Йон Георгиу 1929-2001

Йон Георгиу е от онези необикновени художници, които оформят съвремения облик на румънската живопис. Името му е познато е на малцина у нас, но е извоювало престижно място в световния културен облик.
02.02.2007
Даниела Житарска
36
живопис, Йон Георгиу
Източник: Йон Георгиу 1929-2001

Йон Георгиу е от онези необикновени художници, които оформят съвремения облик на румънската живопис. Името му е познато е на малцина у нас, но е извоювало престижно място в световния културен облик. От 20 до 25 февруари галерия ,,Ракурси’’ показа няколко творби на автора, предоставени любезно от личната колекция на Боян Радев. Тази изложба беше своеобразен празник на културния и художествения живот у нас. 

Живописта на Йон Георгиу живее напълно автономен пластичен живот и е трудно да се преведе на прилично понятен език. Тя е освободена от външни сюжетни тематики. Всъщност изкуството на този автор е емоционално конкретно, пластично архитектонизирано и психологически завършено на основата на една лично изградена природа. Йон Георгиу е създал една нова своеобразна действителност със свое вътрешно движение, раждане и развитие... Чрез конкретна сюжетност и силно живописно усещане, автора е пресъздал природа, много по-близка до душевността му, отколкото до изобразителната видимост. И като че ли колкото повече художникът е напускал територията на реалното обкръжение, толкова повече и по-дълбоко се е приближавал до същинската природа. Той е сьздал изискано организирана цветна пластичност, в която сърцевината и своеобразната му сюжетна линия въздейства не само като гръбнак на живописното пространство, а и става конструкция на скулптурни пластични форми, които носят силно пространствено внушение.

Творчеството на Йон Георгиу е свързано не само със света на природата, показващо стремеж за овладяване и разкриване на вътрешната и красота и ритмиката на движението в нея. А определя присъствието на изискана артистична богата душевност, в която странни и непознати живописни съчетанияи и пластични
форми пулсират в пространството като ударите на сърце...

 

Едно неповторимо човешко присъствие в един свят, в който хармонията и красотата са подчинени на силна творческа воля, овладяла до съвършенство пластичната форма и живописното пространство.
 

Автор: Даниела Житарска
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
GEL AD AQUA безцветнен лак в 12 готови нюанса

Лак гел за импрегниране на дърво на водна основа. Тиксотропна смес от акрилни емулсии и восъци. Създава водоустойчива повърхност, като в същото време позволява на дървото да диша. Придава кадифено покритие. Готов за употреба гел, не пръска при полагане. Предпазва дървото от дървесен червей, гъбички и плесен. Съдържа абсорбенти за ултравиолетови лъчи и влажност.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари