Йон Георгиу 1929-2001

Йон Георгиу е от онези необикновени художници, които оформят съвремения облик на румънската живопис. Името му е познато е на малцина у нас, но е извоювало престижно място в световния културен облик.
02.02.2007
Даниела Житарска
203
живопис, Йон Георгиу
Източник: Йон Георгиу 1929-2001

Йон Георгиу е от онези необикновени художници, които оформят съвремения облик на румънската живопис. Името му е познато е на малцина у нас, но е извоювало престижно място в световния културен облик. От 20 до 25 февруари галерия ,,Ракурси’’ показа няколко творби на автора, предоставени любезно от личната колекция на Боян Радев. Тази изложба беше своеобразен празник на културния и художествения живот у нас. 

Живописта на Йон Георгиу живее напълно автономен пластичен живот и е трудно да се преведе на прилично понятен език. Тя е освободена от външни сюжетни тематики. Всъщност изкуството на този автор е емоционално конкретно, пластично архитектонизирано и психологически завършено на основата на една лично изградена природа. Йон Георгиу е създал една нова своеобразна действителност със свое вътрешно движение, раждане и развитие... Чрез конкретна сюжетност и силно живописно усещане, автора е пресъздал природа, много по-близка до душевността му, отколкото до изобразителната видимост. И като че ли колкото повече художникът е напускал територията на реалното обкръжение, толкова повече и по-дълбоко се е приближавал до същинската природа. Той е сьздал изискано организирана цветна пластичност, в която сърцевината и своеобразната му сюжетна линия въздейства не само като гръбнак на живописното пространство, а и става конструкция на скулптурни пластични форми, които носят силно пространствено внушение.

Творчеството на Йон Георгиу е свързано не само със света на природата, показващо стремеж за овладяване и разкриване на вътрешната и красота и ритмиката на движението в нея. А определя присъствието на изискана артистична богата душевност, в която странни и непознати живописни съчетанияи и пластични
форми пулсират в пространството като ударите на сърце...

 

Едно неповторимо човешко присъствие в един свят, в който хармонията и красотата са подчинени на силна творческа воля, овладяла до съвършенство пластичната форма и живописното пространство.
 

Автор: Даниела Житарска
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари