Какво да гледаме при избора на интериорни врати?

Ако сте на етап избор на интериорни врати, добре е да се запознаете с някои важни стъпки преди да вземете решението за покупка.
12.03.2024
Мила Стоянова
3231
врати, интериорни врати, интериорен дизайн, избор на интериорни врати
Източник: Аркома, www.arcoma-bg.com

Интериорната врата е най-важния детайл от жилището. Тя отваря всяка стая и допълва атмосферата на дома със стил и дизайн. Ако сте на етап избор на интериорни врати, добре е да се запознаете с някои важни стъпки преди да вземете решението за покупка.


Вратите от серия Порта Резист се отличават с изключително издръжливо и атрактивно, релефно покритие Гладстоун, произвеждано както в хоризонтален фладер, така и във вертикален. В колекцията присъстват остъклени и неостъклени модели. Порта Резист отговаря на всички очаквания за елегантен дизай и качество на материалите.     Източник: www.arcoma-bg.com
 

Имайте предвид, че правилната инвестиция в този продукт е важна част от планирания ремонт на жилището Ви. Повечето купувачи се ръководят само от цената и допускат икономия от основни елементи като материал на изработка, панти, дръжки и други крепежни елементи, дори монтаж от специалист. Проучването на магазина, от който ще закупите вратата също е от значение. Поинтересувайте се къде се намира производствената база, в какви срокове работят и какви гаранции предоставят в последствие.
Ето и на какво да обърнете внимание при избора на интериорни врати:Вратите от серия Вектор са модерно и устойчиво решение за всяко помещение в домове със скандинавски, минималистичен и съвременен дизайн. Колекцията се предлага в бяло, в два вида покритие – стандарт и премиум.     Източник: www.arcoma-bg.com

Функционалност на интериорната врата

Покупката на интериорна врата обикновено се прави за смяна на вече съществуваща. При това положение се определя само нейният размер и посока на отваряне. За ориентир можете да ползвате разположението на пантите – ако те са отдясно, това означава че вратата е с дясна посока на отваряне. Трябва да се има предвид и широчината на касата, за да се прецени колко масивна да бъде новата врата.


Интериорна врата от серия Natura Grande.     Източник: www.arcoma-bg.com

Има случаи, в които отворът за интериорна врата тепърва се изгражда. При това положение имате повече свобода на избор. Всичко зависи от това, за което ще я използвате:
 

-  Вратата ще служи само за преграда или търсите и шумоизолация?
-  Какви са помещенията, които ще се разделят? Ще свързвате ли външен балкон със стая, например?
-  Искате статична или плъзгаща се врата?
-  Колко голям е отворът за врата? Дали се нуждаете от изработка по индивидуални размери?
-  Какъв е видът на помещението? Нужно ли е да се използват стандартите за пожарна безопасност?


Интериорна врата PortaNOVA.     Източник: www.arcoma-bg.com

Материал на изработка

Най-препоръчваният материал за изработка е масивното дърво, защото е най-естествен, екологичен и здравословен. Добър заместител на масивното дърво е стратифицираното дърво. Това е материал от многослойна слепена дървесина, преимуществата на който е, че не е толкова скъп, колкото масива, запазвайки качествата на масивното дърво. Този вид материал е също така и по-устойчив на измятане. Но съществуват и други материали като HDF (high density fiber), MDF (medium density fiber), ПДЧ. Често се срещат и комбинации между тях. Най-общо казано, материалите са масивна дървена основа, пресовани дървени частици, слепващи компоненти, полимери и различни комбинации между тях. Изборът е строго индивидуален и разбира се – с различно качество и цена.

Вратите от серия Концепт са с рамкова конструкция от стратифицирано дърво, благодарение на което ще ви служат дълги години. Вратите от тази серия са едно изключително добро съотношение качество-цена. Колекцията се предлага в над 10 модела, в 4 различни вида покрития и над 30 различни цветове.     Източник: www.arcoma-bg.com

От ключово значение при избора на материал са местоположението на вратата, атмосферните условия и влажността, предпочитанията за износоустойчивост, дизайн и здравословните показатели. В тази връзка трябва да обърнете внимание и на покритието на вратата. Използват се хартиено фолио, 3D полипропиленов ламинат, боя, лак, както и естествен фурнир. Специалистите препоръчват да избирате висококачествени и максимално безвредни материали. Това важи особено за спалните помещения.


Серия Порта Лайн са врати с изключително елегантен съвременен дизай, породен от интрастазиите, които могат да бъдат сребристи, златисти или черни. Колекцията се предлага в над 10 модела, в 4 различни вида покрития и над 30 различни цветове.     Източник: www.arcoma-bg.com

Дизайн

Когато избирате интериорна врата, няма как да не я съобразите с облика на помещението и цялостния стил на жилището. В случай, че обзавеждате малка стая, вратата не следва да бъде много масивна. По-скоро изберете вариант с максимално неутрален цвят, без излишна орнаментика или дърворезба. Същото важи и за помещения с твърде много интериорни акценти.

Стилът на вратата определено ще направи впечатление. Затова не пренебрегвайте този детайл. Една стара и необновена интериорна врата на фона на ново и дизайнерско жилище ще стои по – скоро като кръпка. Съчетанието на стъкло и дървесина е сред модерните варианти. Обърнете внимание на дръжките. Освен стилни и в отлично съчетание с основата, те трябва да бъдат удобни.


Източник: www.arcoma-bg.com

Помислете също и за шумо- и теплоизолацията. Обикновено спалните помещения се отделят с плътно затварящи се врати. За кухнята също е необходима врата с добра изолация, за да не се усеща в цялото жилище, когато готвите.

Добре е да се придържате към еднотипен дизайн за всичките си интериорни врати, но с цветовете можете да експериментирате. Например всяка може да е в различен цвят, но е важно да има хармония. Подберете внимателно палитрата и съобразете цветовете им и с общия интериор на жилището.

В случай, че сте креативна личност и искате да оставите собствен дизайнерски почерк върху вратите си, материалът и покритието им също трябва да го позволяват. Поинтересувайте се за това в магазина, преди да направите покупката.


Вратите от колекцията Верте Хоум са с деликатно остъкляване, което позволява оптично уголемяване на помещението, запазвайки едновременно с това личното пространство. Вратите се предлагат както остъклени, така и  неостъклени в една и съща визия.     Източник: www.arcoma-bg.com

Планиране и покупка

Преди да закупите интериорната си врата, проучете добре магазина и производителя. Направете си консултация със специалист. Взимането на размери от представител на фирмата е за предпочитане, както и монтажът, за да бъде извършен професионално. Освен това ще получите и правилен съвет, в кой момент е удачно да поставите вратите. Важно е на какъв етап е цялостният ремонт на помещението.
Ако пък сте решили да сменяте само вратите, то трябва да сте наясно, че това може да е свързано и с допълнителни разходи, които могат да възникнат. Затова планирайте внимателно и информирано.

Статията е изготвена с любезното съдействие на фирма Аркома www.arcoma-bg.com.

 

Автор: Мила Стоянова
Закони Нормативна база Коментари