Какво е важно да знаем за подовете от естествена дървесина?

Двуслойните ПАРКЕТИ / ДЮШЕМЕТА от най-високо качество и здравословен живот.
17.06.2019
Фивекс прожект
3910
bauwerk, Фивекс Прожект, двуслоен паркет

Активното определяне на жизненото пространство е възхитителен процес и изисква творчество и креативност - всеки един детайл е важен! Има много причини, поради които паркетът е нашият избор, но знаем ли какво да имаме предвид, търсейки подходящия и качествен продукт?  Паркетът не е просто материал за подова настилка, а много повече: това е най-голямата мебел в помещенията.

 


 

Дървото разказва уникални истории, а историите създават идентичност! Oригиналът е по-добър от всяка имитация (например ламинат или плочки с визия на дърво). Няма копия – само оригинал! Всяка отделна паркетина е уникална, неповторима и взаимодейства по собствен начин с аксесоарите и мебелите и  докосва нашите сетива.  Ще добавим и непреходната му красота, която не избледнява с течение на времето. 

 

  

Дървеният под е истинска класика, примамлива и в стария апартамент, и в таванското помещение, и в хола, и в банята, и в офиса или магазина и ресторанта.
За удобството и уюта на един под от решаващо значение е неговата топлина. Подовете с голяма топлопроводимост изтеглят много топлина от човешкото ходило и  то за кратко време изстива. Затова за жилищни и работни помещения, в които човек прекарва часове наред, топлите подове са предпоставка за удобство и добро здраве. Обитателите влизат в досег с пода не само когато вървят по него, а и когато сядат или лягат отгоре му. Така повърхностните структури действат върху осезанието и предимно върху босите крака и откритите длани. 


Екологичните аспекти при избора на един под стават все по-важни. От екологична гледна точка един под трябва да въздейства положително на здравето на обитателите и на вътрешния микроклимат. Един екологичен под не бива да отделя вредни вещества през целия процес: от изработката му, през монтажа до премахването и изхвърлянето му. 


Дали паркетът е наистина здравословен? Отговорът е "НЕ за всички паркети"! Въпреки че дървото е естествен, възобновяем ресурс при производството и монтажа на паркет се използват много други продукти като лепила, грундове, лакове и масла. Безспорно  екологичните подове, които се монтират с помощта на вредни за околната среда вещества, са всъщност изключително проблематични от екологична гледна точка и се отразяват зле на обитателите, например масивен паркет, залепен с лепила, съдържащи разтворители.

Ние прекарваме 80 до 90 % от нашия живот на закрито и вдишваме от 10 до 20 кубични метра въздух. Съвременното строителство прави сградите почти херметично затворени и те са перфектни когато става въпрос за енергоспестяване. Въпреки това обменът на въздух в сградите е толкова минимизиран, че замърсители от най-различно естество могат да се акумулират в една стая.

 


 

Отчитайки екологичните аспекти, за които споменахме, изключително важен е изборът на лепило и грундове. При монтаж на двуслоен паркет Фивекс използва т.н. силанови лепила от почти десетилетие поради чистия им състав, липса на мириз и значителни предимства пред полиуретановите твърди лепила. При разширяване на дървесината  силановите лепила се слагят еластично и поради способността си да се връщат в изходно положение намаляват до минимум образуването на фуги. По този начин те разтоварват от напрежения както паркетните ламели, така и замазката.  При използването на силанови лепила не се налага използването на грунд. При необходимост от демонтаж на двуслойния паркет лепилният слой лесно се срязва без да се нарушава цялостта на замазката.
 

При избор на двуслоен паркет и силаново лепило е възможна употребата на паркет и в банята.  В баня със стени и настилки от истинско дърво е толкова приятно топло. Усещаната топлина е с два градуса по-висока от реалната температура. Така може да се насладите на удоволствието от ходенето бос по паркета в банята за дълго време.

 


 За да се случи това, трябва да наблегнем на няколко факта:
•  Най-подходящи видове дървесина са твърди широколистни дървесини като дъб или екзотични дървесини, защото когато поемат влага, те не се разширяват и свиват твърде много.
•  Изполвайте паркети, обработени с масло, а не лакирани. Маслото оставя порите на дървото отворени и то може свободно да изпуска поетата влажност.
• Монтажът трябва да се извърши от квалифициран професионалист с пълно залепяне за основата. Първоначалната обработка също е задължително да се извърши от професионалист.
• Уверете се, че има достатъчно добра вентилация в банята.
• След всяко ползване на душ или вана трябва бързо да се отстранят остатъците от вода на пода.
       
Друга важна характеристика на естествените паркети е електрическото съпротивление. Дървесината има електрическо съпротивление от 108 до 1010 Ω.  Затова от една страна тя е толкова добър изолатор, че злополуките с електричество върху дървен под обикновено не са драматични. От друга обаче тя е достатъчно проводима, че да не натрупва статично електричество, чийто рязряд да застраши човека. Освен това дървеният под притежава качеството да изравнява електростатичното поле в помещението, с което допринася за комфорта на обитаване. 

Антистатично действие може да има само снабдена с отворени пори дървесна повърхност.  Маслата, като финишно покритие, оставят порите отворени. При образуващите тънък филм лакове, които създават върху дървесината повече или по-малко тънък изкуствен слой, антистатичното влияние зависи именно от електрическото съпротивление на лаковото покритие. Електрическото съпротивление на лака най-често е значително по-голямо от това на дървесината, затова лакирането често влошава антистатиката на дървения под, а в определени случаи изцяло я премахва.
 

Тенденциите през последните години са в полза на маслото с твърда вакса. Следователно първата предпоставка за здравословна среда са сертифицираните паркети и дюшемета.  
 

Bauwerk e швейцарска марка висококачествен двуслоен паркет. Bauwerk започна заедно със Sentinel House тестване на продуктите си още през 2010 г.
Сертификатите на всички паркети, предлагани от Фивекс: Sentinel House, Minergie, Cradle to Cradle, доказват липсата на каквито и да е вредни емисии.

 

 

Закони Нормативна база Коментари