Какви бяха тенденциите в обзавеждането през 2015г.?

Модерен Бидермайер и Cocoon доминират при мебелите, докато в кухнята новите тенденции се налагат най-бавно.
14.12.2015
Светлана Желева
10
интериор, тенденции интериор, тенденции 2015, мебели, обзавеждане
При мебелите трендовете са категорични, що се отнася до цветовете, експертите се колебаят, но все пак посочват- бяло и сиво
Източник: www.dailydesignews.com

2015 г. може и да не си е отишла, но ето и първите равносметки. Какви бяха жилищните трендове през тази година - кои бяха продължени и кои бяха „новите”. Ключовите думи са модерен Бидермайер и стил Cocoon(ing). Но какво се крие зад тях?

„Светът се възприема като все по-сложен. Войни все по-често определят новините, а в политиката много неща са неясни. Същевременно всеки е откриваем по всяко време, а чрез интернет светът става все по-ускорен”, казва Урсула Гайсман, експерт по дизайн, цитирана от специализираният сайт www.immonet.de.

Затова един от стиловете, които се налага днес е модерен Бидермайер - става дума за един нов Бидермайер. Както в епохата на Бидермайер преди 200 години., оттеглянето в личния живот и връщането към стари ценности са актуални и в момента. Хората искат да се приберат у дома и „да се завият с одеалото”, т.е да се върнат към познатото.  

При стила Cocooning тази тенденция се забелязва в дизайна на мебели. Удобни канапета и легла са особена част от него. „Да се гушкате" и да ви е удобно - това е водещото, и то е налице. 

Винтидж и индивидуалност
Винтиджът бе една голяма марка, дори тенденция през последните години, която продължи успешния си ход и през 2015 г.  Потребителите искат да имат в къщи предмети със собствена  история, в която се оглежда времето. Така се дава израз на индивидуалността. Винтиджът обаче не е достигнал своята връхна точка, коментират експерти. 

Новите канапета
Двете насоки се отразяват и при новите канапета. Те може да са по-малки от много продаваните в последните години широки гарнитури, но са удобни за сядане. Те ни напомнят много силно на моделите от 60-те години на 20-и век, но при тях тапицерията и възглавниците стават все по-меки и „гушкащи”. За да удоволетворят желанието за индивидуалност фирмите ги предлагат в най-различни материали като напр. коприна, мохер, памук или от изкуствени влакна. Коприната има предимството, че върху нея цветовете много лесно се изобразяват и стават много наситени. Също така големите флорални мотиви не са слизали от модната сцена и ще присъстват още по-уверено в следващите няколко години, твърдят експертите по дизайн. 

Работа в малко пространство
Писалищната маса –шкаф, особено в жилищата в германското пространство присъства като спомен от Бидермайер времената. Тя днес се радва на голяма популярност, тъй като оборудването на бюрото става все по-малко. Преди 10-20 години човек имаше нужда от огромен арсенал от офиси уреди. Сега, обратното- може да се задоволи с 1 таблет и 1 мобилен телефон, поради което ще ни е достатъчна една малка писалишна маса. Ето защо писалищните маси бяха сред хитовете на мебелния панаир в Кьолн в началото на 2015 г. Малките работни маси пасват и в най-тесните помещения, могат да се сгънат и предлагат контакти за ел.ток и USB. Те се предлагат във всякакви материали, форми, цветове и стилове.

Цветовете на 2015 г.
Докато при мебелите трендовете са много категорични, що се отнася до цветовете, експертите се колебаят, но все пак посочват - бяло и сиво имат силни позиции, като се комбинират с много цветове. Разбира се, всеки в индивидуалните си вкусове се съобразява със своите предпочитания.

Кухнята на бъдещето
В кухнята новите тенденции се налагат най-бавно. Кухните, сами по себе си са най-скъпи и съответно рядко се подменят. Обаче ето един феномен, който извървя по-дълго развитие - рустикалният стил в наши дни не е тъмен и кичозен, а излъчва много повече скандинавска лекота. Това се дължи на новите цветове - светлосиво, бяло, сиво и нюанс къри, които се комбинират с естествени материали като дърво и камък.
Същевременно техниката става все по-важна в кухнята. Чрез приложенията за смартфони уредите в нея могат да се контролират дистанционно. Миялната машина и абсорбаторът става все по-безшумно. Това е важно за качеството за живот, тъй като откритите кухни стават все по-обичани.

Спалнята
Спалните преди бяха със сходен дизайн. Така или иначе към утвърждаващата се тенденция за все по-голяма индивидуалност се налага леглото и шкафът да не са от една и съща серия. Вместо малкото нощно шкафче е по-добре да поставите една табуретка или малка ракла. Иначе, най-обичаната мебел в спалнята през 2015 г. е легло от американски тип (boxspringbett). Цените им стават все по-ниски, а потребителите луднаха по тях след хотелските нощувки. И какво по-хубаво от това чувството за отпуска да си го пренесем у дома. Наред с това продължава и търсенето на големите, високи легла. 

Детската стая
В модерните строежи детските кътове стават все по-малки в полза на баните и гардеробите. Това прави впечатление и е жалко, че е така. Но за сметка на това продължава тренда - стаи за принцеси или свят на феи за момиченцата и стая за пирати или в стил Дивия запад за момчетата.  

+2
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари