Интериорните врати – успешна инвестиция за дома

Тази статия ще Ви помогне да преоткриете същността на интериорните врати и да оцените колко важна е инвестицията за тях в дългосрочен план.
21.03.2019
Екатерина Бонева
4276
интериор, врати, интериорни врати
Порта Баланс – двойна врата с класически форми и цветове, подходяща за всеки тип жилище – от модерен апартамент в центъра на града до „Бяла, спретната къщурка с две липи отпред“...
Източник: Аркома, www.arcoma-bg.com

Подборът на интериорни врати е важен етап при построяването на нов дом или при неговата реконструкция. Този елемент от интериора е не просто преграда между отделните помещения, но и въплъщение на индивидуалните ни предпочитания за стил, функционалност и естетика.
При производството на съвременните врати се залага на иновативни технологии и материали, които се вписват в дизайнерските концепции на традиционните и модерни направления. Тази статия ще Ви помогне да преоткриете същността на интериорните врати и да оцените колко важна е инвестицията за тях в дългосрочен план.

Инструмент за гъвкави интериорни решения
Основната роля на вътрешните врати е да хармонират с цялостната визия на помещенията. Едва ли сте се замисляли обаче, че те може да помогнат домът ви да изглежда по-просторен или пък обратното – да създават клаустрофобично усещане. Ето защо, когато избирате ново жилище или се захващате с ремонт, е много важно да изберете интериорите врати така, че да се възползвате в максимална степен от разположението на стаите и наличната светлина. Най-подходящият момент за монтирането им е при напълно завършени под и стени.

Входна врата за апартамент в цветове, които винаги са на мода – бяла табла с метални инкрустации в съчетание с каса в цвят Антрацит, за да бъде и добре съчетана с интериора на жилището     Източник: Аркома, www.arcoma-bg.com

Интериорната врата би могла да бъде допълващ елемент от декора на стената, или пък буквално да „изчезва“ в нея. 
 -  Плъзгащите и сгаваеми врати са отличен инструмент за апартамент с френски прозорци и панорамна гледка към природен или градски пейзаж. Ако в помещението липсват прозорци, удачно е да се спрете на остъклени врати. Те освобождават пространството и допринасят за проникване на светлина. Изцяло стъклените врати пък са предпочитан избор в проектирането на скандинавски и минималистичен интериор. Дори и когато са напълно затворени, те създават усещане за липса на преграда и оптически уголемяват пространството.

-  Гладките интериорни врати успешно се адаптират към всякакъв интериорен дизайн – от минималистичен до екстравагантен. Освновната причина за това е семплата им структура и способността да се съчетават с подови настилки от различни материали. 

-  Оригинално решение за модерния дом са и така популярните напоследък тапетни врати, които на практика се сливат с декора на стената и се превръщат в невидими. Това е така, защото при тях не се виждат нито пантите, нито цялата каса. Тапетните врати могат да бъдат изработени на грунд - за допълнително боядисване или полагане на тапети, заедно с останалата част на стената.


Порта Hide – безфалцова тапетна врата със скрита алуминиева каса в стената, за да бъде всичко в една равнина     Източник: Аркома, www.arcoma-bg.com

Формула за дълголетие на интериорните врати
Ако днес решите да спестите средства от интериорните врати, със сигурност много скоро ще съжалявате. Евтините врати е много вероятно да се повредят за определени месеци и да се наложи да ги ремонтирате или подмените. Именно затова е по-добре да съберете достатъчно средства и след това да пристъпите към покупката на интериорни врати. Цената за подобна инвестиция с времето се изплаща и забравя, а удовлетворението от безпроблемната работа и красивия външен вид на вратата остават за дълги години. За да изберете наистина качествени интериорни врати, обърнете внимание на по-важните фактори за качество и дълголетие на интериорните врати:

Издържливост на конструкцията
Да изберем качествена интериорна врата означава да изберем дълголетен, безопасен, шумо- и топлоизолационен продукт. Това означава, че не само вратата трябва да е здрава, но и нейните допълнителни елементи, като стъклата и уплътненията. Вратата трябва да запази първоначания си вид в продължение на най-малко 15 години. С оглед на това е важно нейната повърхност да бъде удароустойчива, да работи безпроблемно, да не се влияе от UV лъчите и да притежава устойчиво покритие, което не се премахва при почистване. Покритието трябва да е обработено със защитна структура, така че след време да не отделя вредни вещества. Силата на сцепление на декоративните повърхности е също важен аспект при определяне на издържливостта на конструкцията – качеството на свързване зависи от използваните материали, технологии и т.н.


Порта Резист е модел, който със закаленото стъкло, което е носещ елемент на вратата, гарантира здравина и сигурност     Източник: Аркома, www.arcoma-bg.com

Ако сте се спрели на остъклени интериорни врати, то стъклото задължително трябва да е закалено. Когато избирате врата не трябва да пренебрегвате и степента на устойчивост на деформации. Материалът за изработка на вратите от масивна дървесина трябва да бъде добре изсушен, подходящ за вграждане и в съответствие с изискванията за якост срещу изкривяване, разлепване или деформация под напрежение. За съжаление някои от тези фактори няма как да бъдат проверени в магазините, ето защо е за предпочитане да заложите на продукти, които притежават сертификат за качество.

Предпоставка за приятен микроклимат в дома
Освен, че трябва да е красива и елегантна, интериорната врата трябва да предлага добра шумо- и топлоизолация, а също и гъвкави решения за отваряне и затваряне според конкретните нужди. За целта при изработката на висококачествените врати се влагат специални материали, които гарантират отлична енергийна ефективност и запазват микроклимата в помещенията. Този функционален аспект играе важна роля при избора на интериорни врати за дома или офиса, при осигуряване на приятна и тиха работна среда. Шyмoизoлиpaщитe cвoйcтвa нa интepиopнитe вpaти ce oпpeдeлят пpeди вcичĸo oт мaтepиaла, oт ĸoйтo cе изpaбoтват. Избиpaйтe тaĸивa, ĸoитo дa пoглъщaт шyмoвeтe, зa дa мoжe дa ce нacлaждaвaтe нa пoчивĸa и личнo пpocтpaнcтвo.


Порта Вектор – врата с класически дизайн, постигнат чрез фрезоване на таблата на вратата    
Източник: Аркома, www.arcoma-bg.com


Няма как да говорим за функционалност, без да споменем голямото разнообразие от материали, от които се произвеждат съвременните интериорни врати. Наред с тези от масивна дървесина, изработвани от дъб, бук, ясен, череша, орех и други издържливи дървесни видове, на широка популярност се радват и продуктите със структура от плътен MDF или стратифицирано дърво. Вратите от стъклопласт са още една предпочитана алтернатива за оформление на модерен интериор. Тяхно основно преимущество е минималната поддръжка и изключително елегантна визия. Когато избирате материал или конкретен вид врата, е редно винаги да се съобразявате с възможностите за монтаж, които позволяват наличните стени.

Интериорните врати отразяват характера на вашия дом
Важно е интериорната врата да допълва стилово избраната интериорна концепция и да улавя настроението на отделните помещения. Вратите с класически орнаменти и фрезовани форми се вписват оригинално в традиционния декор, придавайки ретро излъчване, баз да изглеждат като символ на лош вкус. Структурата им обикновено е изчистена и елеганта, понякога умерено подчертана с вложки от стъкло.


Порта Концепт – здравина, качество и дизайн, както във вариант на врати на панти, така и във вариант на плъзгане    Източник: Аркома, www.arcoma-bg.com

Плъзгащите интериорни врати, изработени от стъкло и MDF допълват отлично темперамента на модерния интериор. Те оформят функционална преграда между стаите, оставайки верни на минимализма. Двукрилите врати ще придадат елегантност и стилна визия на жилищата с неопределен или еклектичен стил. В случай, че домът ви не е издържан в ясно изразен стил или съчетава течения от различни стилове, удачно е да изберете интериорна врата по поръчка, която да бъде проектирана точно какво на Вас ви се иска.

Влияят ли интериорните врати на настроението ни?
Според психолозите цветът на вратите в дома или на работното място би могъл да се окаже важен фактор за поведението и настроението ни. Доказано е, че ярките багри предизвикват раздразнение у едни хора и прилив на енергия у други. Ето защо е препоръчително да купувате врати с ненатрапчиви цветове, които няма да ви омръзнат или дразнят с времето. Обикновено, когато се прави ремонт на жилище, вратите идват последни и са съобразени със завършения вид на обекта. По този начин се избягват грешки при селекцията на цветове и дизайни. Много хора дори прибягват до услугите на интериорен дизайнер, който ги съветва какви да бъдат правилните съчетания, така че винаги да бъдете в добро настроение. В случай, че не можете да си позволите платените услуги на професионалист, не се колебайте да се свържете с фирмата – производител, от която желаете да закупите съответната врата. Голям процент от компаниите разполагат с фирмени консултанти, готови във всеки един момент да съдействат при избора на подходяща цветова комбинация. 


 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари