Интериорният дизайн ще отстоява своето място в проектирането

400 участници се регистрираха за присъствие на място в зала 6 на НДК вчера и над 50 - онлайн през платформата УЕБИНАРИЯ се включиха в Годишна конференция на интериорните дизайнери.
03.12.2015
Асоциацията на интериорните дизайнери в България
254
АИДБ, конференция, интериорен дизайн, интериорни дизайнери, интериор
Преподаватели, представители на производители, практикуващи дизайнери и архитекти взеха участие в разгорещените дискусии
Източник: АИДБ

400 участници се регистрираха за присъствие на място в зала 6 на НДК вчера и над 50 - онлайн през платформата УЕБИНАРИЯ се включиха в Годишна конференция на интериорните дизайнери.

За втора поредна година Асоциацията на интериорните дизайнери в България (АИДБ) организира професионалния форум, на който среща водещи професионалисти в областта на интериорния дизайн и проектирането с производители на мебели и аксесоари, архитекти, художници, студенти и преподаватели. Отново партньор Асоциацията е компанията Ideal Standard, организатори на вече утвърдения конкурс Баня на годината, който през тази година отбелязва 12-тото си издание и провокира дизайнерите да покажат способности, умения, талант да проектират това предизвикателно пространство - банята. Всички участници се запознаха с иновацията, която компанията пусна тази година на пазара - технологията AquaBlade, която придвижваме индустрията една крачка напред. Ideal Standard винаги е бил новатор в своята област и предлага продукти за различни типове сгради - жилищни, търговски, хотелски и ваканционни селища, спортни и офис сгради и други. Моника Костадинова (ПР мениджър на Ideal Standard) взе участие в дискусията за мястото на интериорния дизайн в инвестиционното проектиране и увери дизайнерите, че Ideal Standard винаги ще бъде техен съветник при правилното специфициране на продуктите в зависимост от бюджет, функционалност, достъпност и някои други особености на проекта, съобразени с инвеститора/клиента и крайният ползвател на пространството.

Преподаватели, представители на производители, практикуващи дизайнери и архитекти взеха участие в разгорещените дискусии, които обсъдиха особеностите на професията на интериорния дизайнер и защо в повечето случаи тя е симбиоза между творчество, психология и бизнес, какви са основните методологии в ценообразуването  на интериорния проект и къде е мястото на дизайна в инвестиционното проектиране. „Професията на интериорния дизайнер е свободна, не е урегулирана и не може да бъде!“ – беше категоричното мнение на Светослав Тодоров, STUDIO MODE - носител на световните призове за „Restaurant and Bar Design Awards“ – „BEST BAR“ и „EUROPE“. Той беше основен участник и водещ на панелите, а във втората част на програмата в сподели и изцяло опита и позициите си в отделна лекция. Според него няма значение дали е модерен, класически и друг вид проекта. Интериорният дизайн се характеризира с обем и обхват – с количество свършена работа и форма. Тодоров изрази надежда, че АИДБ ще работи в посока да стане ясно какво включва интериорния дизайн, защото обобщаването на информация, която трябва да съдържа един интериорен проект, неговите етапи и стъпки ще улесни значително работата.  Според дизайнерът Генчо Гоев - носител на отличия, включително „Дизайнер на годината” и „Най-проспериращ млад дизайнер”, както и един от създателите и собствениците на виртуално сдружение на дизайнерите на мебели и интериор dibla – „Професията ни е субективна! Всеки дизайнер с годините, проектите и препоръките повишава цената си.“

През целият ден на конференцията се провеждаха срещи между дизайнери и производители, създаваха се нови контакти. Събитието завърши с коктейл по повод откриването на Мебелна палата ЛАЗУР .

Всичко за програмата и участниците на официалната страница на конференцията и в страницата на събитието във Facebook

Автор: Асоциацията на интериорните дизайнери в България
Закони Нормативна база Коментари