Какво барбекю да изберем

Какво трябва да знаем преди избора на уреда за печене на двора (барбекю)?
01.06.2018
Явор Йорданов
4306
скара, грил, барбекю на двора, барбекю зона
Луксозно барбекю на дървени въглища с капак за 10 човека.
Източник: Фитзона Ком, www.fitzona.com

Конбинация от хубаво време, приятна компания и хапване сред природата. Какво обединява тези неща? Барбекюто, разбира се.
Най – добрият начин да се споделят прекрасните мигове с близките хора сред обаянието на природата. Дали уикенд или седмица се наслаждаваме на аромата на печено на грил месо, задължително ще поискаме отново и отново.

В исторически план, първите снимки на барбекю са направени от испанци, които виждат на Карибските острови как местните жители си пекат месото. То е поставено на дървени плоскости, непосредствено над огъня. Предимството месото да се пече по този начин е, че се приготвя голямо количество храна за кратко време, с минимум усилия. През вековете барбекюто търпи редица промени. В началото (в САЩ ) се използва предимно оцет в рецептите за печене, а когато европейците се запознават с уреда, се добавя горчица като сос към месото. В последствие влизат в употреба сладките сосове и сухите подправки.

Но стига толкова статистика. Наистина необходимо е да се запознаем с характеристиките на барбекюто, за да знаем какво да закупим. Какви са основните неща, при избора на уреда за печене на двора? За целта е нужно да си отговорим на няколко въпроса. Колко често и къде ще го ползваме? Ще го носим ли със себе си при пътуване или ще го позиционираме на едно място? От тези условности зависят неговите големина и функции, а и цената.


Барбекю на дървени въглища с капак.    Източник: www.fitzona.com

Барбекюто може да бъде основно газово, на дървени въглища или на дърва. Наш съвет е да не се доверявате на електрически уред, защото той не разполага с достатъчно мощност. Независимо на какво ще се спрем, трябва да знаем някои генерални неща.

На първо място важно е уредът да има капак. Печенето се осъществява, когато той е затворен. По този начин се контролират топлината и тeмпературата.
Когато източникът на топлина са дървени въглища, капакът задължително трябва да разполага с клапи за регулация на въздуха (намират се отдолу ).

От значение са и зоните за печене. Качественият грил разполага поне с две. Необходимо е да се постигне т.нар. индиректен метод – да се обособят частите на барбекюто, т.е. отделна зона за източника на топлина и зона за продуктите.


Преносими бездимни барбекюта Лотос грил.    Източник: www.fitzona.com

Изключително удобни и практични са преносимите бездимни барбекюта на дървени въглища, с които можете да печете в дома, на вилата или сред природата! Те са леки (под 4 кг) и с компактни размери. Благодарение на специалната технология при печене практически няма дим – може да  печете направо в кухнята!


Печене на две нива едновременно.    Източник: www.fitzona.com

Още една новост при барбекюто на дървени въглища - уникалното преносимо барбекю за шишове Сувла.
Включва комплект три големи и единадесет малки шиша от неръждаема стомана с дървени дръжки и комбинирано моторче на ток и акумулатор. Подходящо е както за домашна употреба, така и за заведения.

Барбекюто на газ е по – специфично, особено що се касае за мерките за безопасност. Трябва много добре да се запознаем с инструкциите и да ги спазваме. Самото печене на газов грил се осъществява посредством дюзи, които създават нужната топлина. Системата, разположена над тях, я разпръсква равномерно в посока решетката за готвене. Качествените уреди разполагат с две или повече дюзи. Целта е да се постигне желания контрол върху топлината. При газовите барбекюта най-предпочитани са чугунените плочи като комплект с чугунени скари.


Надеждните барбекюта са стабилни и здрави. Позиционират се солидно, колелата се движат свободно. По–масивната решетка издържа по–дълго време и запазва топлината по–добре. Търсете такава, която е изработена от алуминий с порцеланово покритие, желязо или неръждаема стомана.

Монтирането на уреда е лесно и приятно. Производителите максимално са улеснили този процес. Запознайте се на място точно как се сглобява барбекюто и има ли специфики, които трябва да знаете.
Поддържането на грила е от изключително значение, за да имате удоволствието да му се радвате по – дълго време. Не е сложно и обикновено е описано в приложените инструкции.

Най–важно обаче е, около самото барбекю да се осигури безопасна, защитена зона. За целта се предлагат специални предпазни плоскости и приспособления. Задължително е да разполагате с пожарогасител и грилът постоянно да е под наблюдение, когато е в употреба. Много внимателно да се действа с газовата бутилка, чийто винтил да се затваря след използването ѝ. Достъпът на деца в близост да се ограничи.


Важен е изборът на място, където ще  позиционираме барбекюто.    Източник: www.plathco.com

Ако изграждаме барбекю зона в двора най – важен е изборът на място, където ще го позиционираме. То задължително трябва да е обезопасено. В близост не трябва да има лесно запалими неща като храсти или надвиснали дървета. Барбекюто се строи върху равен терен, като основата непременно трябва да е стабилна. Скарата се разполага на около 70 см от нивото на терена, а мястото на огнището 10 – 12 см по–ниско. Коминът на зиданото барбекю да е изграден така, че димът да не се връща обратно, нито пък да навлиза в къщата.

По какъв начин протича самото печене?
Вариантите са два:
1. Директно печене или т.нар. бързо печене.При него продуктите се намират непосредствено върху източника на топлина.
2. Индиректен – Индиректен – източникът на топлина е встрани. Използва се предимно за опушване или при печене на по–жилаво месо, което отнема повече време.


Важно е да се знае, че при отворен капак се приготвя единствено рибата тон и то, когато скарата е предварително загрята. Печенето тук е много кратко.
Много вкусна е и храната, която се опушва на барбекю. Ако то е на дървени въглища се получава добре, но е хубаво да се добавят навлажнени дъбови късчета и ароматът става чудесен.

Независимо какъв уред за печене на двора изберете, осигурената безопасност е от първостепенно значение. Дали грилът е на въглища, дърва или газов, ароматът на печеното месо и на зеленчуците, близостта на приятни хора, ритуалът на самото готвене, сливането с природата, ще останат завинаги в съзнанието Ви. Ще си починете от напрегнатото ежедневие и ще се почувствате прекрасно!

Барбекюто ме чака! Отивам да готвя. А Вие? 
Да Ви е вкусно!
 

Автор: Явор Йорданов
Закони Нормативна база Коментари