Какво да вземем под внимание при ремонта на банята?

Без значение дали има по-семпла или по-луксозна баня, функционалността трябва да е акцентът около новата й визия.
10.02.2019
Константин Димов
2421
интериор, баня, ремонт на баня
По-семпла или по-луксозна баня, функционалността трябва да е акцентът около новата й визия.
Източник: www.parryware.in

Решете наистина какво е най-важно при предстоящото реновиране на банята. За Вас най-важното е да се вместите в определен бюджет или пък да постигнете стил на дизайна. Трети вариант може да бъде да се вместите в някакъв срок, в който можете да направите обновлението. Много важно е да сте наясно с отговорите на тези въпроси преди да започнете.

Бюджетът може да литне, защото често ние не участваме в него. Свържете се с няколко фирми и им представете идеите си. Тяхната обратна връзка трябва да очертае стъпките по ремонта и разходите в детайл, така че да няма изненади. С предложените проекти ще можете да оформите окончателното си решение и бюджета, в който ще се вместите.

Ремонтът на банята така или иначе е голям проект, и има шанс нещата да не протекат както сте планирали. Част от проблемите дори може да не свързани със самия проект, ами с това как започва той. Може да се окаже, че има плесен, която не сте забелязали, например зад стените или по пода. Също така  обърнете се към професионалисти, ако възникнат електрически проблеми, с водопровода или щети с водата. Това ще ви създаде допълнително една неприятна ситуация, която най-вече е свързана с още разходи и време за отстраняването на проблемите.

1. Тръбите
Класическият размер на тръбите за сифона принципно е различен според това дали е за мивка, за пода или под душа. Стандартните размери са съответно ø50 за подовите сифони, ø32 или ø40 за умивалниците, ø75 за поддушовите корита и вани и не на последно място ø110 за канала на тоалетната чиния. Също трябва да се съблюдава и строгото нивелиране на наклона на всички канални тръби да е в диапазона от 1-3%, всяко пренебрегване на това златно правило ще доведе до запушване на тръбите. Ще бъдете изненадани колко много частици и косми изттичат оттам. Колкото по-голям е сифонът, толкова по-малко вероятно е той да се задръсти. А самата разлика в цената да се обнови той с по-голям от досегашния размер е на практика минимална, освен ако цялостната структура на банята не го позволява.
Също, ако живеете на място, където температурите падат под 0°С през зимата, е важно тръбите, по които водата тече да не преминават през външна стена.

2. Осветление
Помислете за вградени осветителни тела по продължение на целия таван. Така банята ще стане по-ярка. Все повече се предлагат стационарни душове с променливо LED осветление, така ще си създавате различно настроение.
Друга момент е как ще използвате огледалото в помещението и дали искате естетическо или функционално осветление. Например, дали ще се гримирате или бръснете, ярките лампи поставени правилно ще Ви помогнат много, за да виждате какво правите в детайл.

Вградените тоалетни пестят място.    Източник: www.roca.bg

3. Вградени тоалетни
Този елемент (окачена тоалетна чиния и вградено казанче) заслужено се радва на внимание в последно време, тъй като в него има потенциал. Вградените тоалетни пестят място, тъй като водният резервоар е скрит зад стената, а също така подът не се налага да се надупчва. Трябва да съблюдавате едно: начинът, по който тези тоалетни се отчитат, и ако в даден период от време Ви омръзнат и изберете монтирана за пода тоалетна чиния, ще трябва да смените цялото водоснабдяване.

За прозореца си изберете панел от матирано стъкло.    Източник: www.ccrcroselawn.com

4. Прозорец под душа
Това е страхотен компонент, ако е направен правилно. Ето за какво трябва да внимавате: изберете си панел от матирано стъкло, което Ви осигурява достатъчно лично пространство (т.е. крие Ви надеждно от чужди погледи). Прозорецът е добре да може да се отваря, за да нахлува свеж въздух, когато е необходимо. Уверете се, че первазът е с наклон надолу и навън от стаята, за да може водата правилно да се оттича при дъжд. Оптималният вариант са моделите прозорци, които хем могат да се отварят, хем да се накланят, защото и когато е наклонен, прозорецът ни осигурява защита от любопитни погледи, а дръжките им са пластмасови и няма да ръждясат.

5. Перваз под душа
За перваза под душа е важен наклонът. В този случай, най-важното е водата бързо да изтича в сифона. Изберете твърд материал - камък или кварц. Що се отнася до пода на душа – имайте предвид, че по-големите плочки е по-трудно да се поставят под наклон. А също така те са по-хлъзгави, защото фугите им са по-далеч една от друга. По-малките плочки са за предпочитане. Така или иначе опциите от модели и цветове на практика са безброй.

Поддушовите корита са направени от акрилни материали или порцелан.    Източник: www.roca.bg

6. Поддушови корита
Дните на бежовите скучни поддушови корита - фабрично производство отдавна са отминали. Все повече се налагат модели,  които имат модерни, изчистени поддушови корита, направени от акрилни материали или порцелан. Не пренебрегвайте и други опции за поддушово корито.

Дайте предимства на чекмеджетата спрямо вратите.    Източник: www.smithandvallee.com

7. Шкафове
Дайте предимства на чекмеджетата спрямо вратите. Те са по-лесни за достъп и се подреждат по-лесно. Освен това могат да бъдат така изрязани, че да не си пречат с тръбите и могат дори да съхранят и по-големи предмети в тях.

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари