Какви грешки допускаме най-често при ремонт на банята

Ремонтирането на банята често се оказва един от най-скъпите процеси от общия ремонт на дома.
15.08.2016
Румяна Бонева
220
баня, ремонт, интериор баня, ремонт на баня, грешки при ремонт
Мивката и ваната са главните герои.
Източник: www.bathroomdesign.com.mt

Ремонтирането на банята често се оказва един от най-скъпите процеси от общия ремонт на дома. Ограничентото пространство и наличието на много уреди и съоръжения с различни функции прави тази дейност доста специфична за изпълнение.
За щастие реновирането на това помещение се извършва през по-големи времеви интервали (от поне 10 години), в сравнение с останалите части от жилището. В много случаи обаче, при ремонта в банята се допускат съществени грешки, с които за съжаление в последствие сме принудени да се примирим. Ако ни предстои да се захванем точно с това начинание, следващите редове ще ни насочат за какво трябва да внимаваме и какво да не допускаме.


За две седмици ще е готово
Всички мечтаем ремонтът на банята да приключи бързо, да заминем на почивка и когато се върнем да заварим новата си баня, чиста и блестяща – готова за ползване. Подобна мисия не е невъзможна, но би била трудно изпълнима без нашето присъствие. От нас зависи да вземем решения относно материали, цветове, подредба и редица други фактори. В допълнение към това, ремонтите дейности се извършват в определена последователност и бързото изпълнение със сигурност ще е за сметка на качеството и периодът на експлоатация. Не бива да се подвеждаме от телевизионни предавания, където показват как ремонтът се прави едва ли не за няколко дни. Нека не забравяме – хубавото е индивидуален критерий при всеки човек и трябва да се отдели нужното време за да се получи по начина, по който го виждаме в представите си. И така...в повечето случаи ремонтът продължава по-дълго отколкото сме го планирали. Нека не се заблуждаваме, че ще сме готови в рамките на летният отпуск.


Ще минем и с по-евтиното...
Много голяма грешка!...Не е задължително да закупуваме най-скъпите материали предлагани на пазара, но в никакъв случаи не е добра идея да залагаме и на евтини продукти. Причината някои материали да са много евтини се изразява в ниското им качество, макар и при наличието на добър търговски вид. Продавачите в магазините имат за цел да продадат наличната стока и със сигурност ще ни убеждават колко добри са продуктите им. За това на първо място е необходимо да се поинтересуваме за възможните алтернативи за качествено изпълнение на нашия план, а също така и да се консултираме с наетите от нас специалисти по отношение на материали и обекти за закупуване с евентуална отстъпка. И накрая нека все пак не забравяме, че ако спестим сега 10-20% предвидените средства, може да се наложи да гледаме грозни гледки в банята в продължение на години. Най-удачно е да се насочим към изгодното, а не към евтиното.


Мой приятел познава един майстор и каза, че...
Винаги трябва да имаме едно на ум когато приемаме съвети от свои познати, които вече са правили ремонт на банята и споделят опит или твърдят, че познават най-добрите майстори „специалисти“. В проекта на една баня всичко е строго индивидуално и не бива да се подвеждаме, слушайки приятелите си да казват как при тях се е стигнало до конкретен резултат и как в никакъв случай не трябва да правим това или онова. А и както добре знаем всеки майстор е склонен да критикува работата на предишния. Поради всичко това е редно да се доверим на вече доказал се експерт в областта и да не приемаме съвети от непознати когато става въпрос за нашия собствен ремонт.


Скъп ремонт, никакви функционални подобрения
Искаме красива баня – това е чудесно, но все пак в помещения като това функционалността трябва да се разглежда наравно с пленяващата визия. Ето защо е изключително неоправдано да хвърляме голяма сума пари за баня, която в края на ремонта ще изглежда изумително, но с нищо няма да бъде по-удобна за ползване или по-практична от предишната. 


Липса на план
Изготвянето на план е от съществено значение при изпълнението на ремонта и липсата на такъв може да доведе до големи допълнителни разходи и редица неуредици във функционално отношение. Непланирането често е причина да сменяме мнението си в последния момент, което не само ще отнеме време и пари, но и ще изнерви нас самите и изпълнителите на ремонтите дейности. За да направим подробно планиране трябва да се предвиди необходимото време и да разпределим нужните за целта средства. Преди започването на ремонта трябва да имаме ясна представа какво точно искаме да променим в помещението, стилът на обзавеждане и функционалността на съоръженията. 


Не стана както го искахме
Вече сме си представили как ще изглежда новата ни баня и искаме да постигнем точно този визуален ефект – често обаче се оказваме разочаровани от крайния резултат. Без консултация с интериорен дизайнер или наличие на определен модел, който да следваме трудно бихме постигнали желаната визия. В действителност не винаги идеите от въображението ни могат да изглеждат по начина, по който сме си ги представяли. Поради тази причина не бива да подценяваме консултацията със специалист с нужните знания в сферата, за да може да получим важни насоки в постигането на наистина оригинална визия.


Мивката и ваната са “главните герои”
Независимо в какъв материал ще решим стените и пода, декорацията и аксесоарите, не бива да подценяваме разположението и визията на мивката и ваната. Те са централни елементи в интериора на една баня, а не допълващи. Добре е да се поинтересуваме относно актуалните тенденции в това отношение, в случай че искаме модерна баня или пък просто да заложим на класическия стил. Стиловата хармония и подходящо избраното местоположение на тези елементи е гаранция за успешен финал на ремонта. 


Тази баня наша ли е?
Много често цялостният ремонт започва или завършва с банята, без преди това да сме се съобразили с цветовете, материалите и декора на останалите помещения. И както може да се очаква резултатът е баня, в която нито един акцент не кореспондира с избраната интериорна концепция на дома. Подобен асинхрон визуално изолира банята от другите стаи в жилището, сякаш не е част именно от нашия дом. Разбира се, че не е задължително помещенията да изглеждат еднакво, но и пълната дисхармония между тях също не е за предпочитане. 


Без съмнение можем да си спестим доста средства и излишни нерви, вземайки предвид всички тези често допускани грешки преди да пристъпим към ремонт. А банята е мястото, където релаксираме след натоварения ден и там трябва да се чувстваме добре.

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари