Историята на коледните украшения

Историята на коледната украса води началото си от Германия още през VII век.
14.12.2016
Румяна Бонева
965
декорация, аксесоари, играчки, Коледни играчки, украса
Грейналата звезда - обещанието на Бог за Спасителя.
Източник: www.sukub.blog.bg

Коледното вдъхновение и магията на празника безмълвно се настаниха в сърцата и домовете ни. Окичено с какви ли не пъстри играчки, коледното дърво отново заблестява в цялата си прелест и озарява лицата на малки и големи. Не случайно тези украшения присъстват ежегодно в празничната декорация. Всяко едно от тях носи духа на миналото и символично послание за бъдните дни.


Възникване и история на коледните орнаменти
Историята на коледната украса води началото си от Германия още през VII век. В една зимна нощ монах подарил на хората коледно дърво, а те го окичили с бели свещи и домашно приготвени накити – ябълки, орехи, бисквити, марципани и нанизи от пуканки, сушени плодове и ядки. През XVI век във Франция пък украсявали празничното дръвче с разноцветни хартиени цветя, захарни бастунчета и вафли. Преобладаващата декорация била предимно от храна, фигурки на ангели, камбанки и сърца, а предшествениците на днешните гирлянди направени от портокалови кори, пуканки и различни семена.


През Викторианската епоха обкичвали дръвчетата със сребърни орнаменти, свещи и нанизи от мъниста, а през XIX век настъпва истински ренесанс в коледната украса. За пръв път започват да се произвеждат стъклени играчки, а гирляндите се изработвали от изтеглени фини сребърни нишки. С всяка следваща година изработката на играчките ставала все по-сложна и скъпа за изпълнение. Започват да се налагат и традиционните коледни цветове, използвани и до днес – зелено и червено и златно. На върха на коледното дърво засиява голяма звезда, изработвана от различни материали. В Полша украсявали елхата с множество птици, ангели и звезди, а в Дания пък използвали знаменца, снежинки и малки сърца. Започнали да се правят и коледни венци от преплетени клонки, шишарки и зеленики.


Какво символизират празничните фигурки
С течение на новите тенденции в производството се появява и символиката, свързана с вида на играчките. Всяка една от тях олицетворява вярата в силата на доброто.


 • Вечнозелената празнична елха изобразява безмерната надежда на човечеството. Насоченият към небето връх символизира посоката на човешките мисли – към безкрайните висини. Зеленото е символ на възраждането на живота, края на студа и зимата. Смята се, че с раждането си Христос донася на земята частица от красотата на небесното царство. Ето защо елхата се украсява с ангели, свещички, топки и гирлянди – символи на отрупано с плодове Райско дръвче.
   
 • Грейналата звезда посочила пътя на тримата мъдреци при раждането на Младенеца. Известна притча гласи, че Витлеемската вездата е небесния знак за изпълненото обещание на Бог да дари света със Спасител.

 • Запалените свещи пък ни напомнят, че Исус Христос е светлината на света и когато гледаме „играещият“ пламък си спомняме за непрестанната му закрила. Запалената свещ е свързана със слънчевата топлина и светлина, а светлината ни помага да намерим верния път. Свързва се още с преходността на човешкия живот и бързо изнизващите се години.

 • Птиците символизирали библейските пратеници, носещи Божията любов и мир навсякъде по света.
   
 • Захарното бастунче тематично обрисува гегата на овчаря, с която той връща заблудените овце обратно в стадото. Оттам и предзнаменуванието хората да са добри и да се оповават едни на други.
   
 • Гирляндите – стара легенда разказва как бедна майка искала много да зарадва децата си с украсена коледна елха. През нощта няколко паяка изплели паяжината си между клоните на дръвчето, а когато децата се събудили решили да я оцветят в сребърен цвят за да не се разстрои майка им.  Гирляндите носят закодирано послание да се замислим за пътя, който извървяваме, с неговото начало, посока и край.
   
 • Звукът на камбанката възвръща вярата и надеждата у хората. Камбаната е посредник между хората и Бога представлява един от най-ярките символи на Рождество. Нейният звън оповестява добрината и любовта, които трябва да отекнат в човешките души и да ги призовът съм съпричастност и милосърдие.

 • Червените топки се свързвали с плодородие и благоденствие. Коледното дърво се отрупва с тях, което изразява пожеланието на хората за още една добра година. Някои легенди свързват коледните топки с ябълката на греха между Адам и Ева.
   
 • Венецът е емблематичен израз на вечната истинска любов, която представлява непрекъснат кръг на привързаност. Зелениката изобразява бодливата корона на Христос - символ на безсмъртието, а червените плодове – пролятата от него кръв. Венецът символизира трудните цели, които сами си поставяме и отговорността, която носим пред себе си и близките си.
   
 • Коледният чорап – традицията за окаченият близо до камината чорап датира от векове. Историята му е свързана с легендата за Св. Никола, считан за първообраз на Дядо Коледа. Той пъхнал във вълнените чорапи пари за зестрата на добри и красиви, но бедни девойки. Пълненето на коледните чорапи е начин да изразим удовлетворението си от добрината и послушението на малчоганите и да възпитаваме у децата вярата, че чудеса наистина се случват на добрите хора.

Различните орнаменти от украсата имат своя забравена във времето история. Всяка година добавяме нови и нови играчки към декорацията на коледните си елхи, а бляскавата им красота сплотява семейството на най-светлият празник от годината. Нека запомним посланията на играчките и винаги да вярваме в силата на доброто.

+7
Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари