Ичера - перлата на Сливенския Балкан

Ичера - скътана в пазвите на Сливенския Балкан, с прекрасната си природа и възрожденски дух е новата туристическа перла на този край.
16.08.2019
Още за къщата
1223
туризъм, селски туризъм, Ичера
Разположено на по-малко от час път от Жеравна, Медвен и Карандила
Източник: Още за къщата, фотограф: Димитър Шиклев

Ичера - скътана в пазвите на Сливенския Балкан, с прекрасната си природа и възрожденски дух е новата туристическа перла на този край. Чистият въздух и прекрасната природа правят това място неповторимо. Селото е обградено с гори и красиви поляни, изпълнени с ароматни билки и гъби. Наоколо минават и три потока на река Луда Камчия, на единия от които има изградени бари. Ичера е от онези места в България, които притежават романтична аура.
 

Селото е обградено с гори и красиви поляни, изпълнени с ароматни билки и гъби. Снимка: Димитър Шиклев
 

Разположено на по-малко от час път от Жеравна, Медвен и Карандила, това малко селце с древно име очарова с възрожденските си къщи с просторни чардаци и стаи, разположени така, че слънцето в тях не “залязва” по цял ден. Няма къща без широк двор, обграден от тежки дувари.
 

 
Няма къща без широк двор, обграден от тежки дувари.  Снимки: Димитър Шиклев


Легендата разказва, че царят на българите Симеон Велики е дарил селото, заедно със земите към него чак до нос Емине на най-верния си болярин, в знак на благодарност за неговата преданост. Самият той не веднъж го е посещавал често, за да ловува тук и да вижда най-красивите момини очи, които някога е срещал под небето. Най-ранните следи за появяването на Ичера водят към ранносредновековната крепост „Сикера“ от IV — V век. От названието Сикера произхожда и днешно име на село Ичера.Селото често е сменяло местонахождението си, за което говорят находки и различни имена на местности: Манастира, Дивеците, Селски дол, Черковенски рът, Махаленски рът. Любимо място за отдих на сливенските боляри и воеводи, Ичера още в старо време е наречена "Царската одая".
 


Това малко селце с древно име очарова с възрожденските си къщи. Снимки: Димитър Шиклев
 

По време на Руско-турската война през 1828–29 г. голяма част от полските селяни в Сливенско били принудени да напуснат селата поради палежите на турците, отмъщаващи си за подкрепата на българите за руската армия. Едно от тези села било село Матей. Повечето от матейци емигрирали в Русия, но четири семейства останали в Ичера (откъдето минал керванът): Драгомани, Карамани, Мокрета и Жекоолар. Населението на селото е предимно българско, говорещо на един изключително мек източен диалект. В езика на населението са се запазили и много чужди думи от турски, гръцки, румънски и други произход.

 

Читалището „Зора“ е основано през 1872 г. под името „Надежда“. Местното училище е създадено през 1820 г. като килийно училище. В него се е преподавало от оригиналния „Рибен буквар“ на д-р Петър Берон. Старото училище е построено през 1892 г.Църквата „Св. Димитър Солунски“ е построена през 1842 г. В селото е имало най-различни занаяти,  било силно развито и животновъдството Въпреки каменистия терен в околностите на селото е имало и земеделие.
 


Няма къща без широк двор, обграден от тежки дувари.  Снимки: Димитър Шиклев       


Околната природа е щедра на цветове и не е случайно, че Ичера е любимо място на художниците. Но дори да не сте рисували от ученическата скамейка насам, няма да скучаете – пътищата край селото ще ви помамят да покарате велосипед или пък да грабнете кошницата за пикник - оттук минават три потока на Луда Камчия. Околните поляни и гори били оценени още от Симеон Велики. Според легендата царят дарил селото със земи чак до нос Емине на най-верния си болярин и често се отбивал за лов. Ичера е известна и с метеорита, който през лятото на 1881 г. разрязал небето над селото в компанията на множество малки звезди.
 


Ичера е от онези места в България, които притежават романтична аура.  Снимка: Димитър Шиклев


Ичера е красива през всички сезони на годината и от нея на по-малко от час път могат да се посетят Жеравна, Медвен, природен парк Карандила. В местността Даулите има ски-писта, а старият Сливен е едно от местата, които с удовоствие туристите посещават. Най-редовния обичай в селото е "сбора". Това обикновено са три дни - петък, събота и неделя. Определят се като втората неделя на месец август. Датата не е точна и всяка година е различна. Със събитието се цели именно събирането на всички родом от селото. Традиционно се посещава местността "Ямата", където единствената цел на ичерени е угощението и забавлението. Напоследък това събитие се радва на изключителна заинтересованост от страна на гости.
 


Хотел Ичера. Снимка: Димитър Шиклев     


В уюта на хотел Ичера, който разполага с 5 двойни стаи е постигната отличната комбинация между съвременните удобства и успокояващата атмосфера на старите български къщи, така че който веднъж е вдъхнал аромата на тукашните утрини, иска да го прави пак и пак….
 

Снимки: Димитър Шиклев


Има лятна градина с барбекю и плувен басейн и много, много цветя. … а в ресторанта винаги може да се опита вкусна селска гозба.
 

Хотел Ичера: Снимка: Димитър Шиклев

 

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари