. Имат поцинкована тръбна конструкция със статични водачи, която позволява засенчване на по-големи открити площи.


Вертикални сенници     Източник: www.coralspektar.com

Вертикални сенници и преградни пана
Вертикалните сенници позволяват контрол на количеството светлина, влизаща в стаите и осигуряват ефективна топлинна защита, благодарение на изолационния ефект от въздушното пространство между текстилната материя на сенника и прозореца. По този начин вертикалното засенчване допринася за намаляване потреблението на енергия в сградите, поради което е все по-често използван инструмент от архитекти и дизайнери. Алуминиевата конструкция на съоръженията разполага с предпазна кутия за плата и алуминиеви водачи или водачи от неръждаема стомана.

Вертикалните преградни пана - стационарни и подвижни гарантират ефективна защита при силни ветрове и са идеален избор за ограждане на перголи, тераси, беседки и др. Освен ПВЦ прозрачно фолио ”кристал”, който най-масово се използва, намират приложение акрилни платове, а напоследък все повече навлизат ”скрийн” материали, при които перфектно се осигурява засенчване и ветрозащита, а в същото време има видимост отвътре навън.


Касетъчен сенник     Източник: www.coralspektar.com

Касетъчни сенници
Красиво проектираните касетъчни тенти преминават отвъд границите на традиционния дизайн. В прибрано положение сенникът е изцяло затворен в елегантна  алуминиева кутия и почти се слива с фасадата, пресъздавайки перфектния баланс между иновации и класика. Плътно затворената алуминиева кутия ефективно защитава плата и механизма от атмосферните влияния. Касетъчните сенници могат да бъдат с чупещо рамо, падащо рамо и вертикални.

Сенници на носещи конструкции
Ако в градината Ви няма изобилие от дървета, които да осигурят необходимата сянка връху пейката, пясъчника или детския кът за игра, един самостоятелен сенник отлично ще се справи с подобна задача. За разлика от традиционните чадъри, които осигуряват сянка само в ограничено пространство, самостоятелните тенти могат да предложат защита от слънце и дъжд на много големи площи. Намират широко приложение както за дворове на частни домове, така и при засенчване на открити пространства на заведения и спортни площадки. Обикновено се произвеждат по индивидуален проект и предлагат огромно разнообразие от възможности. Този тип засенчващи системи изискват здраво монтирана към бетонни фундаменти стоманена носеща конструкция. На нея обикновено двустранно се монтират сенници с чупещи рамена, широкоплощни  сенници или перголи, а са възможни и различни комбинации.

Сенници на носеща конструкция     Източник: www.coralspektar.com

Конструкция и материали
Конструкцията на сенниците обикновенно е от висококачествен алуминий, стандартно в бял цвят, но по желание може да бъде боядисана в друг цвят по избор. Работещите механизми се задвижват ръчно с манивела или с ел. двигател. Когато са моторизирани, има различни опции да се използват датчици за слънце и вятър, да се управляват с дистанционно, или ако имате интернет в дома си и необходимото приложение за Вашия телефон, можете да управлявате дома си включително и сенника от всяка точка на света. Платнищата на сенниците се изработват от специален акрилен плат или ПВЦ бризент в разнообразни  дизайни, чиито наситени цветове придават кокетно излъчване на фасадата.  
Изброените сенници са най-често срещаните.Предлагат се още доста модели на българския пазар с по-специално предназначение, а също стационарни конструкции и шатри.

Стационарни пана     Източник: www.coralspektar.com

Поддръжка
Правилното съхранение и грижа за сенниците ще им осигури по-дълъг живот. Затова, ако моделът позволява, сгъвайте сенника, когато не се нуждаете от сянка. Помнете, че при снеговалеж и силен вятър, е много важно да приберете и обезопасите Вашите сенници и тенти. Прибират се сухи и се почистват с изтупване, сухо изчеткване или изпиране на покривалата с щадящи препарати.

Статията е подготвена с любезното съдействие на Корал Спектър ООД

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари