И унас има паметници на средновековието. Архитектурно-музейният резерват Арбанси

Арбанаси е чудесно място за почивка и разходка в събота и неделя. Селото може да се използва и като изходен пункт за посещение на намиращия се в близост град Велико Търново.
15.09.2010
Още за къщата, Снимки Димитър Шиклев
658
архитектура, къщи, Арбанаси
Престоят в Арбанаси не само отморява, но вдъхва гордост от историческото минало на нашия народ
Източник: Още за къщата, снимки: Димитър Шиклев

Арбанаси е чудесно място за почивка и разходка в събота и неделя. Селото може да се използва и като изходен пункт за посещение на намиращия се в близост град Велико Търново. Престоят в Арбанаси не само отморява, но вдъхва гордост от историческото минало на нашия народ, от умението му да строи красиви къщи, от майсторството на архитекти и иконописци. Това е мястото, където ще си помислите с радост, че и вие сте частичка от българския народ.Ако възнамерявате да си строите собствена къща, в Арбанаси ще ви бъде интересно да видите как се е строяло преди 4-5 века по българските земи и сигурно ще ви хареса.
Ще разберете, че макар и построени преди векове, тези къщи се подчиняват преди всичко на функционална организация на помещенията, продиктувана от начина на живот и нуждите на обитателите, техните обичаи. Наличието на подчертано богата украса говори за хора не само богати, но и държащи на своя авторитет, хора, посрещащи гости от чужбина.

Каква е причината за построяването на толкова много красиви, богато украсени къщи в село Арбанаси? Естествено наличието на заможни хора в селото още в далечното минало.Не е много ясно кога е възникнало село Арбанаси.
Може би още по време на разцвета на старата българска държава, поради непосредствената си близост до старопрестолната българска столица. В така нареченото “Търновско ръководство” се споменава за село Арбанаси (което означава Загорие), където през старо време са живели българските боляри с 2000 жители. Някои учени предполагат, че името на селото идва от победата на Иван Асен ІІ при Клокотница през 1230 г., когато той завзел Арбанашката земя.
През средните векове населението се състояло от българи, гърци и албанци, т.е. християни, но естествено по това време и от турци. През 1538 г. село Арбанаси, заедно с Лясковец, Горна и Долна Оряховица, било подарено с ферман от султан Сюлейман Великолепни на неговия зет, великия везир Рустем паша. Ето защо населението на селото, независимо от националността си, се ползвало от редица привилегии и намалени данъци.

Това естествено довело до бързо развитие, замогване и привличане на нови заселници. Заможните търговци от Арбанаси участвали активно в международната търговия с Австро-Унгарската империя, Русия, Влахия (сега в Румъния) и Италия. Те били посредници в търговията между европейските градове и Истанбул. Оживената търговия дала възможност и за развитието на характерните за онова време занаяти като златарство, изработка на ковани медни съдове, развъждане на копринени буби и др.
 

Наличието на хора от различни националности, интензивният икономически живот, както и контактите с културите от много страни благодарение на търговията през средните векове, създали условия за специфична култура в селото. Има сведения, че през 1640 г. броят на къщите в Арбанаси бил 1000. До днес са се съхранили паметници на характерната за Арбанаси архитектура от XVII-ти и XVIII век – къщи, улици, чешми, църкви и манастири с богати стенописи, иконостаси и икони. Цялото село Арбанаси е обявено за архитектурно-музеен резерват.

Това, което най-много впечатлява тук, са построените през XVII век къщи.
 


Констанцалиевата къща, Арбанаси


Основите им са иззидани от камъни. Обикновено главният вход се пази от солидна дървена порта, украсена и заздравена с големи железни габъри. Големите двукатни и трикатни къщи приличат на надеждни крепости. Въпреки това, вътре просторните помещения излъчват уют и топлота благодарение на богатата си украса. Най-хубавите къщи са строени от заможни търговци с изграден в странстванията изтънчен вкус към детайла. Немалък е приносът и на майсторите строители, които са вложили във всяка отделна къща много творчество и са строили съвестно. Завидно е старанието им да изпипат нещата до последно. Не всяка конструкция издържа три-четири века. По-богатите къщи имат красиви парадни входове с двураменно стълбище, водещо нагоре към гостните и спалните. Прави впечатление, че големите гостни са украсени показно богато. Таваните са разкрасени с орнаменти от бяла глина, а по горния край на стените се виждат фризове с мотиви с цветя. Вратите, капаците на прозорците и вградените шкафове са декорирани с дърворезба.


 Констанцалиевата къща, АрбанасиЗаслужава си да се посети и църквата “Рождество Христово”.
Тя е най-старата в Арбанаси. Може би на някои ще се види странно, че по време на Отоманското господство, още повече в село управлявано от турски паша, е построена християнска църква. Това е доказателство за една от особеностите на политиката на отоманската империя - търпимост към християнската религия, стига да се плащат редовно данъци от чуждоверското население. Стенописите в параклиса са от 1632 г. и представят най-важните сцени от живота на св.Йоан Кръстител, патрон на параклиса. Иконостасът е един от най-ранните примери за дърворезба в България.


 Църквата “Рождество Христово”

Повечето от изографисаните в галерията картини са от 1649 г. Те отразяват сцени от Стария и Новия завет, колелото на живота със зодиакалните знаци. Стенописите в главния кораб на църквата са от 1681 г. и изобразяват църковни празници, евангелски разкази за мъките Христови и чудесата, сътворени от Христос.

Също от XVII век е останала и църквата “Св. Архангели Михаил и Гавраил”.
Тук зографът, очевидно повлиян от западноевропейската култура, внася перспектива в стенописите си, завършени през 1760 г. В старите иконографски схеми и техники, канонизирани от ортоксалната църква, са внесени нови, по-реалистични елементи.

Църквата “Св. Архангел Михаил и Гавраил”

Разцветът на село Арбанаси продължил до края на XVIII век, когато то било ограбено и опустошено от бандите на кюрдалии, а населението му било прокудено. Днес в селото част от къщите се подновяват и чест прави на онези собственици, които успяват да съхранят външния вид на старите няколко века архитектурни паметници. Посещават го много туристи, но само някои обръщат внимание на детайли от специфичната архитектура и знаят кога е създадена тя.

+14
Автор: Още за къщата, Снимки Димитър Шиклев
Закони Нормативна база Коментари